Reklama

Reklama

Zpět k pramenům

(seriál)
Česko, 2005, 4 h 40 min (Minutáž: 20 min)

Epizody(14)

Obsahy(1)

Pojďte s námi prodírat se houštinami, brodit se potoky, zdolávat bažiny. Vydejme se tou pradávnou cestou člověka, který, když osídloval zemi, postupoval proti toku řek. Začněme u soutoku, kde řeka ztrácí své jméno a zaniká a vystoupejme až tam, kde se řeka rodí. Pojďte s námi k místům, která byla odpradávna opatrována a uctívána a podívejme se, jaká jsou dnes. Pojďte s námi zpět k pramenům. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele cheyene k tomuto seriálu (6)

Zpět k pramenům (2005) 

Přichází na svět a nemá viny. Zvolna se rozlévá do krajiny. Matkou je mu Zem, po které zvolna stéká. Rodí se jako pramen a umírá jak řeka. Originální cyklus, který má tu vlastnost, že diváka nejen v mnohém poučí, ale také mu dá odpočinout a navodí jakousi pohodovou náladu. To i díky průvodci pořadu, Luďku Munzarovi a jeho charismatickému hlasu i příjemnému slovu. Záběry na krajinu a vodní toky lahodí oku i duši. Úvodní píseň skvěle doplňuje jednotlivé scény a celkově atmosféru tohoto počinu. Čistou mysl a nezkalený pramen. Pojďte s námi prodírat se houštinami, brodit se potoky, zdolávat bažiny. Vydejme se tou pradávnou cestou člověka, který, když osídloval zemi, postupoval proti toku řek. Začněme u soutoku, kde řeka ztrácí své jméno a zaniká, a vystoupejme až tam, kde se řeka rodí. Pojďte s námi k místům, která byla odpradávna opatrována a uctívána, a podívejme se, jaká jsou dnes. Pojďte s námi zpět k pramenům. ()

Ze střechy pod okap (2005) (E02) 

Sestřičko vodo, děkuji ti za tvou trpělivost, se kterou omýváš všechnu špínu světa... Sv. František ()

Zlatonosné prameny (2005) (E04) 

Pramen řeky Blanice má své kouzlo, ale chápu, že tam bylo Luďku Munzarovi nepříjemně a smutno. Takové místo určitě zapůsobí. ()

Severní prameny (2005) (E07) 

Další skvělá epizoda se silnými myšlenkami Luďka Munzara a nádhernými záběry na naši krajinu. ()

Prameny přítoků Moravy (2005) (E12) 

Krásný pramen řeky Desné či soutok Moravy a Bečvy. Když se sem přivalí zdivočelá voda z Jeseníků a Beskyd dohromady, nemůže to dopadnout dobře. ()

Poslední prameny (2005) (E13) 

Víte, není to samozřejmé, že jsme se narodili do téhle krásné země. A já v dnešní době takových dutých a prázdných slov mám potřebu říct, hlavně ale těm mladým, važme si toho daru, který nám byl dán. A nedopusťme, abychom si my sami naši zem ničili. A nedopusťme, aby to dělal někdo cizí. Luděk Munzar to na závěr tohoto zdařilého cyklu vystihl zcela přesně. ()

Reklama

Reklama