Reklama

Reklama

The Magus

Trailer

Obsahy(1)

Učitel angličtiny Nicholas Urfe (Michael Caine) přijíždí na řecký ostrov Phraxos, aby tu zaujal místo v chlapecké škole po svém nástupci, který za nevysvětlených okolností spáchal sebevraždu. Při toulkách po ostrově objeví na opuštěném pobřeží starý rozlehlý dům. Jeho rezident (Anthony Quinn), který se představí jménem Maurice Conchis, jako by příchod učitele přesně předpověděl a dobře se na něj připravil, pozve Nicholase na příští víkend k sobě. Ve vesnici se učitel dozvídá, že jakýsi Conchis na ostrově žil, ale zemřel na sklonku druhé světové války a byl podezřelý z kolaborace s Němci. Přestože Nicholas udržuje na dálku vztah s letuškou Anne (Anna Karina), vrátí se do domu, aby se mohl znovu setkat s magickou Lily (Candice Bergen), o které neví, jestli je Conchisovou vězenkyní, pacientkou či milenkou. Vstupuje tím do hry, jejíž pravidla jak se zdá nikdo nezná. (dopitak)

(více)

Recenze (9)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Další obět posedlosti producentů nacpat každou úspěšnou knihu do filmu. Aby se dala tato 600 stránková předloha, ve které se pořád něco děje, adaptovat kvalitně, musel by z ní být seriál, ale ty se ještě v roce 1968 tolik netočily, že. Takže i když je ta nejholejší kostra příběhu jakžtakž zachována, vše je maximálně zjednodušeno: vztah Nicolas/Julie - cca 10 minut, vztah Nicolas/Alison (bůhvíproč přejmenovaná na Anne) - cca 5 minut, prolog chybí, epilog chybí, Juliino dvojče June chybí (asi aby si ušetřili práci s trikovými scénami), duševní život hrdiny chybí, náckové nechybí. Závěrečný "proces" se velmi nepovedl. Autorem scénáře je sám Fowles, zajímalo by mě, co se mu při mrzačení vlastního dítěte honilo hlavou. Ale pro nečtenáře to jako film asi funguje, exteriéry pěkné, herečky pěkné, herci dobří. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu neznám. Taky si narozdíl od Woodyho Allena nemyslím, že Greenova adaptace je až zase tak špatná. Teatrální maskované scény na konci sklouzávají k frašce (a ke své škodě připomenou nízkorozpočtové pohádky Československé televize natáčené výhradně v ateliéru pro nedělní brzká odpoledne), ale magický opar visící celou dobu nad pravdou a modré zátoky na pozadí jsou dobrou kulisou velké i když nepochopitelné hry. Caine i Quinn jsou ve svých postavách skutečně dobří, Anna Karina na moment topless (Bergen taky, ale tady není jisté, jestli to není dublérka). Natáčelo se v Anglii, na Mallorce a na řeckém ostrově Spetses, skutečném to Phraxosu z Fowlesovy předlohy. Když si vyškrtnete některé pasáže, Magus je výborný film. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Škoda, že kamera a režie nedokáží z řeckého ostrova vytřískat větší atmosféru, pak by byl film skutečně dokonalý. Rozjímavé zamyšlení nad životem a smrtí a našimi hodnotami mezi tím na příběhu floutka, který hledá sám sebe a mezi tím ničí důvěru svých blízkých. Až jednoho dne potká tajemného Řeka v údajně opuštěné vile... ()

MissJ odpad!

všechny recenze uživatele

Těžko si představit víc zpackanou adaptaci. Očekáváte-li opravdu solidní adaptaci Fowlesova fascinujícího románu, vyhněte se tomuto velkým obloukem. Máte-li teprve v plánu ho číst, vyhněte se této slátanině obloukem ještě větším, protože byste byli připraveni o neobyčejný zážitek z četby. Nemáte-li v plánu ho číst...tak film stejně nedoporučuju:)...trapas na celé čáře. Hořké zklamání nezmírňují přesně obsazení herci (s výjimkou Anny Kariny) ani fakt, že autorem scénáře je sám John Fowles. Asi jsem očekávala nemožné. Moje hodnocení: nula na druhou ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Guy Zeleny /Pisecne more/ natocil tentokrat len priemerny film. isty Woody Allen sa vynadril ze Zeleneho adaptacia je plana. Suhlasim, je to - aj kniha - dost priemerna. Rovnako priemerny je aj film. Teda ja som s citanim romanov abeletrie skoncil, len teraz mam rad encyklopedie, kroniky, gestae, popularno -anaucnu literaturu .... romany uz necitam, nemam na to ani cas. Film ma dve velke mena, a to Anthony Quinn /Rek Zorba/ a Michaela Caine -a /Italian Job, Agent Palmer/, no ani ti dvaja toho vela nepredviedli. Ako pise dopitak, ze ked si vyskrtnem nejake pasaze, je to dobry film - praveze tie pasaze ma xmrti unudili, preto davam len priemer : 60 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý nápad, ze kterého by mohl vypadnout dost solidní mindfuck, jenže mu v silném a nezapomenutelném zážitku dost brání to, jak je to celé mdle zpracované. Tohle potřebovalo silnější atmosféru jako sůl, protože takhle je v tom vidět hlavně nevyužitý potenciál. Přitom některé scény jsou dost zajímavé, zahrané je to taky slušně a určité myšlenky o životě, smrti a chyb z minulosti umí předat i tak, jenže to nevyniká, když to většinu času působí tak poklidně a když je to celé rozplizlé na dvě hodiny, na které to - aspoň v téhle podobě a s takovým scénářem, předlohu popravdě vůbec neznám - vůbec nevystačuje. Škoda, mohlo to být něco, ale takhle mi to přijde jenom průměrné. 3* ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Tak takto zneuctiť skvelú knihu! Za to by som režiséra zavrela. Jedna hviezda kvôli hercom, ktorí tiež neboli ktovie akí. Ale hovorí sa, že herci sú dobrí iba do takej miery, pokiaľ im to režisér dovolí. Z tej knihy by sa v súčasnej dobe dal spraviť výborný seriál. Ďalšie komentáre sú zbytočné. ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

Je možné být vynikajícím spisovatelem a špatným scenáristou? Zřejmě ano......Michael Caine coby ultimátní svině protagonistovu složitost příliš zplošťuje a za celou dobu není možné si k němu vytvořit smysluplný vztah (de facto nám může být celkem jedno, co se mu přihodí). Celá ta bizarní románová atmosféra, ke konci navíc plná nefalšované paranoie, je-li vše jen hra, tu chybí, celkově film vypadá jako pohlednice z dovolené (čemuž pohříchu napomáhá hudba doprovázející závěrečné titulky, tu jsem úplně nepochopil). ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Filmově úplná kravina bez hlavy a paty. Ale Michael Caine tu byl naprosto neuvěřitelný. Jsem jeho velká fanynka, vypadá tu skvěle, hraje tu skvěle a obě ty hvězdičky jsou za něj. Jedna za vzhled, druhá za herecký talent. Nic jiného na tomhle fimu za to nestojí. ()

Reklama

Reklama