Reklama

Reklama

Luk

Drama / Romantický / Podobenství
Jižní Korea / Japonsko, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Dvanáctý Kim Ki-dukův film, elegicky laděné podobenství, vypráví poetický příběh pozdní lásky šedesátiletého muže, který žije na lodi kotvící na otevřeném moři. Společnicí nemluvného lodníka, a také zdatného lučištníka, je půvabná šestnáctiletá dívka, kterou jako dítě nalezl, vychoval a hluboce si ji zamiloval. Trpělivě odpočítává dny s blížícím se datem jejích sedmnáctin, kdy chystá svatbu. Jejich poklidné, pomalu plynoucí soužití oddělené od civilizace občas narušují vetřelci z pevniny, které sem láká rybolov. Až jednou zavítá na starou, pomalovanou loď sympatický mladík. Pěstoun s velkou nelibostí pozoruje, že jeho mladičké nevěstě padl do oka. Pro starého muže, vyznávajícího archaické rituály, má významnou funkci luk. Nejen jako rychlá a přesná zbraň, jíž si hájí svébytnou existenci, ale slouží mu i k věštění budoucnosti nebo jako hudební nástroj. Luk s ostrými šípy je zástupným symbolem jeho síly i mužství. Film zahajoval letošní sekci Un certain regard v Cannes. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (129)

brit84 

všechny recenze uživatele

Na Kima docela slabota, ale přesně v jeho stylu. Slizkej stařík si dělá zálusk na mladou kočičku a žárlí na její možné nápadníky. Ve zbytku filmu hraje dost nepřesvědčivě na luk a také nás poučí o tom, že lidskou hlavu, omotanou lanem, síla několikatunového člunu od těla neodtrhne. Zajímavé... Já čekal něco ve stylu praku a následného krmení ryb. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Keď si človek myslí, že sa dopracoval k slabšiemu článku jeho filmovej tvorby, Kim ho opäť milo prekvapí. Dramatický príbeh o láske starého muža k dospievajúcemu dievčaťu, opäť komorne ladený, ohraničený priestorom rybárskej lode, ktorý sa s príchodom mladíka a blížiacim sa dátumom svadby prudko mení, dokáže divákovi opäť učarovať, i keď už nie tak, ako v predchádzajúcich filmoch. Samotné dielo má vrcholy hneď dva - veštba pre onoho mladíka, kedy je možné skutočne silne cítiť napätie medzi ústrednou trojicou, a krásny tradicionalistický svadobný obrad v závere filmu. Ki-duk jednoducho zlý film natočiť nedokáže. ()

Reklama

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Môj tretí Kim Ki-duk a zároveň moje prvé čiastočné sklamanie (dúfam, že aj posledné). Kim disponuje obrovským filmárskym talentom a jednou zázračnou vlastnosťou, akou len málo iných režisérov - svojím úžasným rozprávaním nie skrz dialógy, ale obrazy vytvára takú neopakovateľnú atmosféru, že to človeka nejak vytiahne z priestoru a času a "núti" ho unášať sa ňou. Problém je, že kým pri 3-Iron alebo "Ročných obdobiach" toto fungovalo bezchybne celý čas, Luk tak od polovice stopáže trochu pokulháva. Začiatok je imho takmer dokonalý, bol som doslova zhypnotizovaný, hrá nádherná hudba, poetická kamera, nevyslovené emócie a všetko to, pre čo mám Kima tak rád. Ale bohužiaľ, čím ďalej sa dostávame k odhaleniu starcových motívov, k podrobnejšiemu vykresleniu jeho psychológie a nakoniec aj k hlavnej myšlienke celého filmu, je to horšie a horšie. Atmosféra upadá, emócie sa strácajú (resp. od "svadby" ma nechávajú úplne chladným) a najhoršia je už samotná myšlienka - oná posledná veta, ktorá by mala plniť rovnakú funkciu ako v prípade 3-Iron, lenže v tomto prípade na mňa pôsobila presne opačne, sklamala ma a nahnevala (že prečo, to z dôvodu možného spoilerovania nepoviem). 7/10 a na štyri hviezdy to vytiahla len Seo Min-jeong, ktorej krásny úsmev mám pred očami ešte teraz... :-) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ki-duk Kim .. VII. Nečekal jsem od Luku mnoho, předzvěst „špatného filmu“ se táhla už dlouho dopředu. Ale, že si takhle smlsnu, to nečekané bylo.. :-)) ___ Kim Ki-Duk, známý to manipulátor a vypravěč nelogických příběhů zkrátka exceluje a ukazuje pravé dno své nevyrovnané tvorby. Postavy opět téměř nemluví, ale ani se tomu nedivím, když je scénář hotový za pár týdnů, proč by se zdržoval touhle nepodstatnou součástí. Tentokrát nefunguje ani jeho tak oblíbená samoúčelnost a podobné triky s emocemi. Tentokrát zůstává jen širé nekonečné prázdno.. 30%. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Moc nevím co si s tímto filmem počít, Kim-Ki Duka miluju, ale Luk mi příjde jako dost slabé symbolické blouznění, ufidlané za několik dní, mám z toho dost prázdný pocit --- je to jako kdyby mi někdo ve své tvorbě ukazoval ty nejúžasnější a přitom jednoduché osudy lidí a nyní mi předkládal příběh, který těch ostatních není hoden... 6/10 ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama