Reklama

Reklama

Macbeth

(TV film)
  • Velká Británie Macbeth
Velká Británie, 2005, 60 min

Režie:

Mark Brozel

Scénář:

William Shakespeare (divadelní hra)

Obsahy(1)

Joe Macbeth je šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci, která sbírá za své mistrovské kulinářské výtvory jedno ocenění za druhým. Zatímco Joe tvrdě pracuje a dělá hostům pomyšlení, chválu a uznání za vynikající kuchařské umění sklízí výkonný manažer Duncan, který se jako kuchařská hvězda předvádí v televizi a tráví čas na snobských večírcích. Pak ale Macbeth jedné noci potká tři záhadné popeláře, kteří mu sdělí, že veškerá sláva i restaurace by jednoho dne mohly být jenom jeho, a je záhy sveden lákavou, ale destruktivní schopností moci… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Mám docela slabost pro Shakespeara, a taky pro kuchařskou tématiku. Nevím proč, ale od dětství mě to nějak fascinuje. Vím že tahle "adaptace" je úplně mimo, ale docela mě to bavilo. Lady Macbeth je tedy úplně nevýrazná postava, a se skutečnou hrou Macbeth to má opravdu hodně málo společného. Možná že je to i mou slabostí pro Jamese McAvoye který je opravdu zábavný když hraje, protože mu i ty největší hovadiny prostě věříte. Je to příliš hysterické, málo dramatické, a prostě hlavně málo Shakespeare. Zakončení je dokonce na pár pohlavků. Docela se mi líbila atmosféra, a pár nějakých těch záběrů či hlášek, ale jak říkám, jde o čistě osobní zájem, nikdy bych to nikomu nedoporučila. ()

Eygam 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku dost nuda, měl jsem pocit, že to je jako bych si přečetl děj hry na sparknotes, k tomu přidal rok 2009 a herecké výkony MacAvoye a...herečky, co hrála Lady Macbeth, a to je tak všechno. Jenže Shakespeare za sebou má takovou řadu interpretací a zpracování, že tohle prostě nestačí. Takže kromě si dvou scén a konstantně skvělých výkonů dvou hlavních herců (ne, že by ostatní hráli špatně) to byla nuda a šeď. ()

Reklama

annevelyn 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavá myšlenka provedená neskutečně jednoduchým způsobem, který jakkoliv se snaží nedokáže přinést nic, co by už divák neviděl. Je tu jistá poměrně jednoduchá snaha o tísnivou atmosféru a nesnasitelnou tíhu svědomí, která je bohužel úplně zničena podivným pojetím kuchařského prostředí. Snad by se dalo mnohé i odpustit, kdyby se zpracování tolik nepřihlašovalo k shakespearovské klasice. ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Nemám ráda Shakespeara, převedeného do současnosti. Je to trapné, a není to potřeba. Macbethův příběh je tak jednoduchý, že je dodnes pochopitelný i nejtěžším primitivům, a nikdo nepotřebujeme vidět tuhle vykleštěnou kuchařskou verzi, aby nám to bylo jasnější. Navíc, kam se podělo 70% děje? Kde je ta ironie, drsnost, a moudrost, kterou původní hra má? Tady to, to je jenom hysterické drama o tom, jak jednomu kuchaři vražda zničila život. Lady Macbeth ztratila charakter, a stala se z ní hysterická puťka. Popeláři místo čarodějnic jsou velice trapný nápad. A závěr, až budou prasata lítat? Všechno špatně! V tomhle podání to nemá ani vtip, ani logiku, ani to není působivé. McAvoy je sice dobrý herec, ale Macbeth to není, ani nikdo jiný mi v obsazení neseděl. Tohle se mi nelíbilo. ()

Devilskitten 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho, že se jedná o snahu zmodernizovat Shakespearova Macbetha, tak je to velmi slušné drama. Upřímně já sama během filmu úplně zapomněla jaká je jeho předloha a myslím, že by mu neuškodilo tolik nelpět na Shakespearovi, jelikož i tak je to podařený snímek, když zvážíme, že jde o nízkorozpočtový film. Rozhodně tvůrci zvolili dobře hlavní roli, James McAvoy ukazuje své herecké kvality, jeho zápal šílenství je skvělá podívaná, úplně jsem mu to do puntíku sežrala. Je to v celku povedené drama, které si ode mě získalo s odřenýma ušima 4* ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama