Reklama

Reklama

Bukanýr

  • USA The Buccaneer
USA, 1938, 126 min

Kamera:

Victor Milner

Hrají:

Fredric March, Franciska Gaal, Akim Tamiroff, Margot Grahame, Walter Brennan, Ian Keith, Anthony Quinn, Douglass Dumbrille, Beulah Bondi, Robert Barrat (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Ve válce roku 1812 Britové vyplenili Washington a doufají, že se zmocní New Orleansu, kde pirát Jean Lafitte (Fredric March) prožívá románek se svůdnou Annette de Remy (Margot Grahame) a veřejně prodává svou kořist na pirátském trhu. Na americké lodě však na moři nikdy neútočí. Britové se proto snaží podplatit Lafitta, aby jim pomohl. Lafitte naopak přesvědčuje americké úřady o své loajalitě... (mac000)

(více)

Recenze (3)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejslabších DeMillových filmů. Narozdíl od jeho westernů nebo filmů z antiky mě ty jeho pirátské prostě neoslovují (Reap the Wild Wind mě bavilo ještě méně). Příběh samotný není vůbec špatný, ale bohužel je natáhnutý téměř na dvě hodiny a zbytečně vycpán vatou, která ho má zřejmě odlehčit, ale spíš otravuje. S akcí se tu hodně šetří. První opravdu zapamatovatelná a zajímavá a defacto nejlepší scéna z celého filmu přichází až někdy po půlce (útok na Laffitův ostrov), dále se docela povedla bitva s Brity a úplný závěr na plese. Nějak zvlášť jsem nepřilnul ani k postavám. Kapitán Laffite v podání skvělého Marche je samozřejmě super, ale kromě něj a generála Jacksona už tam není žádná zajímavější postava. Dosti mě otravovala upištěná blondýna a její "humorné" scénky s fousatým pirátem. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Můj první film od Cecila B. De Mille, ve kterém si hlavní roli zahrál Fredric March, velký to herec své doby (chtěla jsem původně říct že to je můj první film i s Marchem, ale pak jsem zjistila, že si jako starý pán zahrál v mém oblíbeném westernu Hombré odporného Dr. Favora - takže si sypu popel na hlavu a stydím se, odpusť Fredrico). Příběh filmu se točí kolem Jeana Lafitte, slavného piráta který je skutečnou historickou postavou, a popisuje okolnosti jeho účasti na bitvě s Anglií v roce 1812 - vše je samozřejmě notně příkresleno a doplněno dávkou té fikce. Přestože se ani u jednoho z výše jmenovaných nejedná o žádný vrcholný počin kariéry a film by se určitě dal označit jako obyčejnější, našla jsem v něm několik úžasných scén, které ve výsledku vedly k tomu, že mě tendle film jednoduše uchvátil. Další faktorem mého plného hodnocení je pak March jako Lafitte, na kterého jsem si teda prvních asi 10 minut musela zvykat, protože mi tady jeho jeho herecký projev přišel chvílema krapet teatrální, nicméně po chvíli jsem ho začala "žrát" - byl prostě geniální, včetně toho francouzského přízvuku. Ve filmu se objevuje i plno výrazných vedlejších postav, za zmínku určitě stojí roztomilá Franciska Gaal jako holandské děvče Gretchen nebo Akim Tamiroff jako Dominique. Jednoznačně zapadlý klenot Holywoodské zlaté éry, který určitě stojí za to vidět - hlavně milovníkům pirátských filmů. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Evelyn Keyes v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama