Reklama

Reklama

Zapomenutý svět komunismu

(TV film)
  • Velká Británie The Lost World of Communism (více)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus televize BBC, který připomíná jak se žilo v totalitních režimech za železnou oponou.

První díl, nazvaný "Socialistický ráj", ukazuje život v NDR - někdejší výkladní skříni socialismu. Prostřednictvím málo známých archivních materiálů i osobních svědectví obyvatel sestavuje mozaiku všedních dnů, starostí a problémů, práce i zábavy, snů i tvrdé skutečnosti. Ten život skončil před dvaceti lety, kdy se v celé východní Evropě komunismus zhroutil.

Druhý díl dokumentárního cyklu BBC o životě obyvatel východní Evropy, uvězněných za železnou oponou, ukazuje důsledky čtyřicetileté vlády komunistů v Československu i neúspěšný pokus reformovat nereformovatelné. Málo známé archivní materiály i výpovědi svědků té doby evokují proces, který byl nazýván normalizace a který změnil Československo v Absurdistan, v Království zapomnění. Připomínají, jak se tu žilo, než totalitě odzvonil cinkot klíčů na náměstích...

Třetí díl dokumentárního cyklu BBC o životě obyvatel zemí za železnou oponou je věnován Rumunsku. Je to také příběh jednoho manželského páru - Nicolae a Elleny Ceaușeskových - kteří téměř čtvrt století společně vládli této zemi. Rumuni to sarkasticky nazývali "socialismem pro jednu rodinu". Soustředění moci v jejich rukou a kult, který je obklopoval, se naprosto lišil od ostatních komunistických zemí. Ceaușeskovi totiž ovládali i soukromý život Rumunů, hlídali neprosto všechno a nelítostně potlačovali jakýkoli náznak nespokojenosti. Po pádu komunismu byli Ceaușeskovi jedinými východoevropskými vůdci, které stihl osud tyranů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Coby třídílný dokument mající za snahu zmapovat fenomén komunismu ve střední a východní Evropě je tenhle projekt BBC velmi plochý a neobsáhlý, zasloužil by minimálně ještě tři další díly věnované sociálně vyvinutému komunismu v Polsku s hnutím Solidarita, specifikům Titova socialistického zřízení v Jugoslávii a osobité cestě Maďarska, když tedy nechceme do výběru zahrnout i stav v Sovětském Rusku, který by sloužil jako silný kontrapunkt ke status quo v západní části socialistického mocenského bloku. Když se ale blíže seznámíme s již existujícími jednotlivými díly, najdeme i přes výše zmíněné námitky v jednotlivých částech řadu rozhodně zajímavých kontextů, autentických filmových záznamů a pečlivou dokumentární práci, byť na malé ploše 3x50 minut. Standard dokumentární tvorby BBC se prostě nezapře... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument! Nutno pouštět nejen ve školách, ale hlavně všem co vzpomínají, jak to tehdá bylo bájo, holt jen občas nebyly ty pomeranče... !!! Já dodávám (a toaleťák, plenky, maso, zelenina, banány, auta, elektronika, cemnet, dlaždičky, atd... a hlavně svoboda!). Angláni zamachrovali a perfektně popsali mechanismus systému, který zkrátka nemohl fungovat a který také nefungoval! Tfuj, ještě, že už je to pryč... I když... když se podívám na to co komančové, legálně zvolená parlamentní strana (dnes snad podle průzkumů druhá nebo třetí nejsilnější ) jde na mně hrůza. Komunistická mlátička posranec Ondráček vylezl jak zombie z hrobu a znovu nám vysvětluje co se má a nemá, posrankyně Semelová zase tvrdí, že Milada Horáková byla odsouzena právem ,,dyť se přiznala'' ! ... No uvidíme. Národ je evidentně nepoučitelný! A kdo je nepoučitelný, často si musí svoji historii zopakovat... * * * * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je vidieť, že je to točené Britmi, tí ani nevedia o akých krajinách vlastne točia dokument. Všetko je pre nich zaostalý východ, kde nie je ešte stále elektrina a chodíme na konských povozoch. Dokument navyše nie je dokument, je to sonda medzi pár ľudí, nič reprezentatívne. Tak trochu fušerská práca. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Důchodci propagující komanče, komentujíc tehdejší hektickou dobu plnou úlisné rudé barvy a vyvoláváním SOUDRUHU! Co říct na to, že se opět stejně doba opakuje akorát v jiném pravděpodobně oranžovo modro červeném kabátku s tradičním a obvyklým tunelováním všeho, co ještě zůstalo. Chartu 77 takto propagovat ovšem nemuseli, jelikož nic není v žádném případě ideální a ani ona není. Marta Kubišová tehdy ostrouhala podobně jako většina civilistů nebo např. Palach. Nebylo a není tajemstvím co se tehdy dělo a my se jak vidím do toho opět hrneme, protože naše země je a BUDE vždy Královstvím zapomnění. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Je poučné a zajímavé vidět, v jaké ideologii žili naši rodiče, aniž si mnohdy uvědomovali, že v ní žijí. Mnozí byli přesvědčení, že se jich politika netýká a že žijí dobrý život. Nechtěli toho totiž moc. A pak tady byli ti, kteří bojovali, kteří zažili dobu, kdy byla jejich činnost omezena a jejich život ořezán na pouhé šedé přežívání. Vidíme i život v téměř diktátorském Rumunsku, kde komunismus získal nový rozměr. Každý díl je zaměřen na jiný stát: Východní Německo, Československo, Rumunsko. A v každém je patrná nesmyslnost režimu. Vždy vidíme jeho nástup, průběh i pád. Domnívám se ale, že k úplnému pochopení toho, co se za Komunismu dělo, těch 3x51 minut nestačí. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, jak žili obyčejní lidé za socialismu. První díl - Socialistický ráj. Je věnován Německé demokratické republice. Spousta vzácných záběrů i šokujících informací. Třeba ta, jak tajná policie (Stasi) zasahovala do normálního života snad všech lidí. Já teda nevidím zase tak velký rozdíl mezi jimi a Gestapem. Policejní stát jak policejní stát, stejná pakáž. Co mě ale dostalo nejvíc, bylo info o atletce Heidi, kterou si Stasi vybrala do dopingového programu. Musela brát pilulky, které z ní nakonec udělaly muže. Tož je toto normální? Druhý díl - Království zapomnění. Popisuje dění v Československu. Padesátá léta byly jedno velký svinstvo. Převládal tady tvrdý stalinismus, který se podepsal na tisícech lidských životů. A když začala svítit jiskřička naděje v roce 1968, Moskava tvrdě zakročila a nás tak odsoudila do tvrdé normalizace, která trvala až do pádu komunismu v roce 1989. Bohužel všechny tyto informace vyšly na svět až v devadesátých letech, a proto si lidé tenkrát utvrdili názor, že se měli dobře. Lidé prostě byli nástroji této mohutné mašinérie zvané komunismus. Bůh ví, jak by to dopadlo, kdyby se svobodný život na konci šedesátých let dál svobodně rozvíjel. Třetí díl - Socialismus pro jednu rodinu. Poslední díl je věnován životu v Rumunsku, kde vládl diktátor Ceausescu, který nebyl jiný než ostatní. V Rumunsku vládla bída a strach. A co jsem vůbec nepochopil, a u čeho jsem se dokonce vztekal bylo, jak nechali sledovat i vlastní děti. Nebo jak přestěhovávali lidi z jejich domovů do rozbitých bytů jen aby si tento vládce mohl postavit svůj palác. No nakonec dostal to, co si zasloužil. A musím říct, že posledních asi pět minut tohoto dílu byly nejsilnějším zážitkem celého seriálu. ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Človek čo nad tým nerozmýšla si povie aký boli komunisti zlí. Hneď v úvode prvého dielu, keď bolo v Saxenhausene 150 000 ludí, kde 1/3 zomrela a chúďatka tam znásilnovali. Nebodaj si Nemci/Nemky mysleli, že keď napadli ZSSR a vo vojne zomrelo 20 000 000 Sovietov tak im budú pod nohy kvetiny hádzať. Pomohli im obydlia stavať, potraviny nosili, postavili krajinu na nohy a keď sa niekto nevie do kože vpratať, tak čo s ním. Prevažna väčšina boli fašistickí vojnoví zajatci....Tak skromne Nemci žili a tak zle, že im museli posielať zo západného kapitalistyckého Nemecka balíčky a pri tej skromnosti si to natáčali kamerou. Kde zobrali kameru pri tej biede v komunistickom východnom Nemecku? Bežná vec vtedy na západe však?.... Ďalšie čo ma vždycky pobaví, že pred postavením berlínskeho múru utiekli 3 000 000 Nemcov na západ. Kolko nezamestnaných a bezdomovcov utieklo na východ? Táto informácia nie je vhodná pre vymývanie mozgu!.... Nemecká vrhačka gulou nevedomky užívala anabolické steroidy a stal sa z nej muž. A akože ešte horšia obdoba nie je známa zo západu? Len niečo aktuálne - Pozrite sa momentálne na Tour de France. Všetky hviezdy dopovali akurát sa nemohli zmeniť na ženu viď Lance Armstrong....Nemecký stranníci poriadali hony na zver. Strielali všetko skoro ako amíci v Kórei a vo Vietname....Nemecký robotník si myslel, že keď vsúpi do strany, nebude musieť robiť a stačí klamať. Omyl! Ale oni ho neprepustili ako na západe, len musel povedať čo urobil pre socializmus....Napokom shromaždili nikolko fotiek presne štyri, možno zo západného, možno z východného nemecka a na základe ních akože si máme utvoriť strašný obraz....Starý ludia mali malú penziu. To snaď nie. Keby vedeli akú maju ludia teraz penziu, tak by zaplakali a boli by radi.... Ďalej to nemá cenu ani pozerať a ani popisovať odpad! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tematu, ktere me zajima, pridam jednu hvezdicku. Jinak se jedna o prumerny dokument zapadni produkce o zivote po druhe svetove valce v NDR, CSSR a v Rumunsku. Velka skoda, ze se nedostalo i na ostatni zeme vychodniho bloku... Kdo se o tuto dobu alespon trochu zajima, nic moc noveho se asi z dokumentu nedozvi, ale pro nejakou predstavu asi dostacujici. Je fajn, ze se na urcite veci divaji z ruznych pohledu. Nejlepsi dil je samozrejme Rumunsko, ale tady spise "zaslouzi pochvalu" samotny Ceausescu, jak tvurci filmu. ()

Kri-kri odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze první a třetí díl. Druhému, kde se vyskytuje čechoportugalský kurevník a ochránkyně zaběhlých čoklů (jestlipak se taky postarala o z hranu vyhozenou Ďulu) jsem se vyhnul obloukem, jinak bych musel nejprve pozvracet a pak rozflákat monitor. Celé je to jednostranně a neobjektivně vypracovaná propaganda kapitalismu a démonizování všeho socialistického. Největší sranda je, jak všichni, kteří ve Východním Německu údajně trpěli a živořili mají vždycky po ruce hromadu fotek a videodokumentací, čili zas až takoví ubožáci to být nemohli, když už v 60. letech měli foťák a kameru. A nebo že by šlo o podvrh? A co to jako mělo být s tou mužatkou? Copak v kapitalistických zemích se ženy nenechávají přeoperovávat na muže a naopak nebo co tím chtěli filmaři vlastně říci? Armáda popravčích v Bukurešti byli pěkně vychcaní zbabělci, kam vítr, tam plášť. Do poslední chvíle Ceaușescuovým věrně sloužili a až když nebylo zbytí, dali se k revolucionářům, aby alespoň své životy zachránili. Tam nešlo o žádný soud, ale obyčejný kalkul. Vojáci si zkrátka spočítali, že když dají lidu hned a neodkladně mrtvolu hlavy státu a jeho manželky, emoce se uklidní a ani ti nejvyšší členové vlády a armády k žádné odpovědnosti hnáni nebudou. Euforií rozvášněný dav jim to pochopitelně sežral. A vůbec, v čem tam teď mají ten lepší a šťastnější život? Polovina Rumunů živoří ve své vlasti s ještě větší mizérií, než před pádem komunismu, neboť svobody se nenažerou a ta druhá polovina se rozprchla do světa a žebrá na nádražích západoevropských velkoměst. To si tedy vybojovali nádhernou budoucnost... ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, dokument je neúplný, prozápaďacky laděný, tedy tak, aby jej pochopili lidé, kteří nikdy břímě socialismu nezažili. Pozoruhodný je rovněž výběr zemí - tedy NDR, Československou a Rumunsko, chybějí tedy ostatní bašty (Čína, SSSR, Bulharsko, Polsko...). Ovšem především o Rumunsku jsem se dozvěděl mnoho nových informací - tak tedy alespoň tenhle přínos. ()

kebom 

všechny recenze uživatele

Veľmi slabý a subjektívne podaný dokument BBC o čo možno najhoršom, čo vo východnom bloku bolo. Škoda pozerať... ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Dokumentární cyklus je zdařilý, ale krátký - tři díly nemohou obsáhnout komunismus v tolika zemích zvlášť, když je celý jeden díl věnovaný jedné konkrétní zemi. První díl byl slabší, ale druhý a třetí byly velice zdařilé a obsahovaly vše od politiky přes sport až po kulturu. Někdy je z dokumentu "cítit", jak je komunismus špatný, tím jej nechci nějak obhajovat, ale trošku to výsledný dojem kazí. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo si pamatuje jak se žilo před listopadem 1989 musí potvrdit, že to byl život klidný a pohodlný. Strana a vláda se postarala o člověka od jeho narození až do smrti. Jako malý předškoláček mohl chodit do jisker, pak do pionýra, později vstoupil do SSM (Socialistický svaz mládeže) a ti vyvolení (nebo z donucení) nakonec do KSČ. Každý musel pracovat (nebo aspoň předstírat práci). Kdo nepracoval byl tzv. příživník a mohl jít za to klidně do vězení. Mladý manželský pár dostal byt a do začátku novomanželskou půjčku. Zkrátka kdo držel hubu a krok mohl se mít docela dobře. Samozřejmě tento pohodlný život měl háček, tedy několik háčků. Nesmělo mu vadit, že často bylo některé zboží nedostatkové (cokoliv), že nemohl veřejně vyjádřit svůj názor (pokud nebyl oficiální), že na cestu na Západ se dostali jen vyvolení nebo musel žádat o povolení k výjezdu. Ten, kdo se odvážil přejít přes ostnaté dráty, jimiž byly obehnány západní hranice mohl být zastřelen, jak se mnohokrát stalo. A to se mi nechce rozepisovat o temných, politickými vraždami "nepřátel lidu" protkaných padesátých letech a šedivých a smutných letech sedmdesátých. Zkrátka chybělo to nejdůležitější, totiž SVOBODA!!! Proto nikdy nostalgicky nevzpomínám na to, jak bylo tehdy dobře, protože komunismus byl zločin, podvod který lidem vymyl mozky a zcela zničil samostatné uvažování. Dokument zdaleka nevysthuje všechny aspekty, ale je cenný. Bohužel teď se zdá, že to čeho jsme se zbavili před třiceti lety se nám vrací z tehdy obdivovaného a demokratického Západu. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

