Reklama

Reklama

Noční pošta

  • Velká Británie Night Mail
Dokumentární / Krátkometrážní
Velká Británie, 1936, 23 min

Obsahy(1)

Night Mail je dokumentární film o poštovním vlaku Londýnských, středoanglických a skotských železnic. Film zobrazuje noční jízdu vlaku z Londýna do Glasgow. Byl produkován GPO (General Post Office) Film Unit. Výhradně pro film byla napsána báseň anglickým spisovatelem W. H. Audenem a složena hudba Benjaminem Brittenem.

V průběhu filmu je recitována báseň, která rytmicky imituje kola vlaku, jak ujíždí po železnici. Začíná pomalu, ale čím dále je vlak na své cestě a nabírá na rychlosti, tím je báseň citována rychleji až v závěru vypravěč bez vydechnutí, pomlk a absence rytmu odříká předposlední verš. Když vlak zpomaluje vstříc své finální stanici, vypravěč může odrecitovat poslední verš v klidnějším tempu. (trilo)

(více)

Recenze (3)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Oproti chytaniu poštových vakov za chodu vlaku je dnešné posielanie emailov iba čistou sterilitou. Oproti radosti z otvárania listov od príbuzných je čítanie mailov zautomatizovanou odosobnenou činnosťou. O tom ale tento svižný dokument nie je, ale keďže mám možnosť ho posudzovať aj z takéhoto hľadiska, tak si to neodpustím. Z toho dobového nie je v podstate čo vyčítať, je to krátke, vecné a častokrát aj veľmi vtipné. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument se zajímavého prostředí, doslova z něj sálá nadšení z pokroku, pasáž s rytmizovanou básní je výborná. ()

Reklama

Reklama