Reklama

Reklama

Vějíř lady Windermerové

  • USA A Good Woman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Současné filmové adaptace her Oscara Wilda, jako například Ideální manžel nebo Jak je důležité míti Filipa, se většinou věrně drží originálu a odrážejí reálie viktoriánské Anglie 19. století. Režisér Mike Barker a scenárista Howard Himelstein však důvtipně přenesli stejnojmennou Wildovu hru do komunity Angličanů a Američanů žijících ve třicátých letech na italském pobřeží Amalfi. Mladá lady Windermerová, v podání Scarlett Johanssonové, podezřívá svého manžela z milostné aférky s nově příchozí, skandály opředenou paní Erlynnovou (Helen Huntová). Sama však není daleko od toho, hodit za hlavu předchozí život a pověst a podlehnout milostným návrhům lorda Darlingtona (Stephen Campbell Moore). Záhadná paní Erlynnová má ale dobrý důvod jí v takové pošetilosti zabránit. Atraktivní, sluncem projasněné a vtipné drama nabízí překvapivý pohled na Wildovu klasiku a těží ze skvělých hereckých výkonů, mimo jiné Toma Wilkinsona a Mileny Vukotićové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (140)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podobne ladený film na Wildeove motívy Ake je dôležité mať Filipa mi pripadal v každom aspekte zaujímavejší, ako A good woman, ktorého 89 minút mi pripadalo dlhších, ako by sa patrilo. To je pri filme, ktorý by mal stáť na vtipných a trefných dialógoch, dosť závažná chyba. Kostýmy, pekná tvárička Scarletky, pre mňa nepochopiteľné očarenie Helen Huntovou, ktorá sa mi nepáčila ani v dobách jej rozkvetu. Možno je trochu problém aj v tom, že mi akosi nereže obdobie 30 rokov. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Film ako taký taký ma trošíčku sklamal, nejako som očakával ešte väčší glanc (nie že by to moji obľúbenci nezvádali, ale iba Helen Hunt bola tá pravá - i keď uznajme, v úlohe najvďačnejšej)... Duch nadovšetko milovaného dandyho Oscara Wildea však zostal (i keď to už dnes nie je taký nášup), no beztak si zo všetkého najviac budem pamätať hlášku (resp. to, ako bola prednesená), ktorá s dejom až tak veľmi nesúvisela. Nech sa páči: Lord Darlington: "I like America. Name me another society that's gone from barbarism to decadence without bothering to create a civilization in between." --- Tuppy: "A tribute to American efficiency." ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Vějíř lady Windermerové jsem četl kdysi dávno na gymnáziu a pranic jsem si nepamatoval, snad jen, že se odehraje nějaká vražda, toť vše, což mi umožnilo nesrovnávat film s literární předlohou. V první půlce jsem měl z jistých důvodů asociace na Věk nevinnosti, po hlavním dějovém zvratu mě podobnost se Scorseseho veledílem opustila a postupem času jsem si uvědomoval, že vražda se odehrála v jiném Wildově dílku - Zločin lorda Arthura Savilla. Přesto jsem se výborně bavil brilantními dialogy, aforismy a bonmoty a dobrou zápletkou. Američané se umí zhostit adaptace literárního díla, aniž by se jednalo o průšvih. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem vtipnou a svěží komedii plnou břitkých dialogů Oscara Wilda a dočkala jsem se příběhu, který by spíš napsala Jane Austenová. Ale i tak dobře, bylo to alespoň příjemné romantické drama s Helen Hunt a Scarlett Johansson. Mladší mužská část osazenstva byla sice slabší a dost nevýrazná, ale kromě té chybějící komediální linky to byla jediná další vada na kvalitě tohoto snímku. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně obsazené a příjemně se na to kouká. Jako adaptace to má hlavní kámen úrazu v posunu času, protože některé věci, které Wilde komentoval a glosoval a týkaly se "JEHO" součastníků, nemají posunuty o 40-50 let kupředu už takový smysl a pravdu. Dát ženě ve 30. letech 20. století jako dárek k výročí vějíř? Tento předmět tak přestává být symbolem, ale pouhou výstřední kuriozitou, která ale není zas tak podstatná, aby vysvětlila název. ()

Galerie (88)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama