Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Atmosféru španělských korid, nejslavnějších arén a býčích zápasů, proslulých jmen matadorů, přibližuje příběh, jehož hlavním hrdinou je mladík Juan Gallardo. Už jako chlapec udělá závratnou kariéru a doslova přes noc se stává slavným toreadorem. Nabité španělské arény nešetří obdivem, diváci jsou připraveni nosit ho na rukou. Jeho nebezpečné řemeslo, k němuž má nadání po předcích, vyžaduje aby zabíjel býky "jako na běžícím pásu", elegantně a přitom s odvahou nabízel zajímavou podívanou. Juan je zahrnut slávou a penězi, obdivem mužů i žen, ale v koridě nesmí zaváhat ani na zlomek vteřiny...
Romantický film natočil Rouben Mamoulian, slavný americký režisér arménského původu (Pro potlesk davu, Ulice velkoměsta, Fantom Londýna, Miluj mne dnes v noci, Královna Kristina, Trh marnosti).
Příběh vznikl podle stejnojmenného románu známého španělského spisovatele Vicenta Blasca Ibáneze, který vyšel i u nás.
Postavu slavného toreadora Juana Gallarda vytvořil Tyrone Power, slavná hollywoodská hvězda Rita Hayworthová zvárnila úlohu Doni Sol des Muireové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Predchadzajuce Mamoulianove filmy /Myluj mne dnes i v noci, Kralovna Kristina/ som este jaxi nevidel, a tuna sa mi dostal vyslovene priemerny film o toreadorovi. Okrem toho, ze je to klasicky pribeh o vzostupe a pade, mna osobne rezia Mamouliana vobec neoslovila, povazujem ju za priemernu a nicim vynimocnu. Dalej herecke vykony tu neboli ziadne, respektive ak aj boli, tak boli priserne. Rita Hayworth /Gilda, Only Angels have Wings/ bola Teptichumbanzial v uplnom uzadi, to je pre mna vyrazne minus. Toreadorske zapasy s bykmi potom uz film nezachranili, takto je to len dalsi tuctovy film utopeny v sedivom, sivom priemere : 60 % ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Hollywodská limonáda s klasickým příběhem vzestupu a pádu. Svět, zákonitosti a poetika corridy jsou bohužel jen zběžně načrtnuty a objevují se pouze ve službách romantické patiny celého filmu. Kromě jedné scény z arény, kde se objevuje několik dobrých figur s pláštěnkou se Krev a písek zabývá především zákulisím corridy a tragickým údělem matadorů, kterých (slovy Ernesta Hemigwaye) zemřelo daleko víc kvůli ženě, než kvůli býkovi. Zájemce o býčí zápasy tak musím odkázat na youtube, kde lze vidět desítky záznamů opravdových zápasů (stačí jen zadat jméno jednoho z nejodvážnějších matadorů dnešních dnů: Arturo Macias). Milovníci hraného filmu si pak musí počkat na snímek Manolete, který pojednává o životě (a smrti v aréně - jak jinak) legendy corridy los toros čtyřicátých let Manuela Laureana Rodrigueze Sáncheze. PS: v hlavních rolích Adrien Brody a Penelope Cruz. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Juan Gallardo bol odjakživa dynamický mladík, čo si nedal na hlavu srať, bránil si rodinu, hlavne česť otca, na ktorého nedá dopustiť, lebo ak počuje naň niečo zlé, črepiny lietajú všade po miestnosti. Miluje miestne dievča Carmen, za ženu si ju vezme až po čase, keď najskôr odíde na 500 km púť zo Seville do Madridu, kde sa s kamarátmi zavesí na kariéru TOREADORA, neskôr sa vypracuje na MATADORA, pričom úspech nenechá na seba dlho čakať, vezme si lásku z detstva Carmen, ale sláva a úspech človeka pokazí, začne si všímať krásavicu Doňu Sol, ktorá si ho obmotá hravo okolo prstu. Lebo vie, že je nádherná, skrátka Rita Hayworth si dokáže spracovať každého chlapa na svete, ktorý je pri nej taký maličký, Ona ich má ako hračky, keď potom ju prestanú zaujímať, tak sa pohrá a hračku zahodí. Vo filme sú dve krásne herečky: Linda Darnell a spomínaná Rita Hayworth a zdá sa mi, že Linda bola v jej tieni, lebo v každom zábere si Rita strháva veškerú pozornosť na seba. Sympatickejšia mi bola Linda. Títo odvážlivci v ARÉNE, ako sa sami priznávajú, nevedia čítať ani písať, sú ANALFABETI, tak je docela škoda, že Carmen nenaučila Juana čítať a písať, aby si už konečne mohol sám o sebe v novinách prečítať, chystala sa k tomu, ale bohužiaľ, posledný zápas v aréne bol smrteľný, tragický, konečný. Film má taktiež kvalitnú KAMERU dvoch kameramanov : Ernest Palmer a Ray Rennahan ocenenú Oscarom, tak aj kvôli tomu som sa tešil na film, ktorý síce nie je úplne bezchybný, ale ja ako divák som nadmieru spokojný, a to vďaka brilantnému matadorovi Tyronovi Powerovi, Linde Darnell a Rita Hayworth + Tony Quinn. Nie je to zážitok, po ktorom nezaspím, ale absolútne neľutujem svoj čas, TANEC, v ktorom je Rita Hayworth je dostatočnou satisfakciou + hra na gitare ! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Toreadoři si pohrávají s býky a Rita Hayworthová si pohrává s toreadory. Kdo z nich má větší koule? ____ Příběh chudého chlapce, který se vypracuje na zbožňovaného toreadora, ale sláva mu místo štěstí přinese pád způsobený rozmařilostí, je klasická moralita. Trošku moc dlouhý snímek osvěžuje fantasticky chladná myslí, ale vášnivá tělem Rita a taky autentické záběry z koridy. /Můj film č. 6 000 ohodnocený na čsfd/ ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Toreador, láska a hazardní zápas s býky uprostřed koridy. Celkem povedená kamera, skoro žádná hudba a průměrný scénář. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tento snímek nabízí opravdu velkou plejádu známých jmen starého Hollywoodu. Vedle hlavního Tyrona Powera tady máme dvojici krasavic - Lindu Darnell a Ritu Hayworth. Ta druhá z nich tu svini hraje opravdu skvěle a přesvědčivě. Kromě nic se ve vedlejších rolích objeví například Anthony Quinn, coby lehce záporná postava, John Carradine, jinak též známý jako nástupce Lugosiho ve snímcích o Drákulovi, obrovský Laird Cregar, který si střihl pár skělých rolí v béčkových hororech a noirech anebo George Reeves, který se později proslaví rolí Supermana. ___ Příběh je ale těžce předvídatelný, od začátku až do konce, hlavní postava není nijak zvlášť sympatická a nevyhnutelný konec nepřekvapí. Jen mohl přijít o něco dříve než po 125 minutách. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nezaujal mě příběh, což je jednoduše dáno tím, že nemám nějak moc rád toreadory a koridu, ale nezaujaly mě ani postavy, kdy jsem měl pocit, že jsou všechny takové nepříjemné, nebavily mě. Z toho nakonec vyplývá, že jediné, co se mi skutečně líbilo, byl poslední záběr v celém filmu, který se prostě povedl. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Příšerné herecké výkony, jimž vévodil hrozný, rádoby svůdný úsměv a pohled Rity Hayworthové. Jediné, na co se dalo koukat, byly některé záběry býků. Ale jinak je to moc špatné. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Film začal velice pěkně a moc se mi líbila ta mladá láska mezi hlavními postavami. Nejdříve je to krásně romantické, pak to začíná být napínavé a následně je to drama, takže to má všechny skvělé žánry, ale přesto filmu něco chybělo. Postupně se pro mě snímek začal stávat nudným a ke konci jsem se nudila úplně, škoda, že si film nedokázal udržet tu krásnou počáteční atmosféru. ()

marťan 

všechny recenze uživatele

Toreador (Tyrone Power) - jeho soukromý život, ve kterém se snoubí láska dvou pro něj velice důležitých žen, a práce v aréně spojena s neustálým nebezpečím... ()

asentra 

všechny recenze uživatele

Taková typická limonáda o snech, jejich plnění, vzestupu a pádu, přátelství a samozřejmě o lásce. Jo , bylo to plný filmových klišé, a docela mě pobavilo, jak měl na stolku fotku svý ženy, a trochu jiný konec, než by si divák představoval. ()

Don Carlos 

všechny recenze uživatele

Jak můžete říct, že to je limonáda!! Tohle je drama od začátku do konce s tak tragickým vyvrcholením, že nemůže zůstat jeno oko suché! Připadá vám to jako klišé, protože od té doby vzniklo milion stejných dramat. Proto nám to v dnešní době připadá trapné a předvídatelné. Nicméně po řemeslné stránce dotažené do maximální dokonalosti, o které si dnes můžeme nechat zdát. A kolorovaná verze je tak pelivě sladěná, že současná produkce nesahá tomuto dílu ani po kotníky (po stránce obrazové, pochopitelně :) ()

Reklama

Reklama