Reklama

Reklama

Ukažte svou tvář!

  • Česko Za bílého dne (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vrátil jsem se, abych pomohl dobrým lidem kráčet se vztyčenou hlavou, pronesl otec Giuseppe Puglisi, dosazený v roce 1990 palermským arcibiskupem do farnosti v rodném Brancacciu, na předměstí sicilské metropole, a zastřelený mafií v den svých narozenin o tři roky později tamtéž. Ve svém novém filmu se režisér Roberto Faenza obrací k pohnuté době, kdy mafie stupňovala agresi vůči italskému státu a prostřednictvím bombových útoků v Římě, Miláně či ve Florencii dokazovala svůj vliv i mimo rodnou Sicílii. Po více než deseti letech od násilné smrti kněze se Faenza vrací ke tři roky trvající Puglisiho snaze zabránit dětem ulice v postupném přerodu ve členy zločinecké organizace. Režisér a spoluautor scénáře se vyhýbá nabízející se laciné glorifikaci hrdiny a podává o jeho charakteru a skutcích až překvapivě lakonické svědectví. Nenápadnou naléhavost snímku podtrhuje vynikající herecký výkon Luky Zingarettiho v hlavní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

honajz 

všechny recenze uživatele

Dalo mi to vzpomenout staré filmy Damiana Damianiho, nebo 100 dní v Palermu. Překvapil mne - příjemně - "komisař Montalbano" Luca Zingaretti. Vynikající výprava, promakané prostředí, tvůrci věděli, o čem točí. Celé to vypadá ohromně přirozeně, včetně dětských hereckých výkonů, což se často nestává. Film je podle skutečné události a věřím, že ten kněz to skutečně takto vedl. Někomu může jeho snaha přijít naivní, ale podle mne on dopředu nasadil život, aby něco změnil. A takových lidí je málo. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Film, ktorému niet čo vytknúť, ale si ho ani a niet prečo zapamätať. Televízne slušniacky, nenásilný a isto trochu naivný príbeh dobrého kňaza v ideologickom boji proti sicílskej mafii. Štandardná, nič nové neprinášajúca filmárčina, oddane podporujúca humanistickú myšlienku. Moralitka pre žiakov základných škôl. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Filmy s touto tématikou mám rád, stejně jako představitele hlavní role Lucu Zingarettiho a o to víc jsem se na "Ukažte svou tvář!" těšil. Ale že bych byl po jeho shlédnutí právě nadšený se říct nedá. Film je dobře zahraný, ale jeho slabinou je dramaturgie - od začátku do konce se nese v témže poklidném duchu (s čestnou výjimkou několika dramatičtějších scén, které jsou ovšem natočeny takovým způsobem, že diváka nechají chladným), a i když se otec Puglisi dostává do čím dál nebezpečnější situace, po napětí nebo nějaké gradaci nikde ani památky. Zároveň je celý příběh až příliš prvoplánově mravoučný a pro mne jde - bohužel - jednoznačně o promarněnou šanci natočit silný snímek o osobnosti, která měla stejnou odvahu a pro Palermo udělala jen o málo méně než soudcové Falcone a Borselino. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Dílko podložené realitou má vždy o něco vyšší hodnotu. Tento člověk se rozhodl vrátit se do svého rodného města, kde se mezitím neuvěřitelně rozšířila kriminalita a rozsévat lásku. A ani když už mu šlo o život, tak toho nenechal. Ze snímku akorát úplně vypustili Boha. Je zaměřen čistě na práci mezi těmi lidmi. TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Film je venovaný deťom Palerma a je natočený podľa skutočnej udalosti. Pochváliť treba aj výborný slovenský dabing. ODPORÚČANÁ PRÍSTUPNOSŤ: Od 15 rokov. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jsem na rozpacích: Je tady velice silný námět - příběh, který se OPRAVDU stal ... Jenomže při závěrečných titulcích jsem nevzpomínala s dojetím na otce Puglisiho, ale vybavily se mi docela drsné záběry z úvodu snímku, ve kterých figurovali psi a kočky. Nic hezkého se během nich neodehrávalo, ale měly úžasný tah na branku a výstižně dokreslovaly prostředí, které formovalo místní děti - třebaže bylo patrné, že při samotném natáčení se (bohudíky) nic drastického se zvířecími miláčky nedělo. Žádnou tak působivou scénu jsem potom už neviděla. Snímek byl snad až moc popisný ... a uhlazený. Nenašla jsem v něm pomalu (ani rychle) houstnoucí atmosféru nebo narůstající napětí - i když děj s nimi evidentně počítal - a proto ze mě Luca Zingaretti přes svůj skvělý herecký výkon vydoloval jen minimum emocí … 2,5* ()

Micione 

všechny recenze uživatele

Přečti titulek v novinách "Tisíce propuštěných v závodě v Termini Imerese " A teď ty, přečti titulek v jiných novinách " Plán modernizace v závodě v Termini Imerese" Je v tom nějaký rozdíl? "Řekl bych, že hlavně pro dělníky". Správně, ale jak teď my čtenáři můžeme zjistit, kde je vlastně pravda? " Pravda není v novinách, ale v našem způsobu myšlení!! ..." Film natočený podle skutečných událostí, statečný Don Puglisi, zavražděný šéfy podsvětí 15. září 1993 v den svých narozenin byl jedním z mnoha, kteří se snažili o to, aby se lidé nejen tady (stejně jako v mnoha jiných částech Itálie) vymanili z moci mafie a žili důstojný a svobodný život. Dobrý film a především jeden z těch, na který se nezapomíná! ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Tento film byl napsan skutecnou udalosti a proto, nemohu komentovat zaver, ktery se mi nelibil, film byl skvely, velmi pripominajici svou tematikou film Don Bosco. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Fuj! Mafie mě opravdu děsí. Tenhle film ji nijak zvlášť nerozmazává, spíše představuje následky jejího působení. A přibližuje jednoho z opravdových mučedníků západní církve. Nezapomenutelných hereckých výkonů ani geniálně napsaných dialogů se člověk nedočká, ale ta střízlivá civilná forma dobře pomáhá vyzdvihnout problémovost středomořské mentality. ()

Peiper2 

všechny recenze uživatele

Pěkný a velice silný snímek natočený podle skutečných událostí. Škoda jen, že na natáčení asi nebylo moc peněz a tak film působí trochu televizně. Nicméně určitě doporučuji ke shlédnutí. Krásný film o nádherných křesťanských ideálech. 75% ()

Theresia 

všechny recenze uživatele

Jeden z moderních svatých mužů. Je tu podaná surová pravda, která je ve většině filmech (Kmotr, Zjizvená tvář, Mafiáni, Casino..) uvedená do románové roviny. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Objektivně 70% za zpracování filmu. Téma je velice zajímavé, notně posilněné tím, že jde o skutečnou událost. Nicméně zpracování bylo trošku pomalé. Prvních 60 minut plynulo strašně poklidně, bez větších emocí a zápalu. Poslední půlhodinka ovšem nabrala velice solidní tempo a byl jsem stále ve střehu, kdy už "to" konečně přijde a kdo přijde k "úrazu". Podle mě to chtělo v první polovině více ukázat, resp. očividně ukázat, jaký má mafie vliv na společnost. To dle mého bylo málo "vysvětleno". Každopádně zaměřením snímek vynikající, zamyšlení hodné a v jistém smyslu odvážné. Škoda toho trošku fádního zpracování. Ale mělo kouzlo. 4* nemohu objektivně dát za zpracování, i když by si to film za téma zasloužil. Howgh! ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Filmom s výraznou náboženskou tématikou absolútne neholdujem, no tentoraz to bolo čuduj sa svete v úplnom poriadku - vcelku priamočiara, ničím nerušivá televízna snímka s peknou myšlienkou (hoc ide "len" o klasický boj dobra proti zlu podaný v ešte klasickejšom šate), ktorej pozretie rozhodne nepovažujem za krok vedľa. Dokonca nemám problém priznať, že ma to miestami vcelku i dojalo. Sympatická talianska jednohubka. 75% ()

animario 

všechny recenze uživatele

Film se silným námětem odvahy jednoho muže, který doplácí na nezajímavou televizní italskou produkci a prakticky neměnnou gradaci děje, kvůli čemuž na něj zapomenete s nástupem závěrečných titulků. Přesto stojí za shlédnutí. Ale je to škoda, takový příběh by zasloužil úctyhodnější památník.. ()

Anduril 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film, veľmi pekné myšlienky, naozaj som z neho mimo (v pozitívnom zmysle tohoto slova) ... pozerať ho v originály je naozaj radosť. Mrzí ma že skončil ako skončil, ale aj mučeníctvo v tejto dobe patrí k životu. Bodaj by existovalo viac tak zapálených ľudí. Odporúčam pozerať od 15 rokov, v origináli sa dosť nadáva. ()

VerteX 

všechny recenze uživatele

Italský snímek Za bílého dne je založený na skutečných událostech v Palermu v době, kdy v Itálii vládla tvrdá ruka mafie. Proti ní se chce vzbouřit nově příchozí kněz Puglisi, a to prostřednictvím "převýchovy" dětí z ulice. Film je natočný velmi citlivě, a to hlavně díky představiteli hlavní role Lucovi Singarettimu, který získal za svůj výkon Křišťálový glóbus. ()

Reklama

Reklama