Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Recenze (174)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 3 : Herečka VR - Lila Kedrova, Kamera ČB, Výprava ČB + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Anthony Quinn, Scénář - A ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který se věrně drží knižní předlohy Nikose Kazantzakise a přidává k tomu ještě krásnou hudbu ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Já nevím, každý ten film vynáší do nebes, a tak jsem od něj čekal docela hodně. Ale jak už to tak někdy bývá, čekáš hodně a dostaneš málo. Tady sice není slovo "málo" zcela na místě, jelikož film je opravdu dobrý, ale měl jsem jiné představy. Každopádně excelentní výkony podávají oba hlavní představitelé. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $783,000Tržby USA $9,000,000Tržby Celosvetovo $14,500,000║ Začiatok ako tak v pohode ale potom tá umelecká uvoľnená avangarda ma obchádzala, nebralo ma to. /45%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Život jako přešlapování s krabicí knih, před prudkým deštěm hájenou vlastním tělem. Knih plných pravd o utrpení těch, kteří se stále dokola marně ptají po smyslu života i umírání. Život v nerozhodnosti, pochybách, nevíře a hloubání. Takový nebyl jen život básníka a esejisty Basila. Kéž by každý mohl mít svého Řeka Zorbu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dobrý to bylo. Když se nad tím člověk zamyslí, dojde mu že je to vlastně tak trochu buddy movie. Dva uplně rozdílní lidé jsou furt spolu a snaží se rozjet podnik (ňákej důl a klády dopravovat lanovkou), přičemž zažívají různé pozitivní či dosti tragické příhody. Anthony Quinn podal opravdu brilantní výkon a hlavně díky němu je ten film tak slavný. A samozřejmě i hudba je skvělá (kde by bez ní dneska byly hokejové zápasy a "Sbal prachy a vypadni"). Akorát je dost škoda že je to černobílé, jindy mi to nevadí, ale tomuhle filmu by barevná ohromě přidala. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Drama, které není pro mě. Věčně rozverné a melancholicky usměvavé nálady působí občas až otravně a prosvěcují je jen dva hlavní hrdinové, kteří už po pár společných minutách dokážou na minimálním prostoru působit jako staří přátelé. Jenže proti lehce problematické hřejivosti je druhá polovina plná existenciální tíživosti a vyrovnávání se s krétskou mentalitou daleko horší a přichází naprosto nečekaně a nepříjemně hlasitě. Nevyrovnaná a okoralá klasika, které třetí hvězdu pohříchu získali Quinn s Batesem. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdojemnějších filmů všech dob stojí na bohatýrském životním výkonu Anthony Quinna coby Řeka Zorby v kontrastu s plachým mladým anglickým esejistou (A. Bates). Nádherná hudba Mikise Theodorakise. Krétští vesničané ve své práci i pomstě. Souboj s gravitací při zprovozňování lignitového dolu. "Život to jsou potíže... Žít znamená rozepnout si opasek a vyhledávat potíže." "Tanec, jen tanec zastaví bolest." "Bůh má velký srdce. Ale jeden hřích nikdy neodpouští. Když ženská zavolá muže do postele a on nejde." "Ženský jsou to takový slabý stvoření. A stačí tak málo. Mužská ruka na prsou a dají Ti všechno co mají." Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=2AzpHvLWFUM ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, do jaký míry je film založenej na realitě, ale dost jsem žasnul nad tim, že na Krétě to v 60. letech 20. století připomínalo spíš středověk (včetně zabijení ve jménu boha). Osobně bych na takovym strašnym místě nevydržel ani 5 minut. Co se filmu týče, tak Antonín Quinn si tuhle roli asi hodně užíval. Navíc jeho postava má (aspoň pro mě) docela sympatickej přístup k životu, kdy má skoro všechno totálně v prdeli a absolutně vůbec se nestresuje. Notoricky známý melodie taky nejsou špatný, ale jinak mi ten film přišel naprosto o ničem. Film jsem sledoval s přestávkama 2 dny a pořád jsem jenom čekal, kdy se to rozjede. Rozjelo se to až skoro na konci, kdy najednou přišly nějaký zvraty v ději a pár trochu dramatičtějších scén. Nakonec ještě slavnej taneček a "the end". Kult vytvořenej okolo Řeka Zorby je pro mě stejně záhadnej jako fungování řecký ekonomiky. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Nikos Kazantzakis a jeho Alexis Zorbas, to je svět! Zorbas v podání životního výkonu a.Quinna, co je to nebo kdo je to? Pudovec? Primitiv? Ne, vše špatně. Člověk s velkým Č. Kniha i film - to je pomůcka pro přežití. A to do slova a do písmene či záběru... tedy, pokud si člověk vybere.... Jaká cesta? Zorbasovo či jeho přítele? :-) Možná by se vyplatilo k našemu prospěchu i okolí nedělat ze života takovou vědu, nemyslíte? Film by bez A.Q. a nádherných scenérií a hudby nebyl asi (?) ničím vyjímečným, ale za to člověčenství si těch 5* zaslouží. A nejen za to :-) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokud by hrabalovská poetika a její nejpověstnější umělecký představitel měly být představeny a přeneseny do balkánského prostředí, nejspíš by se transformovaly do ŘEKA ZORBY. Krétský rodák vtělil do této nádherné postavy vše, co postihuje rázovitou řeckou povahu, ztřeštěnou divokost, velkorysost a jistou povznesenost ve věcech všedního života a oficialit, schopnost živelně se radovat, kouzlit, tvořit byť z vteřinového okamžiku stavební jednotku věčnosti, básnivou lhavost, která svou krásou a hloubkou přemáhá posléze skutečnost. V Zorbovi je mnohé z toho, co Kazantzakis vtělil do memoarizujícího POSELSTVÍ EL GRECOVI. Režisér řeckého původu dostal do filmu vše podstatné z literární předlohy a v hereckých výkonech Anthonyho Quinna a proslulé řecké herečky Ireny Papasové ji v některých místech i přesáhl. Koprodukce se v tomto případě - zdá se to být nesporným - vydatně spoluzasloužila o mimořádnou úroveň tohoto klasického díla kinematografie hraného filmu. Závěrečná scéna, která je pohromou jak pro spisovatele, tak kapitálním selháním jeho poněkud samozvaného pomocníka, vyznívá jako oslava nikdy nekapitulujícího a v podstatě nezničitelného života. A tak ... pokud by hrabalovská poetika a její nejpověstnější umělecký představitel strýc Pepin měly být přeneseny do .... Věřím, že toto přesvědčení budou sdílet i generace těch, kteří přijdou po nás. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Latentný homosexualizmus u Basila a Zorbu nakoniec možno dôjde k naplneniu. Pretože ženy, ktoré sa okolo nich vo filme vyskytli, na jeho konci už jednoducho nie sú. Zorba možno preto vo finále vraví: "Nikdy som žiadneho chlapa nemiloval tak, ako Teba.". No a Basil poprosí Zorbu, aby ho naučil tancu. Zorba čosi melie o oslobodení sa spod okov, no ten tanec má prísne a presne stanovené kroky. Také vylučujú nejaké uvoľnenie. Emočne aj príbehovo ma film úplne minul. Komediálne na ňom vidím akurát, že sa stal z neznámych príčin kultovým. Podvedome som sa mu dlho vyhýbal. A keď som si ho zvolil, mal som sakra problém ho dopozerať. V čom Zorba slávil život? Že opustil manželku a deti, klamal frajerke, dávajúc jej akúsi falošnú nádej, klamlivé sľuby o saténových šatách a nakoniec fakeové manželstvo? Angličanovi úplne zničil zdedenú baňu - samozrejme na účet Angličana. Snahu o zodpovednosť lišiacky nahradil prednesom, že veď treba blázniť. Keď sa Zorba napil, tak tancoval - to robí cca 70% opilcov - snažia sa byť velice zábavní. Oslava radosti, reciny a prírody? Skôr temný stredovek a jeden nezodpovedný, zostarnutý, vlezlý robotník, zvyknutý celý život žiť na úkor druhých a nenápadne ich pritom ruinovať. Poznámka: Juhoeurópske štáty majú podobný siesta štýl tak akosi v krvi - nič moc výkonnosť, samé maňana sľuby, ekonomika v totálnych mínusoch, natiahnutá ruka po peňažnom sanovaní sa nikomu nehnusí. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze sa stotoznujem s uzivatelom Radyo, pretoze aj ja som sa tesil na tento film, ale film ako taky ma nenadchol tak, ako som to ocakaval, ale aspon grecke melodie sa mi celkom pacili. Avsak cely film stal na hlavnych predstaviteloch a ich hereckych vykonoch, preto niet cudo ze herecka vo vedlajsej ulohe Lila Kedrova dokazala premenit oscarovu nominaciu na vyhru, za to herec Anthony Quinn sa musel iba s nominaciou na hlavnu ulohu uspokojit, pretoze Oscara mu v roku 1965 vyfukol Rex Harrison za ulohu v muzikali MY FAIR LADY (1964). Tento muzikal bol favoritom vtedajsieho rocnika Oscarov a preto ani reziser Michael Cacoyannis nemal stastie a Oscara vyhral reziser George Cukor za spomenuty muzikal a rovnako to bolo aj v kategorii najlepsi film... 08.07.2010 _______ Anthony Quinn - (Alexis Zorba) +++ Alan Bates - (Basil) +++ Irene Papas - (Vdova) +++ Lila Kedrova - (Madam Hortense) +++ Sotiris Moustakas - (Mimithos) +++ Produkcia: Anthony Quinn +++ Hudba: Mikis Theodorakis +++ ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Život to jsou potíže!"                                                                                                                                                                  To je film!! Mexičan s irsko-indiánskými kořeny hraje Řeka, Ruska hraje Francouzsku a všechno to vytváří skvělou řeckou atmosféru. Nejvíc se mi líbil ten vpravě řecký konec! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

A.Quinn jednoznačne dominuje a je tak výrazný a presvedčivý , že má obrovský podiel na tom ako film výzerá a pôsobí na vás.Aký účinok má jeho večný otimizmus a dobrá nálada na skôr pesimistického šéfa , ktorý si ho najal , zistíte až v závere v podarenej scéne spúšťania dreva z hory. "Už si videl niekedy takú pohromu?" ...,tak po tomto som vybuchol aj ja a tanec v dobrej nálade na pláži v závere je krásnym zakončením .Veľmi príjemný film ,ktorý vám napumpuje optimizmus do tela. 80%. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

100% - Naprosto úžasný film, na jehož konci vždy slzím dojetím. Skvělý příběh podle Kazantzakise, luxusní LIDSKÉ herecké výkony, legendární hudba, sirtaki, a nádherná poselství a moudra nejen Zorby, ale i celého filmu. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Tentokrát mám z filmu lepší dojem než z literární předlohy. Nejspíš hlavně díky tomu, že knižní Zorba je příliš idealizovaná a ve své velikosti těžko představitelná postava, zatímco Quinnův Zorba prostě je. Navíc je film hutnější a má nádherný (a nakažlivý) závěr. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Co se Zorby týče, hlásím se k uživatelům, kteří si plni velkého očekávání pustili tento kultovní snímek a po dokoukání se cítili poněkud rozpačitě, neboť přes nesporné kvality snímku nedostali to, co očekávali. Osobně se mi Řek Zorba zdál zbytečně dlouhý a rozvláčný s řadou hluchých scén, ovšem to vše zase kompenzovaly výborné herecké výkony Anthonyho Quinna, který svoji postavu ztvárnil neskutečně autenticky. Divácké ucho potěšila také hudba a další smysly pomlaskávaly u zpracování scény s vdovou před kostelem, jež byla opravdu precizní, napínavá a působivá. Stejně tak sugestivní bylo propadnutí majetku cizinky a davové běsnění. ()

Reklama

Reklama