Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cestě jejich přátelství stojí touha po pomstě a spravedlnosti... Jeden z nejlepších a divácky oblíbených westernů, který natočil klasik americké režie John Sturges. Manželka šerifa Matta Morgana, Indiánka Catherine, byla na cestě do městečka Pawley znásilněna a zabita dvěma neznámými muži. Prchající vrahové na místě činu zanechali koňské sedlo. Značka C. B. na něm jasně prokazuje, že patří k ranči, jenž vede starý Morganův přítel Craig Belden. Oba muži se již řadu let neviděli a Belden, který kdysi zachránil Morganovi život, je nyní nejmocnějším a nejbohatším mužem v Gun Hillu. Právě mezi jeho lidmi chce šerif Morgan najít vrahy své ženy Catherine a postavit je před soud. Odjíždí vlakem do Gun Hillu a jeho silnou touhu po pomstě a spravedlnosti nemůže nic zastavit… Úlohu mstícího se šerifa Matta Morgana ztvárnil Kirk Douglas. Roli mocného rančera Craiga Beldena vytvořil Anthony Quinn. Jeho zahořklou milenku Lindu hraje Carolyn Jonesová. Režisér John Sturges v příběhu, v němž právo a msta stojí proti přátelství dvou mužů, využil i prvky krimi a protirasistické tóny. Podobně jako ve svých filmech Sedm statečných, Černý den v Black Rock, Přestřelka v O.K. Corralu a Velký útěk také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak trochu komorní western. Kirk Douglas si tu střihl roli šerifa, který prahne po pomstě i spravedlnosti. Po smrti své ženy se vydává najít její vrahy. To ho dovede až ke dveřím starého přítele. Vrahem je ovšem jeho syn a jeho otci patří celé město. V takovéto situaci se zákon jen těžko vymáhá. Kirk tedy musí zapojit svůj um, aby se z této složité situace dostal živý. Moc akce tu není a většinou se spíš čeká, ale i tak je to dost napínavé. "Půjdeš botama napřed." ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Žánrový průměr, který se zaujetím dokoukáte do konce, po skončení filmu si ale nevybavíte žádnou filmařsky nebo příběhově nápaditou scénu (v první půlce jsem si všiml prapodivného střihu, který způsoboval ztrátu tempa a celý film jenom zbytečně natahoval) . Poslední vlak z Gun Hillu je minimalistický western o pár postavách, John Sturges nicméně nebyl žádným mistrným psychologem, ale "pouze" šikovným řemeslníkem schopným ukočírovat zábavné dobrodružné filmy se spoustou postav a akce. Tady mě zaujali pouze oba hlavní představitelé, kteří dokázali dát mnoha scénám potřebnou šťávu a jejich dialogové výměny patří k vrcholům snímku. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších westernů vůbec (těmi dalšími jsou Fordovo Přepadení a Zinemannovo V pravé poledne) je silným příběhem o přátelství dobytkářského barona (A.Quinn) a šerifa (K.Douglas), které nesmiřitelně rozdělí zločin slabošského syna prvního z nich. V okamžiku, kdy je šerif se zatčeným lapen v hotelu uprostřed nepřátelského města, nastoluje Sturges nepolevující napětí, které vrcholí nevyhnutelnou konfrontací obou hlavních protagonistů. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Western Johna Sturgese, režiséra Sedmi statečných, patří do skupiny klasických amerických příběhů z Divokého západu, kde právo a spravedlnost bojuje s bezprávím a křiváctvím. Zde se děj odehrává v obydlené "poevropštělé" části Ameriky, kde by měl vládnout zákon. Hlavní hrdina zůstává v kritických situacích osamocen, opuštěn od lidí, kteří se dosud tvářili jako přátelé a kteří se ve chvíli, kdy o něco jde, drží zásady: "nehas, co tě nepálí". A ti, co jsou za ochranu zákona placeni, zcela selhávají jako zbabělci. V tomto je Poslední vlak z Gun Hillu podobný např. Zinnemannovu "V pravé poledne" nebo Hawksovu "Rio Bravo". Právě ve vyhrocených situacích volby se často ukazují ženy s nevalnou pověstí na vyšší morální úrovni než tzv. ctihodní občané, kteří se ochotně podřizují silnějšímu. Při sledování Sturgesova westernu nás může napadnout ledacos z vlastního osobního života, ale nepochybně též můžeme pocítit přání, kdyby bylo alespoň 5% takové vůle ke spravedlnosti a potrestání darebáků v naší zemi, jakou prokázal šerif Matt Morgan...Slabších 5 hvězdiček, patří to rozhodně k tomu lepšímu, co bylo v žánru vytvořeno. Chybí tu bohužel romantika a krajinné exteriéry, takřka vše se odehrává v interiérech městečka Gun Hillu. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Sturgese jsem měl rád, byl to pan režisér. Do toho ikony filmového plátna Douglas a Quinn. Moc jsem se těšil a prvních dvacet třicet minut jsem byl spokojený, pak ale Douglas zadrží Quinnovi syna a tempo spadne na nulu, přicházejí na řadu nudné dialogy. Závěrečná cesta na vlak mě opět potěšila, ale víc jak 65% to není. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (6)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. července 1959 v Minneapolis (Minnesota, USA). (BMW12)

Reklama

Reklama