Reklama

Reklama

Sedmá kavalérie

  • USA They Died with Their Boots On (více)
Trailer
USA, 1941, 140 min (Alternativní 134 min)

Hrdinové nepřekonatelní svou odvahou, historie nepřekonatelná svou slávou! ... Volná filmová adaptace dramatického života George Armstronga Custera (v podání ikonického Errola Flynna), od jeho příchodu na West Point v roce 1857 až po jeho smrt v bitvě u Little Big Hornu. Na akademii se mu jako „zobákovi“ dostává jen málo disciplíny, ale je připraven postavit se staršímu kadetovi Nedu Sharpovi (Arthur Kennedy), který mu znepříjemňuje život. Během pobytu na akademii padne do oka veliteli Philu Sheridanovi (John Litel), a seznámí se také se svou budoucí nevěstou Elizabeth Baconovou (Olivia de Havillandová). Kvůli občanské válce předčasně ukončí studium a jen díky náhodnému setkání s generálem Winfieldem Scottem (Sydney Greenstreet) je nakonec přidělen k jezdeckému pluku. Během války slouží s vyznamenáním, a když je omylem povýšen na brigádního generála, vede své vojáky k rozhodujícímu vítězství. Po válce nemá moc co na práci, když odmítá lukrativní místa v soukromém průmyslu, a je to jeho žena, která s generálem Scottem domluví, aby byl jmenován podplukovníkem a pověřen velením 7. kavalerie. Mimo jiné se Custer střetne se „Splašeným koněm“ (Anthony Quinn), obávaným náčelníkem Lakotů, který jej nazýval „Žlutým vlasem“. George Custer posléze zemřel v dnes již slavné bitvě 25. června 1876 ve věku 36 let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

rikitiki

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli se na tenhle film někdy vůbec podívám, protože téma vybíjení Indiánů bělochy mě vždy rozesmutní (bitva u Little Bighornu bylo jen malé intermezzo). Jen bych chtěla upozornit podobné šílence jako jsem já, kteří si dají maraton filmů s Errolem Flynnem, že tohle vůbec není jeho jediná filmová smrt (jak píší někteří spolukomentující) - tak, abyste pak nebyli překvapení. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Errol Flynn, Olivia De Havilland a "mladičký" Anthony Quinn v hlavních rolích westernového eposu Raoula Walshe o legendárním generálu Custerovi a jeho poslední bitvě u Little Big Hornu. Takhle nějak se posilují mýty - takřka ani kapka pravdy - všechno podle legendy. Jinak film je dost zdařilou míšeninou žánrů. Errol Flynn v něm podstoupil svoji jedinou filmovou smrt kariéry. Zaujme též 26-letý Anthony Quinn jako náčelník Crazy Horse. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu vcelku veliká válečná podívaná a portrét kontroverzního generála Custera, který byl svérázný, posedlý slávou a nad jeho odkazem dosud visí příliš otazníků. Obrázek je to tedy zromantizovaný a ve filmu se nachází tuna historických nepřesností, taky to podle mě přepálil se stopáží na úkor spádu, ale jako takový populární dějepis se pořád jedná o cenný kus, Flynn vnáší charisma, závěrečný Little Bighorn musel nadchnout mnohé z diváků a drží se i v rámci dnešních nároků na poutavou válečnou řežbu. "To the devil with the orders! We'll ride to the sound of the guns!" ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Historická postava generála Custera je v tomto snímku velmi zdařile přetavena do podoby flynnovského romantického hrdiny. Vše je z historického hlediska hodně upraveno, ale asi právě proto je tento výpravný dobrodružný western tak skvělý. Errol Flynn v hlavní roli podává skvělý výkon a když ho srovnám s jinými filmovými zobrazeními generála Custera, tak mi sedí mnohem víc, i když možná není tak pravdivý. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

K čertu s historickými skutečnostmi, vždyť tohle je tak zábavné! Opravdu dobře natočený film, kterému bych vytknul jen zbytečně hlasité a časté fanfáry kavaleristů. Scénář, bez ohledu na skutečné události, umně spojuje několik žánrů, z nichž nejvýrazněji ční komedie (o které se tady či na imdb ani nepíše), o něco méně pak western, válečný... Zemřít jako Custer (v tomto filmu, nikoliv podle skutečnosti) určitě muselo být Flynnovi podle chuti. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • California Joe (Charley Grapewin) je v bitvě u Little Bighornu zasažen dvěma šípy, ale když pronáší svá poslední slova Custerovi (Errol Flynn), v zádech má pouze jeden šíp. (Marek06)
  • Osmý a poslední film, kde se spolu na plátně setkali Errol Flynn a Olivia de Havilland. Scéna, kdy se Custer loučí se svou ženou před odjezdem na válečné tažení, je poslední, kterou spolu natočili. (liquido26)
  • Kvůli nebezpečí, jaké přinášelo natáčení závěrečné scény, si Anthony Quinn trochu zažertoval na účet ostatních a zařídil, aby se na place objevil pohřební vůz. (liquido26)

Reklama

Reklama