Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cestě jejich přátelství stojí touha po pomstě a spravedlnosti... Jeden z nejlepších a divácky oblíbených westernů, který natočil klasik americké režie John Sturges. Manželka šerifa Matta Morgana, Indiánka Catherine, byla na cestě do městečka Pawley znásilněna a zabita dvěma neznámými muži. Prchající vrahové na místě činu zanechali koňské sedlo. Značka C. B. na něm jasně prokazuje, že patří k ranči, jenž vede starý Morganův přítel Craig Belden. Oba muži se již řadu let neviděli a Belden, který kdysi zachránil Morganovi život, je nyní nejmocnějším a nejbohatším mužem v Gun Hillu. Právě mezi jeho lidmi chce šerif Morgan najít vrahy své ženy Catherine a postavit je před soud. Odjíždí vlakem do Gun Hillu a jeho silnou touhu po pomstě a spravedlnosti nemůže nic zastavit… Úlohu mstícího se šerifa Matta Morgana ztvárnil Kirk Douglas. Roli mocného rančera Craiga Beldena vytvořil Anthony Quinn. Jeho zahořklou milenku Lindu hraje Carolyn Jonesová. Režisér John Sturges v příběhu, v němž právo a msta stojí proti přátelství dvou mužů, využil i prvky krimi a protirasistické tóny. Podobně jako ve svých filmech Sedm statečných, Černý den v Black Rock, Přestřelka v O.K. Corralu a Velký útěk také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Matty 

všechny recenze uživatele

Klasický americký western, který uspokojí všechny, kteří mají westerny rádi a naštve všechny, kteří je nenávidí. Zajímavý je výkon tehdy až nepřirozeně mladého Anthonyho Quinna, o něco méně zajímavá je režisérova záliba v dlouhých záběrech na koně cválající odkudsi kamsi, které jsou navíc podmalovány dosti nenápaditým westernovým soundtrackem. Ale jinak nelze mít k ničemu výtky – dočkáte se jednoduchého příběhu o pomstě (která musí být vykonána během jednoho dne – takže přeci jen nějaká inovace), dočkáte se zlotřilých banditů sestřelovaných neohroženým šerifem ze střech papundeklových saloonů, dočkáte se prolévání hrdel lacinou whiskou, dočkáte se… ale co víc byste vlastně ještě chtěli? 70% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborný a jednoduchý western. Zase je tu řeč o odplatě, co také jiného. K tomu je to v krásném westernovém prostředí. Exteriéry Amíci v tomto žánru prostě umí. Kirk Douglas je tu naprosto tragický hrdina, byť skvěle zahraný. Bavil jsem se u filmu od začátku do konce, přičemž začátek a konec je po filmařské stránce top, prostředek pak pomálu, ale intenzivně navyšuje napětí. Navíc musím říct, že Carolyn James, jakožto ženská stránka tohoto westernu, dokázala, že ve své době opravdu uměla hrát. Všiml jsem si, že ty ženské role jsou ve westernu spíš na škodu, u ní zde naopak. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Základ to má dostatečně nosný a dobrý, dokonce více než dobrý. Dva letití přátelé, kteří se vzájemně respektují, ale také dva muži, které tíha odpovědnosti k rodu chtě nechtě osudově staví proti sobě. Problém je, že ten základ není nijak rozvoden, schází tomu jakákoli tenze a celkově je to uhlazené více než co jiného a navíc s otravně nesednoucí hudbou. Prospěla by tomu "léčba spaghetti přístupem" a právě za špinavý, vyhrocený a více na psychologii stavící remake bych se vlastně vůbec nezlobil, protože potenciál v tom nesporně je. ()

movie 

všechny recenze uživatele

90% Výtečná záložitost od režiséra, od kterého nemám nakoukaný ani povinný základ, ale budu se snažit. Výtečná zápletka, zajimavé charaktery a jejich psychologie (davní přátelé Belden vs. Morgan), hodně dobré herecké výkony (hlavně Douglas a Quinn) a kvalitní režie a kamera (většina záběrů na Douglase v hotelovém pokoji je excelentní). Škoda že tenhle western není víc známý, měl by být jednou z klasik. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrný western, který sice obsahuje všechna klasická žánrová klišé, jako je neohrožený osamělý hrdina proti drtivé převaze nepřátel, pochopitelně s neuvěřitelně přesnou muškou, silnou pěstí a tvrdým pohledem, ale díky hereckému obsazení a slušnému scénáři obstojná i dnes plně funkční záležitost. Zajímavý je rasový motiv v příběhu ( Indiánku je možné zabít, nejde o plnohodnotnou lidskou bytost ), protože právě na přelomu 50. a 60. let nastal nekompromisní boj za rovnoprávnost a ukončení rasové segregace černošské populace. Celkový dojem: 60 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající westernový thriller o síle odhodlání na straně jedné a chránění dobrého jména své rodiny na straně druhé. Stupňující napětí cítíte až v krku. Tragický hrdina Kirk Douglas a neprvoplánový záporák Anthony Quinn. Film není náročný na děj, ale tempo neztrácí. 90%. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru "čekáme na vlak a finální přestřelku" se jedná o třídu lepší a zábavnější podívanou, než notně provařené a hlavně extrémně přeceňované V pravé poledne. A navíc mě tu hrozně bavil Kirk "zabili jste mi ženu, takže tady máte přes držku" Douglas, kterýho jinak ve filmech nijak extra nevyhledávám. Takže suma sumárum, jeden z těch lepších westernů, za pěkných 70%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Bola to iba indiánka..." K. Douglas ide za pomstou svojej indiánskej manželky nekompromisne a to i napriek tomu, že sa mu do cesty postaví jeho najlepší priateľ. Urobil to totiž jeho syn. Hlavne dilema Quinna je veľmi silná- je to hajzel, ale je to môj syn...Úvod a záver je výborný, v prostrednej časti tempo občas povolí. Všetky scény, v ktorých sa Quinn stretáva s Douglasom sú na úrovni a obidvaja urobili zo sto krát prevarenej, ale i večne príťažlivej témy pomsty pozerateľný western, ktorému stojí za to venovať čas. 80%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hlavně díky hereckému výkonu Kirka Douglase se jedná o nadprůměrný western. Jinak přestřelek se divák prakticky nedočká, zato však sledujeme zajímavý příběh, kdy se snaží Quinn zabránit Douglasovi, aby v Gun Hillu nasedl na večerní vlak. 65% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Při sestavování top 10 westernů by tam Poslední vlak z Gun Hill nesměl chybět. Geniální herecké výkony Quinna a Douglase, skvělá zápletka, atmosféra a gradace! Žánrové zařazení western/drama doopravdy sedí, ještě se k tomu přidává dávka psychologie, Anthony Quinn se dokonale ujal své role, kdy se musí rozhodnout mezi nejlepším přítelem a svým synem, o kterém ví, že není v právu... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Drsňák Kirk Douglas sa ide mstiť za smrť a znásilnenie svojej ženy. A vrahom je syn jeho starého priateľa. Áno, je to presne také, ako to znie: je to John Wick na divokom západe. A k tomu Carolyn "Morticia" Jones vo vedľajšej role ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas a Antony Quinn co si může přát člověk více? Byla tady jistá podobnost s filmem Lawman, ovšem Kirk Douglas byl o krapet charizmatičtější než Burt :) Jinak naprosto supr western o pomstě a ideálech. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Menej známy western s jednoduchším príbehom o hľadaní spravodlivosti. Avšak treba uznať, že to tým dvom sadlo a že každá jedna scénka s nimi bola jedno veľké divadlo. Na Kirka Douglesa sa dá pozerať aj keby tam tancoval balet. Na Anthony Quinna detto. A popravde bol som aj zvedavý, ako sa šerif Morgan z tej šlamastiky dostane. Ja som spokojný, na nadpriemer bohato stačí. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nejostřejší ze všech ostrých Douglas za podpory všemožných klišé se postaví padouchovi nejpadouvatějšímu a hlavně jeho otci, který ovládá celé město. A hádejte, milé děti, jak to dopadne! ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Výborná zápletka, kvalitní scénář, jistá režijní ruka Johna Sturgese (Sedm statečných) a vynikajicí Kirk Douglas (jako stoický a neústupný šerif) a Anthony Quinn (patrně jeho nejlepší westernová role) v hlavních rolích klasického westernu. Paráda! 80 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mať nepodareného syna je možno jedno z najväčších nešťastí človeka. Alebo tak určite bolo na divokom západe. Kde sa totiž veci riešia štýlom oko za oko, zub za zub, tam sa dali očakávať väčšie ako malé straty na životoch. Osobne ma veľmi potešil slovenský dabing Dočolomanského a Kvietika, dokonca som si ich predstavoval v nejakej slovenskej verzii tohto klasického westernového príbehu a mám pocit, že by za Douglasom a Quinnom, čo sa týka charizmy, nijako nezaostávali. ()

Reklama

Reklama