Reklama

Reklama

Blaho lásky

Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1966, 7 min

Obsahy(1)

Proměny lásky v průběhu věku člověka, její důležitost i pomíjivost. Mottem krátkého filmu je výňatek z textu italské lidové písně: „Blaho lásky trvá okamžik, smutek lásky trvá celý život“. (J.Connor)

Recenze (7)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Scénář a námět: Václav Brdečka. Výtvarné pojetí: Jiří Trnka. Zpěv Blehárová a Waldemar Matuška. Kyvadlo u hodin odbijí a každodenní život plyne dál a blaho lásky trvá okamžik, smutek lásky trvá celý život tak tímto veršem začíná tento poeticky velice zvláštní film o muži jehož niky neuspokojí přítomné okamžiky. Je pravdou že jsem to moc nepochopil, a i ty kresby jednotlivých postav mi nepřipadali až zas moc zázračné a světoborné. Václav Brdečka měl rozhodně lepší filmy.. Avšak právě tento film byl i velice úspěšný ve světě kde získal, mimochodem mnoho věhlasných cen. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Zobrazený příběh není zavěšen v nějakém časoprostorovém vakuu, nýbrž je jako časosběrný dokument průběžně zasazován (alespoň zhruba) do konkrétních historických období, kterými postavy musely projít až do sočasnosti vzniku filmu. Nejde ovšem o historické reálie, ale o drobnosti, jako je styl zařízení bytu manželů v pokročilém věku, čímž jsme nenápadně přeneseni do pozdějších dob, zatímco seznámení se podle všeho odehrálo někdy za první republiky. Toto období je navíc evokováno výtvarným pojetím celého filmu, upomínajícím na tehdy oblíbený kreslířský styl, jak ho známe z desítek či stovek publikací a časopisů (např. Hoffmeistrovy karikatury, čapkovské knižní ilustrace etc.- proto také má první asociace byla, že v kavárně sleduji nějaké pražské literáty či žurnalisty apod., ačkoli k takové doměnce není žádný důvod). Zajímavé také je, že stárnoucí manželka se výtvarným pojetím čím dál víc podobá manželovi za mlada (zatímco on je si podobný čím dál méně). ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Melancholický snímek o proměnách lásky a o věčné nespokojenosti člověka s tím, co právě má, je inspirován textem italské písně: "Blaho lásky trvá okamžik, smutek lásky trvá celý život". Zajímavá je nová spolupráce Jiřího Brdečky s Jiřím Trnkou, který se podílel jen na výtvarné stránce. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

stačí i pár krátkých epizod ze života, aby zdokumentovali poetiku soužití v páru. V animaci nic výrazného, ale přesto milé a na průměrné 3 hvězdy to stačí. Můžete zkouknout online tady [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Blaho lásky je odlehčenou poetikou fází partnerského vztahu v konfrontaci stavu rozpoložení mužského jedince. Jiří Brdečka s výtvarníkem Jiřím Trnkou s lehkou ironickou nadsázkou zachytili proměny lásky v průběhu času, nejsou nezdvořilí, jenom trochu škádliví a rozpustilí, dokonce našli i samotnou podstatu a význam společného svazku a pocitu, kterému také říkáme láska. Půvabně hravé a poetické Blaho lásky jest. ()

Reklama

Reklama