Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1808 a lovení černochů, kteří jsou posléze prodáni, jako otroci, je jednou z nejrozsáhlejší, obchodní aktivitou. Mladý Crusoe se obchodu s otroky také věnuje, chce větší výdělek a rozhodne se plout na Guineu, odkud by mohl přivézt mnoho otroků, s minimálním úsilím. Crusoe si promluví s panem Mahrem, který otroky prodává v dražbách, a získá od něj loď s námořníky i s kapitánem Hradingem. Po pár dnech na moři zastihne loď velká bouře a loď ztroskotá u břehů neznámého ostrova. Ztroskotání přežije jen Crusoe a kapitánův pes Scamp. Crusoe vyleze na vrchol ostrova, aby se rozhlédl, ale nečekal, že všude kolem bude jen moře. Druhý den doplave Crusoe ke ztroskotané lodi, odkud dopraví na ostrov nějaké zásoby, zbraně a kapitánův deník. Crusoe se porozhlédne po ostrově a najde i lidské ostatky, což ho trochou vyděsí. Crusoe začne stavět přístřeší, oplotí si kus půdy, kde uzavře divoké husy a začne stavět loď. Crusoe zkouší vypěstovat potraviny a přitom dokončil svou loď, ale spuštění lodi na moře se nezdařilo. Scamp zemřel, Crusoe je smutný, ale záhy má jiné starosti. Na ostrov připluli domorodci z jiného ostrova, kteří Crusoeův ostrov používají jako pohřebiště a k pohřbu patří obětování tří černých mužů. Crusoe vše sleduje, zachrání třetího černocha, kterého vezme k sobě do příbytku. Ráno černocha doma nenajde, ale jeho hlavu najde na pohřebišti a zjistí, že je s ním na ostrově jeden z domorodců. Přes vzájemné, nezdařené, pokusy se jeden druhého zbavit, začnou nakonec žít vedle sebe v přátelském duchu. Když připluje k ostrovu loď, snaží se Crusoe na sebe upozornit, ale námořníky více zajímá ulovení domorodec, kterého Crusoe považuje za přítele. Domorodec je odvlečen na loď, kam Crusoe dopluje na malé loďce a kde je osazenstvem lodi přijat. Crusoe se moc nevyjadřuje, ale v noci pustí svého přítele z klece a posadí jej do loďky, na které k lodi připlul … (TV Prima)

(více)

Recenze (21)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně "odpověď" na čtrnáct let starý Goldův snímek Man Friday s Peterem O'Toolem, jehož beznadějnost, syrovost, nevyhnutelnost a pravdivost musela položit každého do kolen. Deschanel polemizuje s Goldem a snaží se nám sdělit, že soužití kultur a ras možné je. Nečiní tak úplně nejhloupěji - z oné Brosnanovy verze je mi skoro na zvracení -, O'Toolově Robinsonovi se však žádný Aidan Quinn nevyrovná a fim je dost slabý i po scénáristické a režijní stránce. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Až sa chvejem, keď si pomyslím, že tu budem bez neho.“ Ďalší Robinson Crusoe? A prečo nie. Na príbeh na temnom ostrove stroskotaného otrokárskeho hrdinu (strašne nudnej, nezáživnej a prestarnutej) knihy Daniela Defoea sa dá pozerať rovnako donekonečna, ako na osemdesiate filmové spracovania doktora Jekylla, pána Hydea, Ostrova pokladov, či Baskervillského psa. Adaptácia z roku 1988, s Aidanom Quinnom je nakrútená rovnako neoriginálne, ako uspokojujúco. Dej sa odvíja sa v duchu odškrtávania povinných scén z románu. Plavba. Búrka. Ostrov. Samota. Pes. Zvykanie si. Kanibali. Piatok... Mne to stačilo :-)) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabé filmové spracovanie známeho románu spisovateľa Daniela Defoa o mužovi, ktorý sa ocitne po stroskotaní lode, na malom, neobývanom exotickom ostrove uprostred oceánu. Ako jediný z posádky zostal nažive. Lenže situácia v ktorej sa nachádza je nezávideniahodná. Príbeh Robinsona Crusoe určite poznáte. Neraz už bol prevedený aj do filmovej podoby. Konkrétne táto anglická verzia z roku 1988 za moc nestojí. Aidan Quinn absolutne vôbec nezvládol titulnú úlohu. "Crusoe" v jeho podaní je nepresvedčivý, nesympatický a nudný. ** ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Proslulý román Daniela Defoa je pro mnoho filmařů bezednou studnicí, z níž však většinou pohříchu čerpají vždy, když (použijme snookerového termínu) chtějí zahrát na jistotu. Skuteční mistři jako Buňuel a Látal ovšem dokázali, že i Příběh námořníka z Yorku nabízí živnou půdu osobitým autorským interpretacím. K oběma jmenovaným můžeme s hrdostí přiřadit i Caleba Deschanela (původním povoláním kameramana, avšak také jednoho z těch, kteří, když bylo v Twin Peaks nejhůře, dokázal laťku nastavit zpět do správné polohy). Robinson Crusoe v Deschanelově podání, je jakožto člen posádky otrokářské lodě kdesi počátkem 19. století zbaven takřka všech romantických a humanistických poselství. Jeho setkání s "Pátkem" tak spíše než historku o břemeni bílého muže nabízí mnohdy pikantní pohled na střet kultur. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Pokud budu hodně vážit slova, tak napíšu, že se jedná o velmi, ale opravdu o velmi svérázné pojetí známého příběhu. Celý film na mě působil dojmem naprostého amatérizmu. V nejlepším případě nízkorozpočtovým filmem. Práce kamery, volba záběrů, nasvícení scén byly podle mě naprosto nulové. Mnoho scén je zabíráno do protisvětla, takže sledování děje připomínalo spíš stínové divadlo. Herecké výkony veškeré žádné. Jednu hvězdičku jsem dal za myšlenku, že zachráněný domorodec se nemusí automaticky a okamžitě stát zachránci přítelem. Děj filmu byl povětšinou velmi nudný. Zajímavé věci, které mohly být nositeli zajímavého děje, byly zcela vypuštěny. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Robinson Crusoe zase trochu jinak. 1) 29letý Aidan Quinn hrál s přehledem sympatického (sic!) otrokáře i posléze trosečníka. 2) Vtip a nadhled charakterizují tuto verzi ze seychelského ostrova La Digue. 3) Jugoslávská produkce potěší. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Tak horší zpracování Robinsona Crusoe jsem nikdy neviděl! Nemastný, neslaný, odfláklý... I přes to, že je tu nějakej věk filmu, nemůžu dát ani průměrnou známku, už jen proto, že i v osmaosmdesátým roce se točily parádní fláky! Ale krajinka, ostrov a čistá voda, hmm to bylo něco fajnovýho. 40% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film má skvelú vizuálnu stránku a pomerne plynule sa pohybuje od jednej udalosti  k druhej. Ale chýbala mu hĺbka postavy Crusoe a všeobecná štúdia postavy - vzťah k prírode a Bohu, dva aspekty, na ktoré sa pôvodný príbeh efektívne zameriava. 6/10 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Známy Defoeov román síce prevedený trochu odlišne, možno menej dobrodružne, ale napriek tomu je dostatočne zapamätateľný, aj so svojim hlavným hrdinom Aidanom Quinnom. Aj vďaka dĺžke trocha skáče v deji a napr. nevidíme, ako si z ničoho postaví niečo, necítime väčšie útrapy a bolesti hl. hrdinu. Ostrovné prostredie však pôsobí autenticky, žiadna dovolenková destinácia s palmami a podobne. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Průměrná adaptace známé literální klasiky. Problem filmu je v tom, že samotný román je velice naivní (ale na dobu jeho vzniku je to ajceptovatelné) a na moderní film se vůbec nehodí. Scénáristé se snažili pomoci lehčím předěláním děje. Z mladého kupce z Yorku se stal nemilosrdný otrokář. Pátek je naopak opravdový divoch, kanibal. A z jeho "kamarádů" jde fakt strach. Ostrov je malebný (tropický ostrov je i pro dnešního člověka oázou a rájem) a jeho výběr se producentům povedl. Celkově se jedná o dostatečně kvalitní film, jenž přebíjí pozdější verzy s 007 o pěkný kus, bohužel ale třeba na naši loutkovou verzi nemá ani náhodou. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Nepříliš povedený Robinson, na kterého si sice vzpomenu, jakmile spatřím Aidana Quinna, ale to je asi tak všechno. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace známé knihy, která jde originální cestou, když nabourává romantizující vykreslení Crusoa a do jeho životopisu mu dal povolání otrokáře a celkově to působí jakože syrově, sociálně... já radši klasickou verzi, když už jsem jako kluk četl danou knihu, takže tenhle film mi nesedl ()

reygadas 

všechny recenze uživatele

Neviem či tu niekto vie aj ohodnotiť kvalitný film a až ma zaráža, aké ratingy tu na čsfd majú niektoré naozaj vynikajúce snímky a zasa naopak, aké preceňované sú niektoré filmy. Nádherná kamera v réžii Caleba Deschanela, ktorý si dá na obraze filmu veľmi záležať. Stačí spomenúť film Mela Gibsona The Passion Of The Christ, kde sme mohli vidieť, ako to vie Caleb s kamerou a potvrdil to už dávno predtým, aj v tomto jeho snímku z osemdesiatych rokov natočenom voľne na motív slávnej knihy od Daniela Defoe. Krásny a farebný snímok s úžasnými zábermi na dokonalú vegetáciu krajiny priamo v lone panenskej prírody niekde na zabudnutom ostrove, v spojení s nádhernou emotívnou hudbou a minimálnym počtom dialógov, robí z tohto filmu úžasný poetický a obrazový zážitok. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 8/10 ... Vizuální stránka: 6/10 ... Soundtrack: 6/10 ... Didaktický potenciál: 7/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Podivné zpracování Robinsona. Pobožný a otrokář? No, divné. Otroci, co jdou na porážku a nehnou ani brvou, když už ani o útěk se nepokusí? No, divné. Robinson, který se pohybuje často bezdůvodně jako blázen? No, divné. Celou dobu nic a najednou má Robinson plno hus, poté si bez problémů postaví loď (ale asi měl teda dost sekyr), je na pustém ostrově, ale jen tak si vyhodí bez užitku košili do moře, soužití s černochem taky podivné, ... no, zkrátka celé to bylo nějaké podivné... ()

Conriocht 

všechny recenze uživatele

Robinsonov Kruzoov som už videl kopu. A tento je po českom bábkovom a ruskom hranom tretí najlepší, vlastne najlepší z tých všetkých anglo-amerických pičovín poslednej doby. Dosť nízke hodnotenie vzhľadom na silné kvality filmu (excelentná kamera, zvláštna ponurá atmosféra podfarbená výbornou hudbou). ()

Reklama

Reklama