Reklama

Reklama

Unaveni sluncem 2: Odpor

  • Česko Unaveni sluncem 2: Exodus (festivalový název) (více)
Rusko / Německo / Francie, 2010, 132 min

Hrají:

Nikita Michalkov, Oleg Meňšikov, Dmitrij Ďužev, Andrej Panin, Vladimir Iljin, Sergej Makoveckij, Artur Smoljaninov, Sergej Garmaš, Pavel Děrevjanko (více)
(další profese)

Po šestnácti letech režisér a herec Nikita Michalkov navázal na své oscarové drama Unaveni sluncem (1994) sequelem, jenž ve své době patřil k nejdražším produkcím ruské kinematografie. Svým dílem k velikášskému projektu přispěla i Česká republika. Část filmu se natáčela v pražských lokacích a zázemí barrandovských studií. Unaveni sluncem 2: Odpor nepokračuje ve vyjetých kolejích svého předchůdce. Michalkov se přesunul na žánrové pole válečného filmu, aby vykreslil mezinárodní svár 40. let jako prostor chaosu a šílenství, kde jsou kolesy dějin lidé svíráni bolestí i hysterickým smíchem, potřísněni slzami a krví... Píše se rok 1941. Bývalý divizní velitel Sergej P. Kotov je kriminálníkem v táboře politických vězňů. Nálet nepřátelských vojsk na lágr vede jen k tomu, že se veterán Velké ruské revoluce dostane jako uprchlík do trestního praporu, kde si o moc nepolepší, právě naopak. Dospívající Kotovova dcera se dozví, že její otec není mrtvý. Záhy je však do osidel války zavlečena také ona. Pionýrská vedoucí se nakonec stane frontovou zdravotnicí. Do hry se vrací také obávaný Dmitrij A. Arsenťjev, který kdysi usiloval o Kotovovu manželku, Marusju. Plukovník NKGB je samotným Stalinem vyslán, aby za každou cenu vypátral bývalého soka… (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Sykon 

všechny recenze uživatele

Především ve srovnání s prvním dílem jsem nakonec sáhl po trochu nižším hodnocení, protože z letní poetiky jedné hrozivé události nezbylo vůbec nic. Druhý díl je jen obyčejným válečným filmem, s několika málo úsměvnými momenty, ale chaotickým dějem a prakticky nulovou atmosférou. ()

UlrikDecado 

všechny recenze uživatele

Nikito, tohle nevyšlo. Ten film má několik geniálních scén, skvělých epizod, ale vůbec nedrží pohromadě. Nechápu, že nemáš nakoukáno a nevidíš, že některé manýry z ruského (sovětského) válečného filmu zmizely před dvaceti lety, nechápu, že ti nekdo neřekl, že tohle tříštění děje celou tu tvou snahu zabíjí. To, že tu máš blbosti typu "výstřel z leteckého kulometu zabije jednoho, ale toho za ním už ne" ti klidně odpustím. To, že jsi zaflákal potenciálně úžasný film už ne. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Už druhý krát po sebe som si vybral niečo, čo nie je uzavreté a tak mám čo vyčkávať. A i v tomto prípade si počkám. Nikita Michalkov je dobrý ako v práci režiséra, tak i v úlohe herca. Dodáva postave ľudský rozmer a umocňuje dej. že sa tu nájdu malé nedostatky, ktoré mi sem tam cvrnkli do nosa nemení nič na tom, že po filme Brestskaya krepost je tu ďalší dobrý ruský film. Vtiahnutie do deja: ***** Akcia: *** Dramatičnosť: *** ()

Cooper_J. 

všechny recenze uživatele

Někdy se divák vzmůže jen na "proč?!", aneb co hrozného se asi v životě Nikity Michalkova muselo stát, že po šestnácti letech natočil tohle? Film ve kterém vykrádá sám sebe, vrší jedno klišé přes druhé, a zcela opouští poetiku původního (a vpravdě geniálního) snímku, kterou nahrazuje prázdným patosem. Děkuji nechci. ()

g.laudeo 

všechny recenze uživatele

Já nejsem Michalkovův uražený fanda, takže to tu klidně napálím čtyřmi hvězdami a kašlu na to, že je to jiný film než jednička. Ostatně v jedničce jsem si užíval právě nejvíce scén typu "cvičení civilní obrany" a nebralo mě tolik jemné rodinné předivo, které Michalkov nenápadně utahuje divákovi pomaličku kolem krku, aby v závěru pořádně škubnul. (Mě probralo až to škubnutí.) Takže díky za působivé historky z Velké vlastenecké. ()

Eire 

všechny recenze uživatele

Houdini *** Zlatá Palma - výběr - CO TO KUA JE *Palm D'or* ....VYBER?!... Pateticka Putinofska SRACKA.... Ako mohol ten isty reziser natocit "12" alebo Utomljuni Soncem jednotku... kua... 35% za zaverecnu scenu s Cickami, inak Phobos & Deimos... ()

JamesBerry 

všechny recenze uživatele

Takřka tříhodinový film, během něhož jsem se povětšinou nudil. Při jeho sledování jsem si vzpomněl na hlášku ze známé české pohádky: "Pozor!...A na co?". Ano, pozorně jsem film sledoval, ale k upoutání toho moc nebylo. Přeskakující děj, všudypřítomný ruský patos...snad jen část o vyvraždění vesnice ve mě vzbudila nějaké emoce. Přesto jsem zvědav na 3 část Michalkova ruského eposu. ()

blekekeke 

všechny recenze uživatele

To se o tom všude mluví, jaký je to, a když už se k tomu dostanete, tak tápete proč se o tom tak mluví, když vlastně ani není o čem. Celý odpor je zmatený, zbytečný a nic neřešící, i když se našlo pár světlých chvilek, kdy se to dalo. ()

Chrobák 

všechny recenze uživatele

Výborný film!!!Stojí za zhlédnutí a hodně mě překvapil a kdo zná ty totalitní válečné filmy,určitě nebude zklamaný ,ten film stojí za zhlédnutí! ()

tata22 

všechny recenze uživatele

Je jasný, že do prvního dílu to má daleko, nicméně režisérské umění je z filmu znát. Nechci tady opakovat co již bylo řečeno níže, nicméně můj dojem z filmu není až tak špatný. Některé scény jsou až příliš odhadnutelné a účelové, trochu jsem se v ději ztratil, válečné scény mi zklamaly, herecké výkony oscilovaly od vynikajících po slabší. Ale myslím, že stojí za to film vidět. Přeci jen tolik ruských filmů k nám nedorazí a při tom jsou opravdu trochu jiné... ()

Snakefinger 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto díla jsem byl taky notně unaven. Časové prostřihy, nejapné vtípky, pokus o sentimentalitu a patos v té nejprimitivnější podobě a v závěru totální nepochopení. Nu což. Až vychladnu, naberu síly tak to zkusím ještě jednou. ()

Shaman::.. 

všechny recenze uživatele

V prvé řadě chci říci, že Michalkova, jako režiséra, si nesmírně vážím a považuji ho za jednoho z největších režisérů. Bohužel teď už nastane to velké ALE! Protentokrát šlápl velký „ruský mědvěd“ totálně vedle. S prvním dílem to má pramálo společného. Formou vyprávění začínaje, přes epizodní příběh(y) a výslednou kvalitou konče. Je to úplně stejné a na hlavu postavené, jako kdyby vznikly filmy Spartakus 2 či Leon 2! Jestli chtěl režisér dát hold Ruským dějinám (které si to bezesporu zaslouží), měl z toho ušetřit legendární postavy generála Kotova a ostatních, které byly tímto činem z charakterových postav degradovány na postavičky. Tím nechci říkat, že herci nehrají dobře. To scénář je naprosto mimo mísu a film působí útržkovitě, který vede odnikud nikam. Nedivím se, že následně byl film upraven jako televizní série. Poslední titulek mluví za vše. Abych jenom nehanil. Některé válečné výjevy působí na diváka opravdu emotivně a tvrdě. Ukazují kvality Michalkova umu. I když některé již známe z jiných filmů, nejsou originální. Některé (scéna s nahou zadnicí či poprsím) jeví známku náhlé zatmění režisérova mozku i střídmého (ne)uvažování. Jedním, vlastně dvěma slovy se dá charakterizovat toto dílo: Velká škoda. Jen doufám, že si Michalkov udělá ještě před důchodem čas na reparát… S novým tématem a postavami samozřejmě. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Pokračování dobrých a úspěšných filmů většinou nedosahují původní úrovně a platí to i v tomto případě. Michalkov se vyžívá v násilných válečných scénách a nešetří krví a oddělenými končetinami. Občas z těch jatek dokáže vykouzlit bizarní poetické obrazy (těla mrtvých vojáků postupně zapadávají sněhem, Kotovova dcera se svlékne před umírajícím vojákem). Nějak mi k té hrůze války ale nesedí řada groteskních a místy bohužel spíše trapných scén. Docela mě pobavila úvodní část se Stalinovou hlavou v jeho vlastním dortu, i když je to taky dost infantilní. Co je ale největší problém a mínus tohoto filmu? Na rozdíl od jedničky tu jednotlivé postavy téměř nemají šanci se nějak výrazně a souvisle projevit a vyvíjet. Platí to pro Menšikova i Michalkova, na jejichž skvěle napsaných i zahraných postavách především stála kvalita a síla předchozího dílu. Taky neustálé časoprostorové střihy působí poněkud zmateně a nekoncepčně. Hlavní a taky jedna z mála hodnotnějších myšlenek celého filmu bude zřejmě taková, že kdo má osudem dáno přežít, tak ten přežije opravdu všechno (Kotov a jeho dcera). ()

Pavelkedar odpad!

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné. Některé scény tak primitivní a přiblblé, jako např.útok německých stíhačů na loď s civilisty. Michalkov musel mít v žíle hóóódně samohonky, jinak si to nedokáži vysvětlit................ ()

Rollo_Tomasi 

všechny recenze uživatele

Na konci prvního Unaveni sluncem bylo uvedeno, že hlavní hrdina zemřel v roce 1936, jeho manželka v roce 1940 a záporák si na konci filmu podřízl žíly (což sice mohl přežít), ale přesto všichni žijí a děj pokračuje, jako by se nechumelilo... Dcera hlavního hrdiny asi rovnou přeskočila pubertu a najednou je z ní dospělá žena. WTF?!? ()

Související novinky

Distribuční projekt Manifesto

Distribuční projekt Manifesto

03.09.2010

... přináší do vybraných kin v České republice devět kvalitních, pečlivě vybraných filmů, které jsou masově navštěvované na velkých filmových festivalech. MANIFESTO je projektem distribuční… (více)

Reklama

Reklama