Reklama

Reklama

Luk

Drama / Romantický / Podobenství
Jižní Korea / Japonsko, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Dvanáctý Kim Ki-dukův film, elegicky laděné podobenství, vypráví poetický příběh pozdní lásky šedesátiletého muže, který žije na lodi kotvící na otevřeném moři. Společnicí nemluvného lodníka, a také zdatného lučištníka, je půvabná šestnáctiletá dívka, kterou jako dítě nalezl, vychoval a hluboce si ji zamiloval. Trpělivě odpočítává dny s blížícím se datem jejích sedmnáctin, kdy chystá svatbu. Jejich poklidné, pomalu plynoucí soužití oddělené od civilizace občas narušují vetřelci z pevniny, které sem láká rybolov. Až jednou zavítá na starou, pomalovanou loď sympatický mladík. Pěstoun s velkou nelibostí pozoruje, že jeho mladičké nevěstě padl do oka. Pro starého muže, vyznávajícího archaické rituály, má významnou funkci luk. Nejen jako rychlá a přesná zbraň, jíž si hájí svébytnou existenci, ale slouží mu i k věštění budoucnosti nebo jako hudební nástroj. Luk s ostrými šípy je zástupným symbolem jeho síly i mužství. Film zahajoval letošní sekci Un certain regard v Cannes. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (129)

RHK 

všechny recenze uživatele

Poetické drama o lásce, luku a dospívající dívce žijící na rybářské lodi a jejím měnícím se vztahu k starému opatrovníkovi a ke krásnému mladíkovi. Minimum slov, moře, zajímavá kamera a krásná náladová hudba jsou plusem Kim Ki-dukova filmu, mínusem je minimální děj. Nádherná je scéna svatebního dne. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=eXDkdjHAVIU ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

To nové směřování Kimovy tvorby se mi vůbec nelíbí... V jeho lyrických, hladivých filmech není ani zdaleka tolik síly jako v Adrese neznámé nebo Bad guy. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ki-duk Kim .. VII. Nečekal jsem od Luku mnoho, předzvěst „špatného filmu“ se táhla už dlouho dopředu. Ale, že si takhle smlsnu, to nečekané bylo.. :-)) ___ Kim Ki-Duk, známý to manipulátor a vypravěč nelogických příběhů zkrátka exceluje a ukazuje pravé dno své nevyrovnané tvorby. Postavy opět téměř nemluví, ale ani se tomu nedivím, když je scénář hotový za pár týdnů, proč by se zdržoval touhle nepodstatnou součástí. Tentokrát nefunguje ani jeho tak oblíbená samoúčelnost a podobné triky s emocemi. Tentokrát zůstává jen širé nekonečné prázdno.. 30%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Prvý Kimov film, ktorý prekročil hranicu, kedy posolstvo do filmu votkané svoju skutočnú hĺbku stráca a celok vyznieva naprázdno a hlavne povrchne, odťažite a tézovito. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Asi ne dokonalé, zbytečné pnutí je cítit především v občas trochu zbrklém scénáři. Psychologická nevěrohodnost, zpomalovaný závěr ani hlavní opakující se hudební motiv mi nevadily. Příběh bych ještě o něco oklestil, co se týče obrazové stránky, film se povedl moc, a pár poněkud surovějších míst - především to s posledním účinkováním šípu ve snímku - se do něj velmi hodí. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nejslabší Kim-Ki Duk z toho mála, co jsem viděl ( Ostrov; Jaro, léto...). Kdybych měl víc nakoukáno, možná bych šel na 3* jako Adrian a Májofka...Ale pro absolutní neznalce Kima by to měly být jasné 4*. Konec je poněkud zbytečně natahovaný. Ať žijou Vary!!! ()

May 

všechny recenze uživatele

Emocionálně prázdný a chladný film, zbytečně vykonstruovaný, s viditelnou snahou natočit pocitově dechberoucí zážitek. Kim zklamal.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„On nie je nemý?“ Nemýliť atmosféru s nudou. Ázijský režisér Kim Ki-duk už atmosféru stvoril (JAR, LETO, JESEŇ, ZIMA... A JAR/2003), ale nie v LUKU: starec pred rokmi uniesol/našiel dievčatko a zobral ho na svoju loď, kde čaká, kým nebude plnoletá, aby si ju vzal za ženu (fíha, pedofil so svedomím?). Medzitým loď navštevujú kvôli rybárčeniu „ľudia z brehu“ a práve s nimi príde pekný mladý Aziat s plochým bruškom, namakaným walkmanom a cool mobilným telefónom (s fotoaparátom, jaj!) a mužovi dievča skúsi odcudziť. Divák prestáva rátať šípy, letiace vzduchom (neviem, asi metafora na stoporené penisy...). Prestáva spýtavo nadvihovať obočie pri entom opakovaní „veštenia osudu“. A tragikomicky sa stráca v pokuse o „hlboké umelecké niečo“. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Kim KiDukova variácia na tému starec a more. Luk nemá filozofično Jara, Leta, transcendentálnosť Bin Jipu, ani surovosť Ostrova. Film môže dosť nudiť, pretože človek má pocit, že je to tak trochu variácia na Ostrov, len namiesto dvojice háčik-srdiečko tu máme zbraň-hudobný nástroj. Do posledných desiatich minút som bol rozhodnutý dať tri, avšak ten záver ma presvedčil, že je hoden vyššieho hodnotenia. Záverečná veta mi vyrazila dych, lebo vtedy som pochopil čo vlastne chcel Kim Lukom povedať. A veru je to niečo úplne iné, než by divák čakal po predchádzajúcej jedenapolhodinovke. A mimochodom to dievča je nenormálne krásne. 8/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Být starým mužem, který si na lodi vypiplává mladou dívku za účelem svatby, tak by mě asi taky naštvalo, kdyby začala pokukovat po prvním o sto let mladším konkurentovi. Nicméně splašené hormony se těžko zastavují a mě přitom bavilo zrychlování trhání listů v kalendáři, věštění z vystřelených šípů, hrátky s různobarevným zobrazením lodě i neuvěřitelně pozitivní úsměv dívky, když jí létaly šípy kolem hlavy. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Na Kima opravdu nezvykle předem odhadnutelné a hladivě melancholické drama, ale líbilo se mi. Víc podobných filmů bych od něj nezkousl, ale jako první a (snad) poslední svého druhu mi přijde fajn. :o) ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Ač jsem tajně doufal, že tomu tak nebude, musím po zhlédnutí filmu naprosto souhlasit s May a Adrianem. Určitou dobu je Hwal poutavý a poetický, což podporuje krásná hudba, jež mi evokovala Bin-jip, u Ki-duka tradičně fascinující vizuální forma a přesně v duchu Kimových příběhů nemluvní hrdinové, zasmušilý stařec a přelíbezná dívka, osaměle žijící na lodi a čas od času poskytující za úplatu azyl rybářům. Po opakovaném střeleckém cvičení s lukem žárlivého dědy se snímek přetaví ve vznešenou nudu a ani krapet bizarní finální fáze nenapraví dojem únavnosti a prázdnoty. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Docela zábavná celovečerní miniatura o sivém pedofilním psychopatickém lučištníkovi, který je velice nebezpečný svému okolí a měl by být vzat do ústavní léčby. Nevím, nakolik to Kim myslel vážně, ale bavil jsem se víc než u většiny jeho jiných filmů. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Na Kima docela slabota, ale přesně v jeho stylu. Slizkej stařík si dělá zálusk na mladou kočičku a žárlí na její možné nápadníky. Ve zbytku filmu hraje dost nepřesvědčivě na luk a také nás poučí o tom, že lidskou hlavu, omotanou lanem, síla několikatunového člunu od těla neodtrhne. Zajímavé... Já čekal něco ve stylu praku a následného krmení ryb. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Kimovi filmy nejsou něčím, co bych nějak mlsal, jsou pro mě takovou tou pomyslnou hořkou pilulkou, po které hodně toužím, ale jakmile ji ochutnám, na další nemám chuť, přesto však doufám, že se mi jednou podaří právě na tu chuť u jeho filmů přijít. Teď už je jasné, že díky Luku to nebude, připadá mi příliš vykonstuovaný a na efekt. Kim moc dobře ví, co u něj mají diváci rádi a tak se s ním v tomto snímku snaží manipulovat, ukazuje mu na pohled úchatnou podívanou, která je však naprosto prázdná. Chvíli jsem měl pocit, že se režisér moc snažil natočit sondu do duše hlavního hrdinu plnou symboliky, ale zároveň jakoby si již uvědomoval, že jeho filmy prostě diváci 'žerou' a doufal, že mu tento experiment projde. Na druhou stranu se dá uvažovat o tom, že Kim vůbec nechtěl podvést diváka a natočil velmi osobitý snímek, který vůbec nechtěl věnovat okolí, ale jen sobě. Mohl do něj dát všechno, hořkosti svého života a sny, co nikomu jinému prostě nic neřekne. Osobní spověď člověka zůstává niterným prožitkem, který pak dokáže naplno prožít pouze on, nebo člověk na stejných vlnách. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá poetická dráma od Kim Ki-Duka. Má celkom dobrý príbeh o mladom dievčati, ktoré už od detstva žije na lodi uprostred mora so starým mužom, ktorý ju vtedy našiel a teraz už odpočítava posledné dni do času, keď dovŕši sedemnáste narodeniny a bude sa s ňou môcť oženiť. Loď využíva pre občasných rybárov, ktorí si sem prídu oddýchnuť, ale snaží sa ju držať v čo najväčšej izolácii pred okolím a tak každý jej kontakt s cudzím rieši hrozbou lukom, lenže jej to už prestáva vyhovovať a navyše ju veľmi ovplyvní príchod sympatického mladíka. Spracovanie sa mi páči, aj napriek na prvý pohľad negatívne pôsobiacemu vzťahu oboch hlavných postáv si ma to už od začiatku získalo takým sympatickým podaním. Dej sa odohráva len na jednej lodi a obe hlavné postavy ani raz nepovedia nič nahlas, ale režisér už viackrát predviedol, že minimálny priestor a malé množstvo verbálnej komunikácie nie sú pre neho žiadnym problémom, zaujímavý vzťah hlavných postáv, využívanie luku, či už na odstrašovanie alebo aj veštenie, snaha dievčaťa spriateliť sa s návštevníkmi a samozrejme aj príchod mladíka, to všetko je zaujímavé a pozerá sa na to skutočne dobre. Len škoda, že tá príjemná atmosféra nevydrží celý film, v poslednej tretine sa začne dej uberať smerom, ktorý mi až tak dobre nesadol a chcel som, aby niektoré postavy konali inak, ale aj tak je to stále zaujímavý zážitok, ktorý podporí aj dosť zvláštny a originálny záver. Herecké obsadenie je na tom dobre, najviac si ma získala sympatická Han Yeo-Reum, ktorá nešetrí príjemnými úsmevmi a tentoraz už dostala omnoho viac priestoru, než v Samaritánke, nesklame ani hlavný hrdina a z tých pár vedľajších postáv má väčší priestor už len postava mladíka. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, príjemná atmosféra, dobre podaná poetika, Kim Ki-Duk opäť nesklame. Som dosť spokojný, Luk je veľmi príjemná záležitosť a jeden z tých lepších filmov tohto výborného režiséra. 77% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem nebyl tak sklamaný, jako ostatní místní uživatelé. Včera jsem viděl Samaritan girl a dneska Luk a Luk u mě vítězí. Přestože má horší příběh, tak mě jeho atmosféra zcela pohltila a nekoukal jsem při něm, co dávají v telce. Ocenil bych rozhodně hlavní představitele a nejvíc autora hudby, která má výsledném pocitu z filmu největší podíl. Trošku jsem kroutil hlavou jen ve chvíly, co skončila svatba. Rozhodně mi ale příběh přišel úplnější než ne Samaritan Girl. Na druhou stranu 3-Iron je určitě lepší. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Můj 5 film Kim Ki-duka a musím říci, že jeho rukopis je neoddiskutovatelný, ale bohužel už tak nepřekvapí. Sympatické obsazení a příběh podobný jeho filmu Jaro, léto, podzim, zima... a jaro. I přes to, že se Kim Ki-duk sám vykrádá, tak se jedná o oddychovou podívanou, u které jsem se nenudil. Mé hodnocení 3,5 hvězdičky... ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně jednoduché až primitivní, o to možná zábavnější a hezčí. Hodnocení se v mé mysli zvedalo dokonce až od odpadu a pak postupně došplhalo na konečné tři hvězdy. Ale s obtížemi. Hra na luk byla neskutečně trapná a nevěrohodná, dále nechápu odkud uměla dívka svatební obřad. Velká část scén byla značně vypočítavá, konec je trochu rozpačitý, hudba po několikerém omletí šíleně nepříjemná. Otázek je mnoho, odpovědí málo, zklamání ale nikoliv, od asiatů totiž nikdy nic neočekávám :-) ()

Reklama

Reklama