Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Florida, 1835. Americká armáda okupuje i nehostinná území osídlená původním obyvatelstvem. Na jihovýchodě země přežívají už jen tři kmeny, jimž vláda nabídla přesun do rezervace. Dohodu se nedaří uzavřít jen se Seminolskými indiány, vedenými zmytizovaným náčelníkem Osceolou (Anthony Quinn). Do pevnosti King přijíždí poručík Lance Caldwell (Rock Hudson), místní rodák a také čerstvý absolvent West Pointu, aby jako armádní vyjednávač a pobočník velitele pevnosti majora Degana usiloval o mír. Velmi brzy však zjišťuje, že kariérista Degan indiány k smrti nenávidí a o mírovou dohodu absolutně nestojí. Caldwella tu kromě setkání s dávnou láskou čeká i střetnutí s Osceolou, jeho někdejším přítelem z dětství. (dopitak)

(více)

Recenze (8)

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Příběh osciluje mezi zajímavým, netradičním [americký eastern] vyprávěním a zcela pitomými scénami, včetně té poslední, která vypadá jak pěst na oku. V rámci žánru za 3. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Technicolor. Přes obavy z přílišného vlastenčení a zbytečně přemotivovaný námět osudového střetu se jedná o dobrý, lokalitou vyprávění zcela specifický western (ruchy se určitě natáčely ve vodních pavilonech amerických ZOO :-). Seminolové nejsou zobrazeni jako debilové běhající kolem střílejících vojáků dokruhu, takže si tu s oddechem můžeme škrtnout jedno zavilé klišé. Lee Marvin jako seržant (jestli ho poznáte, mně se to nepovedlo) a především výborný herecký výkon Richarda Carlsona v roli despotického majora. Romantický lightmotiv si tvůrci mohli odpustit (postava Revere je naprosto zbytečná), i když jeho použití je vzhledem k době a záměru oslovit zeširoka celkem pochopitelné. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nejvýraznější hereckou osobností v tomto filmu je Richard Carlson coby psychopatický major Degan. Rock Hudson mě nijak zvlášť nenadchnul (je to takový ten typický férový klaďas), Barbara Hale (a její postava), jak už podotknul dopitak zcela zbytečná, no a Anthony Quinn, který obvykle bývá hvězdou každého westernu, i když v něm hraje pouze vedlejší roli, neměl moc prostoru pro to se ukázat. Film určitě nenudí a je zajímavý hlavně díky svému zasazení do floridských bažin, což se ve westernech moc nevidí (technicky vzato to ani není western, protože Florida je na východním pobřeží USA :-)) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Western s poselstvím? Asi to není nic divného, protože westerny s kovboji a indiány se točily celkem normálně, tenhle se snaží ukázat, že ani jedna strana není vyloženě zlá, což se snaží podtrhnout herci jako Anthony Quinn a Rock Hudson. Oba jsou fajn, ale nikdo nezachrání naivně hloupý happy end, který na konci filmu přijde. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Rok Hadsn zas vo westerne, teda ja ho rozhodne nemusim a mne sa spaja hlavne s presladenymi komediami. Hrat asi aj vedel, ale ako som spomenuil, neznasam westerny s nim - western s par neskutocne hlupymi scenami a vatovo planymi dialogmi : 50 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

MR. CALDWELL! MY SPECIFIC ORDER WAS SAVE THAT CANON!!! Herecké obsazení skvostné. Rock Hudson je prostě frajer a hrana a nejedna slečna musela zaplakat, když se dozvěděla, že má raději pohlazení od muže. Myslím, že se pan Garrison mýlil, když tvrdil, že těmto lidem teče v žilách místo krve hnis. Rock je prostě sympaťák a basta. Anthony Quinn jako míšenec taky pecka a samo sebou, Lee Marvin opět přehrával všechny. Závěrečná scéna je dech beroucí. Už jsem jen čekal, jak se hřmění pušek rozlehne údolím a vyplaší ptáky na stromech. Bohužel, film i přes své hvězdné obsazení, dosahuje jen průměrných hodnot. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Rozhodně lepší z béčkových padesátkových westernů s vyváženější interpretací indiánských válek. Slušné herecké obsazení a zajímavý děj ovšem táhne dolů několik skutečně hloupoučkých scén, včetně té závěrečné. Trochu spolier - no řekněte, mít celou pevnost na lopatě, tak nadiktujete kapitulaci, že? Oni prostě odešli... ()

Reklama

Reklama