Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Cíl mise zní jasně – uspět za každou cenu... Legendární herec Anthony Quinn (1915–2001) se během své dlouhé kariéry objevil v několika klasických válečných filmech jako například Děla z Navarone (1961), Štvanci (1979) nebo Lev pouště (1981). Jednu z vrcholných válečných rolí ale ztvárnil ve Ztracené jednotce (1966), kde se představil jako nesmlouvavý Pierre Raspeguy, voják tělem i duší. Ten velí skupině francouzských výsadkářů ve válečném pekle v Indočíně, kde bojují proti osvobozeneckému levicovému hnutí Viet Minh. Rozhodující bitva u Dien Bien Phu v roce 1954 ale představuje nečekaný zvrat, který znamená porážku hrdé francouzské armády. Oslabená jednotka se ocitá v zajetí vietnamských partyzánů. Po uzavření mírových jednání se vrací do Francie, kde je Raspeguy zbaven velení kvůli neuposlechnutí rozkazu. Krátce po suspendování ale dostává v armádě poslední šanci, když se v Alžírsku vzbouří povstalci proti francouzské koloniální nadvládě. Zkušený válečník dostává za úkol sestavit a vycvičit výsadkový pluk z dobrovolníků. Raspeguy se obrátí na osvědčené členy původní jednotky, kteří by ho ochotně následovali na každou misi. Cíl představuje nebezpečná teroristická skupina, která operuje v alžírských horách. Raspeguy je tentokrát odhodlaný uspět za každou cenu a pro záchranu vojenské kariéry udělat prakticky cokoliv. Ve vedlejších rolích členů jednotky se představili hvězdní herci jako Alain Delon, George Segal nebo Maurice Ronet. Silné ženské hrdinky ztvárnily Michele Morganová a Claudia Cardinaleová. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

Mol 

všechny recenze uživatele

WE HAVEN'T GOT ENOUGH FIREPOWER LEFT TO COVER THEM, THEY'LL BE SLAUGHTERED BEFORE THEY HIT THE GROUND!! Anthony byl skvělí, ale film měl několik hluchých míst. Hlavně začátek mi přišel skvělí. Indočína, zajatecký tábor, dezinfekční stanice. Pak film začal lapat po dechu až do doby jatek v Alžíru a pak už zůstala jen průměrná šeď až do konce. Možná kdyby se celý snímek odehrával v Indočíně, tak se mohl stát mnohem zajímavějším. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda válečné filmy. Nelíbil se mi ani vojín Ryan. Lost Command naštěstí není tak úplně válečný film, spíš než o výbuchy, zákopy, střelbu, střeva a končetiny jde o vztahy mezi postavami a o to, kdo stojí na správné straně barikády a která strana je vlastně tou správnou. A je tu skutečná plejáda skvělých herců: Anthony Quinn, Alain Delon, George Segal, Maurice Ronet a dvě - na tento žánr překvapivě silné - ženské postavy v podání Michèle Morgan a Claudie Cardinale. Vlastně hlavně kvůli obsazení stojí tenhle film za vidění. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ešte po pol hodine som netušil akým smerom sa bude film uberať. Po úvodnej bitke som myslel, že to bude čistokrvný vojnový-zákopový film, ale nakoniec to nebolo ono. Po zajatí Vietnamcami to chvíľu vyzeralo na film zo zajateckého tábora, ale ani týmto smerom sa film nakoniec neubral. Nakoniec je o invázii a obsadení Alžírska a jeho boji o nezávislosť. Silné herecké duo Quinn a Delon dopĺňa C. Cardinale, ktorá ako trefne poznamenal kamarát Big bear, nevyzerá ako Alžírčanka. Podobných filmov podľa skutočných udalostí nikdy nie je dosť, no ťažko povedať ako sa k tejto minulosti stavajú sami Francúzi dnes, pretože v súčasnosti je Francúzko s polovice čierne. Stačí sa pozrieť na ich súčasné futbalové mužstvo... Film je silnejší v druhej polovici a pochválim pekný a optimistický záver z pohľadu Alžírska. 70%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Ztracená jednotka je poměrně zajímavý válečný snímek z americké produkce, pojednávající o skupině francouzských výsadkářů. Uniformovaného Alaina Delona jsem si sice celou dobu pletl s minimálně dvěma dalšími vojáky, kteří mu byli podobní, ale to tolik nevadí. Hlavní personou je tady totiž charismatický chlapák Anthony Quinn, kterého je doslova plné plátno/obrazovka. Nic převratného v rámci žánru se sice nekoná, ale rozhodně film stojí za vidění. Už kvůli Claudii Cardinale. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Zvláštní "válečný" film - uvozovky jsou namístě, jelikož není z období války, ale boje Alžířanů proti Francouzům o nezávislost. zezačátku se film plincá tak trochu ode zdi ke zdi a absolutně nejde vytušit o čem bude. Pak se to ustálí a velmi slibně rozvine, ale nic překvapivého se neodhraje, vše jde podle zažitého "scénáře". Koneckonců je to skoro 60 let starý film, takže nic objevného nelze čekat. Ale ubíhá to celkem hladce a na mladého Delona i Quinna v nejlepších letech se kouká parádně. Poctivé 3*. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Postava podplukovníka Pierre Raspeguye (Anthony Quinn) je založena na příběhu Marcela Bigearda, skutečného velitele 6. vojenského pluku operujícího ve Francozské Indočíně. (Terva)
  • Film je natočen na motivy románu "The Centurions", který napsal Jean Lartéguy roku 1960. (Terva)
  • Natáčení probíhalo ve Španělsku. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama