Reklama

Reklama

Poslední skotský král

  • Velká Británie The Last King of Scotland (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Mladý skotský dostudovaný lékař Nicholas Garrigan se dostává do Ugandy. Zde je plno vojáků, protože tu právě probíhá převrat pod vedením Idi Amina. Nicholas přijíždí do vesnice a začíná pracovat ve zdejší ordinaci pod vedením doktora Merrita a jeho ženy Sarah. Vesnice očekává příjezd nového prezidenta Idi Amina. Nicholas a Sarah sledují jeho proslov a poté ze slavnosti odjíždějí. Zastaví je však vojáci, že se prezident zranil a potřebuje ošetření. Svým jednáním udělá Nicholas na prezidenta dojem... Nicholas se sbližuje se Sarah, ale ta jeho návrhy odmítá. Druhý den si ho opět žádá prezident a on odjíždí za ním v domnění, že chce ošetřit svoji poraněnou ruku. Prezident ho ale žádá, aby se stal jeho osobním lékařem. Nicholas odmítá, záminka je vlastně Sarah. Je pozván ještě na večer, tak zůstává do druhého dne. Nicholas se účastní večeře, po které se prezidentovi udělá špatně a myslí si, že ho někdo otrávil. Jednalo se však pouze o zaražené větry. Prezident mu vypráví svůj příběh chudého chlapce. Nicholas se druhý den rozhodne a prezidentovu nabídku přijímá... Nicholasovi nastává úplně jiný život. Je v centru prezidentovy rodiny a ten ho pověřuje i jinými dost důležitými úkoly. Jednoho dne pomůže jeho synovi při epileptickém záchvatu. Prezident však odmítá jeho léčbu, což Nicholas nechápe. I přes jejich vzájemnou neshodu ho prezident odmění novým autem. Když v něm společně jedou, je na prezidenta spáchán pokus o atentát. Ten pak jedná natolik afektovaně vůči svým vojákům – pro něj zrádcům –, že je z toho Nicholas velmi zaskočený... Nicholas je přítomen i krutému výslechu atentátníků, což mu nedělá příliš dobře. Odchází se proto opít do baru, kde vidí, jak se člověk  prezidentova okruhu Johan Wasswa baví s divným bílým mužem. Informuje o tom prezidenta, ale chce, aby si vše ověřil. Časem se od muže jménem Stone dozvídá, že Wasswa zmizel a není prý jediný. Mizejí všichni, kteří jsou prezidentovi jen trochu podezřelí. Nicholas kývne Stoneovi na schůzku... Nicholas se setká se Stoneem, který mu potvrdí zmizení Johana Wasswy. Nicholas se rozhodne odjet domů, nedokáže se smířit s tím, že kvůli němu možná zbytečně „zmizel“. Prezident ho přesvědčuje, že jeho čin byl správný a odjezd mu svým způsobem rozmlouvá, až zakazuje. Pak vezme Nicholase na party, ale ten se nedokáže bavit, a tak jen popíjí. Je nešťastný a svěřuje se jedné prezidentově ženě Kay. Kay ho varuje před prezidentem a žádá ho, aby co nejdříve zmizel a odjel ze země. Nicholas nachází převrácený byt a zjistí, že mu zmizel jeho pas. Žádá Stonea o pomoc. Ten ho seznamuje se situací v zemi, s tím, jak prezident nechává bezdůvodně likvidovat spoustu lidí. Pomoc slibuje, ale pouze za prezidentovu smrt... (TV Prima)

(více)

Recenze (599)

Lima 

všechny recenze uživatele

Whitaker byl vynikající, okouzlující i odpudivý zároveň, ale ta svým způsobem "hollywoodská licence" v postavě Dr.Garrigana celý film pohřbila. Navzdory tomu, že Idi Amin věděl o každém kroku svých spojenců i oponentů ve svém státě, osobní doktůrek jen pár metrů od něj vyšukává Aminovu manželku jako by se nechumelilo a pokud byste si řekli - "OK, tak je to jenom rychlovka, to jim ještě může projít.", následný záběr, kdy nezvyklý páreček leží vedle sebe v naprostém klidu a šeptají si něžná slůvka, vás rychle vyvede z omylu. Kroutit hlavou člověk musí i u "rande" v autě nad Kampalou, které kamarád - povoláním historik, jenž o Idi Aminovi má leccos nastudováno - ironicky glosoval slovy: "Jak Brandon a Kelly......". Chápu, že pouhý popisný přístup k postavě ugandského kruťase by nebyl divácky přitažlivý a záležitosti jako milostná zápletka či divácky vděčné zdramatizování "v poslední chvíli" (viz.krkolomný útěk v závěru) film okoření a prodá, ale tudy u ambicióznějších titulů cesta nevede. Nehledě pak na to, že o samotném Aminovi se toho člověk moc nedozví a přesto, že jeho krutost a sadismus se staly až legendárními, zobrazení Aminovy činnosti působí velice sterilním dojmem. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Brilantní herecký výkon Foresta Whitakera netřeba komentovat. Ve chvíli, kdy vystoupí na pódium a hovoří ke "svému lidu", bych mu to sežral i s navijákem, stát v tom davu... Další aspekty filmu jsou už bohužel slabší. Velmi dobré herectví Jamese McAvoye dojíždí na scénář filmu, který činí jeho postavu zbytečně předvídatelnou a vůbec dělá z mrazivé výpovědi o jednom (dalším) paranoidním sociopatovi v čele státu jakousi nevyváženou podívanou, která na těch nesprávných místech jen klouže po povrchu, sem tam nabídne opravdu silný, někdy "pouze" naturalistický moment, a v tom zbytku se chová jako nějaký populární bestseller s poměrně tuctovou zápletkou. Jistě, dalo by se dát vyšší hodnocení jako ocenění za to, že konečně někdo promluvil k masám o tom, co za zvěrstva se dělo v Ugandě za vlády božského imperátora, ale to by ten film musel vypadat poněkud jinak. Poslední Skotský Král je nadprůměrný film s výbornými herci, ale jako celek mohl a měl být daleko lepší. 70% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film začíná docela poklidně a postupně ve všem přidává na gradaci a ke konci (zavěšení) je opravdu nervydrásající. Snímek IMHO pěkně vystihl problematiku Afriky, střídajícch se diktátorů, kteří zabíjejí desetitisíce lidí a taky jednoho člověka zvenčí a všechny ty paradoxy kolem a bylo mi upřímně jedno, zda je to vymyšlené (příběh konkrétních postav ke skutečným a jejich reáliím), či ne. 90%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Velmi rád filmům, které ukazují skutečnou Afriku "nadržuji" jednou hvězdičkou a to je zde právě ten problém. Celou dobu jsem měl dojem že koukám " jen" na thriller z Ugandy. Pouze díky naprosto skvělému hereckému výkonu Foresta Whitakera jsem cítil hrůzu, kterou pro obyvatele Ugandy vyvolává dnes naštěstí už jen jméno generála Idy Amina. Je to také hlavně jeho zásluha, že film má 3 hvězdičky. Film vůbec nevysvětluje, proč lidi na začátku jeho krutovlády Amina oslavovali . Nejvíce mě však mrzí, že film opravdu není o jednom z nejhorších tyranů Afriky, prestože se tak tváří. Kdyby totiž byl, nemohli by být nezmíněny skutečné zvěrstva téhle lidské bestie jako : vyvraždění domorodců kmene Pokot a zanechání jejich mrtvol napospas hyenám, vymáhání informací pod pohrůžkou uříznutí penisu mačetou /což skutečně udělal !! / Ovšem tyto "krásy" stihnul jako obyčejný genrál. Jako prezident se "rozjel" ve velkém : zabití svého syna a ochutnávka jeho srdce na doporučení kouzelníka, lidské orgány v lednici, zákon o možnosti střelby do davu. Tyto informace nechť poslouží k dokreslení Vašeho názoru na Idu Amina - Řezníka z Kampaly ! Pokud však chcete vidět "pouze" dramatický film z Afriky můžete si v klidu přidat ještě jednu hvězdičku. Já čekal trošku více -- ukázku lidské bestie v plné síle. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Forest Whitaker předvedl Idi Amina skvěle, rozhodně výrazněji, než James McAvoy svého "doktůrka". Každopádně je zde ale konání Amina vůči jeho lidu více jen naznačeno, než že by byl divák přímo konfrontován s důsledky diktátorovy vlády. V tomto měl třeba Hotel Rwanda mnohem větší dopad a tím podle mě i šanci reálně poukázat na to, jak to ve velké části Afriky za nezájmu okolního světa chodí. I přes tento (těžko říci, zda) nedostatek ale Poslední skotský král ledacos naznačuje - třeba to, že osobnímu kouzlu diktátora může podlehnout snadno i civilizovaný běloch, natožpak nevzdělaný domorodec, nebo to, že asi každý diktátor musí být do určité míry šílenec.... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Forest Whitaker je poslední skotský král nebo já tomu po shlédnutí tohoto filmu opravdu věřil. Proč? Hlavně díky excelentnímu hereckému výkonu, za který získal i Oscara a rázem se mi dostal na nejvyšší příčku černošškých herců současnosti. Celkově je film spíše ponurý, škodolibý, ale snaží se ukázat největšího tyrana Ugandské historie trochu z jinačí stránky než se zdá být, jenže ta pravá se více drápe na povrch a nakonec ho také zavrhne. Ono po celou dobu filmu má divák takový divný pocit, že je něco špatně, nejde o zpracování, ale o příběh samotný. Nepotěší, opravdu dvakrát ne a akce se také příliš neobjeví, i když tady je jí trochu zbytečně. Zajímavé to jistě je, ale že by to mělo nějaký hluboký spád to zas ne. --- Říká se o Vás, že jste se prohlásil za posledního skotského krále. - Áno, mí přátelé, Skotský lid viděl, jak jsem tady porazil Angličany a chtějí abych pro ně to samé udělal tam. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $17,606,684Tržby Celosvetovo $48,363,516Tržby za predaj DVD v USA $16,854,326 //počet predaných kusov 1,009,173║ Pôsobivá a smutná dráma. /85%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Tradiční lekce afrického dějepisu, tentokrát ovšem opepřená vynikajícím Forestem Whitakerem v hlavní roli a režií Kevina Macdonalda, která snímku svým britsky minimalistickým pojetím dodává místy až dokumentární charakter. Podívejte se Forestovi jedinkrát do očí a už na jeho Amina nezapomenete... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Peter Morgan, Jeremy Brock .. Výživné téma o Africkém diktátoru dostalo nakonec poměrně přímočarý a schématicky vyplněný obsah bez výraznějších dějových závarů. Brutality Aminova velení či rozvedení jeho mocenského znásilnění uzmuté země se prakticky nedočkáme a kromě pár fotek mrtvol či záběru na rozčtvrcené tělo ženy je vše zbytečně sterilní a cudné. Děj se tak točí jen v rámci vztahu diktátor - lékař, který naštěstí těží z hereckého obsazení. McAvoy ztvárnil nezkušeného mladíka plného ideálů velmi přesvědčivě a Whitaker má tak uhrančivé oči a věrohodné cholerické výbuchy zvládá s přehledem. Ze současné vlny filmů o Africe přesto jen průměr. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

McAvoy se konečně vymanil z "faunovské image" a dokazuje, že umí hrát. Se skvělým Whitakerem jako sekundantem a v poslední době čím dál tím oblíbenější africkou scenérií v pozadí, sledujeme příběh mladého skotského doktora, co se stal přítelem brutálního diktátora s duší dítěte. Whitaker je tu ztělesněním nevypočitatelnosti, nikdy nemáte tušení jak zareaguje, nebo co v příští vteřině udělá. Na tenhle výlet do Afriky zkrátka jen tak nezapomenete. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nosné téma, ale začne to fungovat až v závěrečné dvacetiminutovce. A to spíše díky thrillerovým žánrovým obezličkám než dramatem dle skutečných událostí. Celé si to vystačí čistě s "někdo jako Amin kdysi byl". Jde o typ filmu, který je zajímavý pouze díky výkonu Whitakera. A ani ten není nikterak nezapomenutelný. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Napínavá a rozhodně nenudící exkurze do Ugandy. Věděl jsem, že tam Forest Whitaker září, ale stejně mě dokázal překvapit svou hereckou energií. Hlavní hrdina není žádný superklaďas ani aktivista, prostě jen týpek co si chce užívat a proto jsem ho měl rád. James McAvoy má potenciál aby "z něj jednou něco bylo." Hrála tam moc pěkná hudba, jako ostatně v každém filmu z Afriky. A i když vývoj příběhu nepřekvapí asi nikoho je to furt dobře zvládnutý film. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Být pravou rukou prezidenta Ugandy je jiné, než být poradcem prezidenta ČR. Minimálně je to větší dobrodružství..... Film neukazuje ani tak ,,špínu" Afriky, na kterou jsme zvyklí. Je to špína za pozlátkem prezidentského úřadu. Intriky hodné panovníků středověku a dramatické situace postupně gradují, příběh nabírá tempo. Vše je celkem dobře podbarveno spoustou africký muziky. A jestli takový skutečně Amin byl? Nevím, ale F. Whitaker je více než přesvědčivý!/ PŘÍBĚH: **** zde bych neměl vážnější připomínky./ HUMOR: NE - čemu se smát? Aminiho dětinskosti? Doktorově naivitě? Africe?/ AKCE: ** je tu pár svižnějších věcí, ale akční film nečekejte./ NAPĚTÍ: *** hlavně díky závěrečné cca 20ti minutovce. Graduje v návaznosti na další události a rozhodně vás klidnými neponechá. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

V prvom rade Úžasný herecký výkon Foresta Whitakera a oprávnene ocenený oscarom. A v druhom rade veľmi, veľmi kvalitná životopisná dráma s pekne strhujúcim dejom. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušný film z exotického prostředí s mladým McAvoyem v roli doktora a Whitakerem v roli diktatóra v Kampale. Očekával jsem film sice drsnějším a intenzivnějším vzhledem k tématu a drsném prostředí,ale k nudě jsem naštěstí nesklouzl. Přesto mě film nechal poněkud chladným. 65% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Toto je Afrika. Násilie za násilie. Ak skúsiš niečo iné, si mŕtvy.“ Toto nie je príjemný film. Nie, ani omylom vážení. Hoci sa začína ako bezstarostné blbnutie s pohľadnicovými dovolenkovými zábermi z Afriky, i divák, ktorý aspoň približne vie, o aký žáner ide, bude čoraz vyhrotenejším scenárom nemilo (čo je ale asi pochvala) zaskočený. Dlho sledujeme sympatický vzťah medzi mladým škótskym lekárom (skvelý James McAvoy) a jeho mentorom, africkým prezidentom (Oscar pre fantastického Whitakera plne zaslúžený - je príjemný, uvoľnený, žoviálny.... a o sekundu neskôr desivý a monštruózny). Tušíme, že „niečo nie je v poriadku“, že mladík je vlastne hajzlik a prezident má nebezpečne blízko k tyranovi, ktorý miluje slová „genocída“, „masové“ a „vyvražďovanie“. Napriek tomu všetkému je finále brutálne i pre diváka, ktorý má rád Lucia Fulciho, Ruggera Deodata a Daria Argenta. Povedal by som, že veľmi silná káva bez smotany a cukru. Nejednoznačné a pôsobivé. Forest Whitaker ma prvý raz naplno zaujal vo Farbe peňazí: behom chvíľky namlátil biliardového kráľa Paula Newmana a ticho zmizol v tme. Patril k tomu najlepšiemu z celého filmu – a to bol na scéne 5 minút. Posledný škótsky kráľ je JEHO filmom, robustný herec kraľuje celým 117. minútam. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ani já jsem nechtěl být prezidentem, ale lid to tak chtěl!" Generál Amin má o své dobrotě jasno a jeho lid brzy pocítí, že generál má vždycky pravdu. Mně se tedy doživotní prezident Ugandy dost zamlouval, protože to byl sympaťák a film mi žádnou reprezentativní přehlídku jeho krutosti nenabídl. Místo toho jsem dostal unylého Dr. Garrigana, naivního floutka prchajícího s právě vytištěným diplomem v tašce na truc svému úspěšnému otci do Ugandy. Nechci být nějak moc náročný, ale já jsem potřeboval důstojnějšího soupeře. Takhle jsem v souboji ďábelského diktátora s otravným správňákem najednou začal spontánně fandit deklarovanému zlu, což patrně nebylo účelem tohoto docela napínavého snímku, ale já jsem si nemohl pomoci. ()

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

S Oscarem se vydělává snadněji

S Oscarem se vydělává snadněji

30.03.2007

Všichni víme, že Oscaři v hereckých kategoriích často slouží k tomu, aby si jejich držitele konečně všimli producenti vysokorozpočtových bijáků. Jedni si chtějí vydělat, ti druzí potřebují do… (více)

Pan a paní Pittovi v akci

Pan a paní Pittovi v akci

23.03.2007

Pokud toužíte po podrobnostech adopce vietnamského caparta do superhvězdné famílie Pittových, listujte v bulvárních plátcích. Od nás se dozvíte pouze to, v jakých dalších filmech si Angie a Brad… (více)

Reklama

Reklama