Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (245)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Atmosferická podívaná se slušnou vizuální stránkou a dobrými hereckými výkony. Jinak velkoryse načrtnuté nic, točící se stále dokola na špičce svého nosu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Natočit podle (údajně) pravdivého příběhu něco ještě méně věrohodného než, řekněme, Noc s nabroušenou břitvou, to vyžaduje mimořádný talent. Scénárista/režisér Courtney Solomon takový talent má. Jeho nízkorozpočtový horor o zlu (zprvu) nejasného původu, které v Tennessee 19. století terorizuje jednu famílii, ztrácí na věrohodnosti kvůli neschopnému vypravěčství a množství klišé (ztracená nevinnost je symbolizována zlomenou panenkou; postavy občas utrousí něco jako „musí pro to existovat racionální vysvětlení“). Ač se Solomon snaží vybudovat atmosféru vlastní Poltergeistu, Vymítači ďábla nebo Kruhu, s jeho schopnostmi něco podobného vyznívá spíš jakoby se duchové snažili unudit celou rodinu k smrti. Donald Sutherland a Sissy Spaceková za účast v tomto díle nepochybně proklínají své agenty. 30% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Hrůzná nuda. Duch několikrát asi minutu krouží po místnosti, všichni se zmateně rozhlíží a nic. A překvapivá pointa je natolik trapná, že víc to snad ani nejde. Tohle není nic pro mne. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Neveľmi originálny a na to, že ide vlastne o "dobový kostýmový horor", nízkym rozpočtom trpiaci počin... ALE! Je to čertovsky strašidelné a s niekoľkými labužníckymi ľakačkami (útok čierneho vlka). Čakal som, že kvôli neustálemu točeniu sa okolo jednej lokácie a opakujúcemu sa vyčíňaniu ducha to časom stratí na pôsobivosti, ale kdeže - ono je to napínavé až do konca. Príjemné prekvapenie. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $16,298,046Tržby Celosvetovo $29,612,137Tržby za predaj DVD v USA $9,810,252 //počet predaných kusov 530,579║ Prvá polovica filmu je doslova výborná čo sa týka horroru o duchoch, je tam zachytená stiesňujúca atmosféra prinášajúca až triašku na tele, taktiež tu je slušná dávka temnoty a úzkosti. Takže strašidelné momenty sú fakt stiesňujúce, lenže to čo bolo výborné na prvej polovici je už otravné v tej druhej lebo tá neponúkne už nič nové a len dookola opakuje rovnaké strašidelné momentky. Tie postupne začnú nudiť a v čoraz viac v zamotávajúcom sa príbehu maximálne otravovať, až stratia na akomkoľvek význame a celkovo potom film vyznie takmer do prázdna a je to škoda. Jednoducho v druhej polovici filmu akoby došiel tvorcom dych a začnú sa potácať v nesúrodom deji až z toho vznikne len nevýrazná fraška bez hlbšieho významu a to nám chceli ponúknuť skutočnú výpoveď o jedinom dokázateľnom strete z duchom, nuž po tomto čo nám v konečnom výsledku ponúkli, kto by uveril v duchoch by bol jedine blázon. /55%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

V žánru Haunted house bych řekl,že se jedná dokonce i o nadprůměr. Zdařilá atmosféra, slušný příběh, docela jsem se bavil,ale stále mě film nechal klidným. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je to niečo, čo si si sama vytvorila. Aby si sa bránila.“ Režisérov predchádzajúci projekt, úbohá fantasy DRAČIE DIERY, ma mierne povedané neoslovil. Ale toto je takmer pozoruhodný krok dopredu. AMERICKÁ KLIATBA si robí reklamu „toto sa naozaj stalo, inšpirovali sme sa jediným dokázaným prípadom, kedy duch spôsobil úmrtie človeka“. Je úplne jedno, nakoľko je to pravda, lož, niečo uprostred alebo úsmevná (ale fungujúca?) mystifikácia. Tento po finančnej stránke lacný bubákovský horor (niektoré zábery sú ale výborné) funguje. Straší, desí, znepokojuje a napriek hlúpemu „súčasnému“ prológu (i epilógu) nadhadzuje zaujímavé otázky. Snímka s triviálnym scenárom odsýpa vďaka skromnej dĺžke (79 minút aj s titulkami!), kvalitnej výprave, tajomnej atmosfére starých časov, kedy do rozprávkami predchnutých nocí blikali roztrasené sviece a silnému hereckému obsadeniu (Donald Sutherland, Sissy „Carrie“ Spacek). Ja som bol spokojný, miestami až VEĽMI spokojný. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Podle traileru jsem cekal vetsi maso, ale zas tak spatny to nebylo. Film se s nicim moc nesere, takze duchove tu jsou prakticky od samyho zacatku az do konce. Taky je fajn, ze tu neukazujou zadnou digitalni potvoru, takle to vystrasi vic. Jenze problem je, ze ackoliv nejaky lekacky jsou slusny, neustale se opakujou. A tohle se deje asi hodinu, furt dokola duch otravuje dceru s otcem a porad pouziva stejny triky. Sice se sem tam udela nejakej jinej trik, ale jelikoz tu neni vystupnovany napeti a dej se nikam moc neposune, tak to moc nepomuze. Ale aspon, ze jsou ty lekacky hezky trikove zvladnuty, kamera je taky slusna a herci fajn. Konecne zadny urvany pubertaci. No ale i kdyz se ve filmu deje furt to samy a misty malicko nudi, mel sem chut dat 4*, protoze atmosfera je tu fakt docela slusna, cemuz napomaha i umisteni domu v lesich. Jenze pak prislo zaverecnejch 15 minut, coz byl naprosto mega ultra dementni, prekombinovanej, nelogickej a smysl nedavajici konec, ze tu jednu hvezdicku uberu. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí musím jít s hodnocením o hvězdu výše. Ve světle současné uberbrutální a remakovité produkce působí tahle stylová a velmi atmosférická duchařina jako zjevení. Navíc ji podporují vynikající herci v čele s veteránem Sutherlandem a hodně depresivní pointa. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je velmi mrazící-mlha, noční prostředí pokoje a výborný výkon Rachel Hurd-Woodové (její výkřiky v originále jsou velmi strhující). Silná první polovina filmu, která ale ztrácí tempo v polovině opakovatelnými záběry a vrcholná zápletka taky neohromí. Courtney Solomon to měl trochu z ruky a poněkud nedotáhnutý, ale jinak dobrá atmosféra - za ty prachy. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Podle hodnocenií to nevypadá fakt nic moc, ale zase podle trailer tu vypadalo víc než slušně. Podle mě to ale je něco mezitim, od začátku to má fakt vynikající atmosféru a o napínavý a děsivý scény nenií moc nouze, i když je pravda, že ty děsivý momenty nějak zvlášť nevystrašej, ale za to mě to výborně vtáhlo do filmu, jenže čim se blíží konec tim je to horší. V podstatě žádný stupňovaání atmosféry neexistuje a pomalu, ale jistě to míří k dost nesmyslnýmu a nic moc vysvětlujícímu konci, což po dost dobrým začátku a faktu, že to je podle skutečný události dost zamrzí. Ale díky atmosféře tomu trošku přidám ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Obsahu tak na 45minutovou epizodu průměrného mysteriózního (zdráhám se říct hororového) seriálu. Nejvíc mě pobavilo, jak nejdřív se autoři dušovali autentičností a záznamem v 20 knihách, aby na konci podali vysvětlení, nebudu to citovat přesně, "toto je jen jedna verze nezachycená v knihách". Slovy Zdeňka Svěráka bylo to vcelku vo hovnu, soudruhu Vráno. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Taková nálož klišé a nelogického chování postav navěšená na tak trapně ohraný příběh musí dostat do kolen i těžké hororfany. Z cca čtrnáctileté holky v noci něco opakovaně strhává deku a pak ji to tahá za vlasy a ona potom, co se uklidní, se jen převalí a dál spí? Otec, který věří, že přivolal kletbu na svou rodinu, si chce usmířit Boha svou sebevraždou tj. smrtelným hříchem? Chabý scénář a herce, kteří nemají co hrát, alespoň trochu zachraňuje atmosféra, rozumná stopáž a záběry jakoby z pohledu ducha. Ale stejně pro mě největší zábava plynula z vymýšlení nápaditějších variant jednotlivých scén. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Klasický průměrný horůrek o strašidelném domečku, ničím nevybočujíc z řady. V průměrném duchu se nesou i všechny herecké výkony, kde překvapivě nedobře zahrál veterán Donald Sutherland. Něco však přeci jen stojí za to vyzdvihnout. Hudba je krásně temná a navozuje tu pravou atmosféru, prostředí je velice, velice nádherné (natáčelo se v Rumunsku). Hodně mě zklamal konec, který působí poněkud hloupě a hlavně urychleně. Efekty také nic moc. Za příjemnou, chvílemi temnou atmosféru, za nadprůměrnou hudbu a za překrásné prostředí je průměrné hodnocení to pravé. ()

Hitman_47 odpad!

všechny recenze uživatele

Potom, co jsem viděl trailer, tak jsem si říkal, že tohle bude jeden z nejnudnějších horrorů...a sakra, já měl pravdu. Ale nejen, že je o jeden z nejnudnějších horrorů (díky bohu, že to má jen něco mále přes 80 minut....myslel jsem, že chcípnu nudou), ono to má i špatný scénář, který jde ruku v ruce s režií, a to nemluvím o tricích, které jsou tak neuvěřitelně okaté, až to bolí. And pardon me, ale jestli točím duchařinu, tak to má být aspoň trochu děsivé....tady se lekance, či nepříjemného mrazení v zádech nedočkáte, věřte mi. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Sice je to ve stylu těžce starosvětským s občasným mírným závanem ponurý atmosféry a trochou strašidelnosti a napětí, ale tím se vyčerpaly všechny klady, a navíc jsou všechny na začátku. Dění je čím dál nudnější a absolutně nezáživný bez špetky osobitosti, postavy plochý, žádná nestojí za zmínku, myslela jsem že se třeba předvede D'Arcy - nepředved, Sissy Spacek si zřejmě (snad) spletla film, Rachel Hurd-Wood podle mě moc hrát neumí (nebo aspoň ne tady), zato ukázkově ječí, a to bohužel často. Na diváka neustále útočí čím dál větší nuda, já se ke konci doslova prozívala. Co tomu nasazuje korunu je naprosto imbecilní pointa, která totálně převrátí celej film a vám tehdy dojde, že jste s úspěchem dosledovali příšernou blbost. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Oou, to byla slabota. A přitom zajímavý námět, Donald Sutherland a Sissy Spacek.... Velká škoda. Na jakoukoliv atmosféru (kromě té nechtěně směšné) zapomeňte a připravte se na to, že tenhle nehoror (ač poměrně krátký) bude už po půlhodině setsakra rozvleklý a až do konce zůstane pořád stejně nudným a prázdným. Jednu hvězdu dávám za pěknou kameru (třeba při scéně s černým vlkem či co to bylo za psisko) a za Sutherlandovu přítomnost. Víc nepřitlačím - ať si mě straší, kdo chce. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dobre situovaná rodina Bellových žije vo veľkej usadlosti Red River. Hlavou rodiny je John Bell. Je to vážený občan a skúsený obchodník. Vie sa obracať vo svete a vie sa dostať ku peniazom. Jedného dňa podvedie svoju susedu Kathe Battsovú. Tá na neho i celú jeho rodinu uvalí hroznú kliatbu. Film "Americká kliatba" je natočený podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v roku 1817 v štáte Tennessee. Ide o jediný zdokumentovaný a potvrdený prípad v histórii USA, kedy duch spôsobil smrť ľudskej bytosti. *** ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Inspirováno podle doložených (skutečných) událostí, na diváku je jestli uvěří nebo ne. Napětí je dost znát a film by si zasloužil vyšší hodnocení. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama