Reklama

Reklama

Den, kdy se zastavila Země

  • USA The Day the Earth Stood Still (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ve snímku Den, kdy se zastavila Země, který je remakem klasického stejnojmenného sci-fi filmu z roku 1951, se uznávaná vědkyně dr. Helen Bensonová (Jennifer Connellyová) ocitne tváří v tvář mimozemšťanovi jménem Klaatu (Keanu Reeves). Ten přicestuje na Zemi s jediným úkolem – varovat lidstvo před hrozící globální krizí. Když síly, které Helen nedokáže ovládat, začnou s mimozemšťanem zacházet jako s vetřelcem a odmítnou jeho požadavek jednat se světovými mocnostmi, Helen společně se svým odcizeným nevlastním synem Jacobem (Jaden Smith) rychle odhalí smrtící důsledky Klaatuova tvrzení, že je "přítelem Země". Helen teď musí najít způsob, jak přesvědčit někoho, kdo má v rukou rozhodnutí o naší budoucí existenci, že lidstvo stojí za záchranu – možná je ale příliš pozdě. Proces už začal. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (24)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 80 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby dosáhly 79,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak činily 233,1 mil. (NIRO)
  • Během natáčení se neplýtvalo papírem ani elektřinou. Využívaly se pouze recyklované materiály a produkce jezdila výhradně na bionaftu. (Dines)
  • Natáčelo se ve Vancouveru, avšak kvůli kvůli špatnému počasí nakonec většina scén vznikla v ateliérech. (Dines)
  • V čase 1:08:03 se objevují televizní zprávy. Moderátor informuje o posledních událostech a nepokojích v Londýně, Chicagu a spoustě měst v Číně, přičemž v televizi jsou vidět záběry vandalů demolujících obchody a policisté na koních. Záběry třetího místa ale nejsou z Číny nýbrž ze srbského Bělehradu, kde 5. 10. 2000 demonstrovalo až 500 000 lidí, kteří stříleli a zapálili budovu Parlamentu. V ten den byl také zbaven moci Slobodan Milosevic. (FilmFan24)
  • Hra, kterou hraje Jacob Benson (Jaden Smith) na notebooku, je "World of Warcraft". (Holina)
  • Kvůli scéně, v níž Klaatu (Keanu Reeves) opravuje složité formulky napsané na tabuli starým profesorem, přizvali filmaři fyzikální experty. Rovnice byly napsány na tabuli tužkou, herec je jen křídou obtahoval. (Pumiiix)
  • Obsazení Keanu Reevese (Klaatu) bylo pro režiséra Scotta Derricksona těžkým krokem, protože se obával, že takto známé tváři nikdo neuvěří, že je mimozemšťan a bude to vypadat směšně. (Karlos80)
  • Kopírující se roboti jsou Svatým grálem nanotechnologického výzkumu. (HellFire)
  • Jako součást reklamní kampaně v Německu změnil film jméno podle města, ve kterém se kampaň konala (například "Den, kdy se zastavíl Kolín“). (HellFire)
  • Most, pod kterým se hlavní hrdinové ke konci schovají, je ten samý, který byl použitý ve filmu Monstrum (2008). (HellFire)
  • David Scarpa začal písať prvú verziu scenára v roku 2005. Dej však oproti literárnej aj filmovej predlohe mierne pozmenil: namiesto nukleárnej vojny sa do popredia dostalo zdevastované životné prostredie, pretože - ako uviedol -, možnosti na sebadeštrukciu ľudstva sa od čias originálneho filmu zmenili. (Greenpeacak)
  • Režisér Scott Derrickson obdivoval režiséra pôvodného filmu, Roberta Wisea, ktorého stretol počas svojich študentských čias. Derrickson nemá remaky v obľube, ale scenár, ktorý prerozprával hlavný dej, no neprinášal remake v skutočnom slova zmysle, sa mu zapáčil. (Greenpeacak)

Související novinky

Goliáš bude hodovat v pekle

Goliáš bude hodovat v pekle

23.01.2011

„Ve stylu 300“ je už poněkud ošoupaná formulka, ale Hollywood s ní pořád operuje. Několikrát jsme něco takového opravdu viděli, hlavně v seriálu Spartakus: Krev a písek či v aktuálním mixu westernu a… (více)

Den, kdy se zastavil Hyperion

Den, kdy se zastavil Hyperion

02.02.2009

Dvoudílný román Dana Simmonse Hyperion Cantos (v češtině pod názvy Hyperion a Pád Hyperionu) patří k nejdůležitějším sci-fi knihám uplynulých... inu, vlastně patří k nejdůležitějším a nejlepším vůbec… (více)

Tak už se rozhodni, Keanu!

Tak už se rozhodni, Keanu!

17.01.2009

Keanu Reeves toho během propagačních rozhovorů ke Dni, kdy se zastavila Země, navyprávěl o své budoucnosti opravdu hodně. Ve kterém z filmů jej tedy uvidíme? V „šéfkuchařském filmu“ Davida Finchera,… (více)

Samuraj Keanu

Samuraj Keanu

10.12.2008

Marketingová kampaň k remaku scifárny Den, kdy se zastavila Země stojí především na konceptu „zdůrazněme divákům, že hlavní roli hraje kdysi tak hvězdný a milovaný Keanu Reeves“. Na internetu to… (více)

Reklama

Reklama