Reklama

Reklama

Zpět k pramenům

(seriál)
Česko, 2005, 4 h 40 min (Minutáž: 20 min)

Epizody(14)

Obsahy(1)

Pojďte s námi prodírat se houštinami, brodit se potoky, zdolávat bažiny. Vydejme se tou pradávnou cestou člověka, který, když osídloval zemi, postupoval proti toku řek. Začněme u soutoku, kde řeka ztrácí své jméno a zaniká a vystoupejme až tam, kde se řeka rodí. Pojďte s námi k místům, která byla odpradávna opatrována a uctívána a podívejme se, jaká jsou dnes. Pojďte s námi zpět k pramenům. (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

Idego 

všechny recenze uživatele

Omluvte prosím a ignorujte následující text, který nic nevypovídá o seriálu samotném: Povinná součást hodin zeměpisu s prof. Dvorníkem v našem skromném ústavu... Tento dokumentární cyklus navždy zůstane v našich srdcích jakožto památka na nezastavitelné záchvaty smíchu, které v nás vyvolávala už úvodní znělka :) A jakmile se ozvalo souvětí "obligátní hrneček" - to byla teprve erupce :) ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Kedysi dávno Slovania považovali pramene riek za posvätné miesta. Možno si vždy pri sledovaní tohto seriálu, kdesi hlboko moja duša spomenie na tieto okamihy, lebo tento seriál vo mne vyvoláva akési nostalgické dojatie, nad krásou riek a lesov pri ich prameňoch. Fascinujú ma aj "posvätné miesta socialistickej výstavby" - priehrady - hlavne ich veľkolepé letecké zábery. Pred niekoľkými rokmi som bol na hudobnom festivale, ktorý sa konal na brehu Oravskej priehrady. Hudbu si nepamätám, ale viem, ako ma fascinoval odraz slnka na vode, kopce kontrastne vystupujúce na druhom brehu proti tmavnúcej večernej oblohe a mihotavé svetlá aut prechádzajúcich cez most ponad priehradu. Škoda, že neexistuje podobný seriál aj u nás. Cesta proti prúdu Hrona či Popradu by bola krásna a možno by sa pár Bratislavčanom splnilo želanie vidieť (aspoň v telke) prameň Dunaja, po nábreží ktorého sa tak radi prechádzajú. ()

Reklama

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Poslední z trilogie o putování pánú Munzar-Ludvík nas tentokrat seznamuje s našima řekama a jejich pramenama.Pekné povídání pana Munzara a jeho tradiční zatlucení cedule a polození hrnícku pro pocestné,urcite potesí jiz tradicne skvela titulni pisen od Ludvíka.Neda se to popsat jinak nez skvela prace.-Půůůjdem zpět k pramenůům,k vodě a kamenům,zpět k pramenůůům ()

Lavi 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o české dokumentární cykly tak....jen houšť. Tohle jsou hezké, zajímavé a základní informace, možná teda těžící z popularity "rozhleden", každopádně dívat se na pana Munzara s hrníčkem v ruce (já i on) tomu se říká pohoda. Nutno poznamenat, že mám za sebou semestr hydrologie. To asi člověka deformuje. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přichází na svět a nemá viny. Zvolna se rozlévá do krajiny. Matkou je mu Zem, po které zvolna stéká. Rodí se jako pramen a umírá jak řeka. Originální cyklus, který má tu vlastnost, že diváka nejen v mnohém poučí, ale také mu dá odpočinout a navodí jakousi pohodovou náladu. To i díky průvodci pořadu, Luďku Munzarovi a jeho charismatickému hlasu i příjemnému slovu. Záběry na krajinu a vodní toky lahodí oku i duši. Úvodní píseň skvěle doplňuje jednotlivé scény a celkově atmosféru tohoto počinu. Čistou mysl a nezkalený pramen. Pojďte s námi prodírat se houštinami, brodit se potoky, zdolávat bažiny. Vydejme se tou pradávnou cestou člověka, který, když osídloval zemi, postupoval proti toku řek. Začněme u soutoku, kde řeka ztrácí své jméno a zaniká, a vystoupejme až tam, kde se řeka rodí. Pojďte s námi k místům, která byla odpradávna opatrována a uctívána, a podívejme se, jaká jsou dnes. Pojďte s námi zpět k pramenům. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • Čtyři dny kameraman Josef Nekvasil proseděl ve vrtulníku Robinson 22 a vzniklo tak na 20 hodin leteckých záběrů. (Stocki)
  • V díle "Prameny přítoků Moravy" Luděk Munzar říká, že v Troubkách byla povodeň v roce 1999. Ovšem povodeň tam byla v roce 1997. (stenrik)

Reklama

Reklama