Reklama

Reklama

The Savage Innocents

Obsahy(1)

Daleko na severu Země blízko polárního kruhu žije národ, jemuž v žilách koluje normanská krev. Příslušníci této rasy jsou na svou existenci tak hrdí, že sami sebe nazývají prostě jen jako „lidé“. I v době nukleárních zbraní ještě stále loví pomocí luků a šípů. Jsou natolik prostí, že nedovedou lhát, nepotřebují doktora a nepotřebné novorozence odkládají do sněhu, ctí však své vlastní zákony, které jsou pro ně nadevše. Muži mohou jako projev nejvyšší úcty nabídnout příchozím kromě jídla a noclehu v iglú i vlastní ženu k potěše, a odmítnout takovou poctu znamená riskovat život. Poslyšte příběh svobodného lovce Inuka (Anthony Quinn), kterak zatoužil po tom mít svou vlastní ženu. (dopitak)

(více)

Recenze (9)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skvělá kamera, hudba připomínající Poklad na Stříbrném jezeře a samozřejmě nádherná příroda (doufám že se nedozvím, že se natáčelo kompletně v ateliérech, jak se píše na IMDB). Poněkud volněji plynoucí děj. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MEDVEDE SA POTEŠIA Z TVOJHO PRIATEĽA." __ Hudba ozaj pripomína mayovky a radu veľkolepých záberov (nakrúcalo sa v Grónsku a Kanade) divák odpustí jasnú a miestami úplne zbytočnú ateliérovosť niektorých scén. Názov filmu pekne vystihuje konfrontáciu dvoch odlišných svetov, svojské nazeranie na svet a eskimácky spôsob myslenia v ktorom sa zrkadlí ich prostá a zároveň krásna životná filozofia. 100 minútovú dĺžku vypĺňa zväčša skôr voľný epizódny dej s mierne dokumentárnym prístupom a výraznejšia dramatizácia prichádza až v poslednej tretine. Mexického pôvodu Anthony Quinn je do úlohy Eskimáka Inuka ako stvorený. (11. hodnotenie, 5. komentár k filmu) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Většinou mi to nevadí, ale tady mi nesedlo, když někdo, kdo není dané národnosti, hraje tuto národnost. A tak se mi Anthony Quinn jako Eskymák prostě nelíbil, i když ho hraje skvěle. Na jednu stranu je to hezké, jak je zde snaha zachytit jejich životy, na stranu druhou mi to pořád přijde jen jako snaha zalíbit se divákovi. Mohlo to být mnohem drsnější. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Po "Nanukovi - člověku primitivním" a "Eskymákovi" v pořadí třetí film o životě Inuitů natočil Nicholas Ray na přelomu 50. a 60. let mimo Hollywood - v italsko-francouzsko-britské koprodukci. Při prvním setkání s ním jsem upadl do rozpaků - nečekal jsem svého druhu etnokomedii, vzdáleně připomínající Uysovy grotesky z Kalahari, v níž tvůrci předkládají osobité rysy inuitské kultury v zábavné karikaturní zkratce a působivé exteriéry se střídají s očividnými kulisami a zadními projekcemi, navíc za doprovodu dost ošklivé hudby. Nálada malinko potemní v okamžiku, kdy do rousseauovské idyly zazní výstřel z pušky a naši titulní hrdinové dojdou té cti seznámit se se západní civilizací - jinak řečeno s výdobytky vědy, kšeftem, společenským žebříčkem a papírovým právem. Na rozdíl od příštího "eskymáckého" filmu (uběhlo bezmála patnáct let, než ho pod názvem "Bílý úsvit" natočil Rayův krajan Philip Kaufman) nakonec všechno dobře dopadne. Anthony Quinn je coby nejdivočejší a nejnevinnější z divokých nevinných rozhodně lepší než třeba Belmondo, ač ho svým projevem tu a tam připomene - Bob Dylan si ho v písničce "Quinn the Eskimo (Mighty Quinn)" nebere do úst náhodou. Role jeho soukmenovců hrají Japonci a Číňané, zelenáče Petera O´Toolea nechali k jeho velké nelibosti přemluvit mužněji znějícím Američanem ; Anna May Wong v titulcích je jiná Anna May Wong než ona slavná hollywoodská. ()

Reklama

Reklama