1. díl (Socialistický ráj): Netradiční pohled do života obyčejných lidí v socialistickém Německu, mnohdy také velmi tvrdý a smutný pohled. Nejšílenější moment? Rozhodně příběh sportovkyně, ze které se díky působení dopingového programu Stasi stal muž. Další silný moment je hned na začátku, kdy německá žena líčí zážitky ze socialistického lágru, kde skončila jenom proto, že chtěla Stalinovi namalovat úsměv. :( **** 2. díl (Království zapomnění): Teda dívat se na události své vlastní země pohledem někoho zvenčí je celkem zvláštní a taky jsem si myslel, že to bude o to zajímavější. Ano, jsou tam některé věci, které byly pojaty vážně rychle a některé, o kterých si myslím, že byly jinak (třeba důvody vedoucí k Pražskému jaru, protože to vysvětlení průvodce jsem nějak nepochopil), ale jako celek to nebylo špatné a proto budu hodnotit stejným počtem, jako u prvního dílu. **** 3. díl (Socialismus pro jednu rodinu): To nejlepší si autoři nechali na konec a právem si tenhle díl zaslouží plný počet. Ceaušeskovi totiž očividně žili tak docela mimo realitu (viz zákaz antikoncepce, potratů, pokyny pro natáčení, kontrola jídla, špiclování vlastních dětí, atd.) a mysleli si o sobě dokonce snad i víc než Stalin a Hitler dohromady. Tudíž i když to může znít krutě a sadisticky, svůj osud si zasloužili. Snad jen tu první ránu do kolen Nicolae si mohli odpustit, přeci jenom má u mě jeden bezvýznamný pozitivní bod za kritiku srpna 1968. ***** ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Zajímavé komentáře k filmu: FireTight, Luk Skywalker, Radek99 ... Hodně, hodně zajímavý dokument se spoustou záběrů a informací, které jsem neznal. Divím se, že po shlédnutí tohoto a i jiných dokumentů z toho nešťastného období, se ještě najdou lidé, kteří mluví o komunizmu tak optimisticky a nepokrytě si zoufají za tou ztrátou. Ale jak v dokumentu řekl Václav Havel, bude potřeba minimálně dvě generace lidí, než se neblahé důsledky toho sýstému ztratí. Z hodně scén dokumentu mrazí (jak dívka namalovala Stalinovi rtěnkou úsměv a dostala deset let v koncentráku) a hodně scén naopak neskutečně rozveselí (jak američani shazovali na socialistická pole mandelinku, aby zničili socialistickou úrodu). Bylo dobré viděl a slyšet opět Václava Havla, Martu Kubišovou a jiné známé osobnosti, které tvořily historii, opět si připomenout tu dobu a vědět, že člověk byl u toho a opět cítit sílu té chvíle. Bylo určitě taky zajímavé slyšet výpovědi lidí, kterým ten systém zničil život a uvědomit si, že tohle se mohlo stát komukoli z nás. Opravdu hodně povedený dokument, ač byl opravdu moc krátký na to, aby vystihl celé to období. Nicméně hodnocení je jednoznačně 5 hvězdičky - 100% a malá perlička na konec: Mohlo být opravdu skvělé žít v té době, ale to by musel být člověk v takovém postavení, že by dokonce vlastnil i kameru a promítačku ... :-) ()

giaruj 

všechny recenze uživatele

Neviem, aký pocit z dokumentu mali Nemci a Rumuni, ale z pohľadu Slováka sa mi druhý diel nepáčil. Celé Československo tvorili v dokumente len Čechy, Praha a Ostrava. Keby nebol Dubček Slovákom, nezaznela by v dokumente jediná slovenská veta. Absolútne chýbal fakt o víťzstve demokratov vo voľbách v 48. Zmienka o českej a slovenskej bítovej scéne, či novej filmovej vlne by prišla vhod. Namiesto toho tam neustále vytrčali satirické snímky domáceho amatérskeho videa. Archívne dokumenty s Havlom a Kubišovou potešili. Z pohľadu BBC povrchné a trendové spracovanie. Pred svetom aj tak pánbohzaplať za ne. ()

G04T 

všechny recenze uživatele

První díl: Celkem nezajímavě zpracovaný téma NDR, mohlo promluvit i víc sympatizantů s tehdejším režimem. Jinak socialismus v NDR je asi nejmíň zajímavý téma co se týče socialismu 20. století. Druhý díl: Naše historie od roku 1948 do roku 1989 se rozhodně nevejde do padesáti minut. Je to moc zrychlený, řeklo se tam pouze pár hlavních témat a stejně jako u prvního i třetího dílu tak i tady se neřeklo, jak tam ten socialismus začal, co tomu předcházelo, proč začal atd.. Celkové velice odfláknutý. O StB minimum, a právě jsem doufal, že tam hodně budou mluvit o StB - vůbec. Třetí díl: Rozhodně nejzajímavější a nejlíp pojatý. O socialistickym Rumunsku jsem nevěděl skoro nic a tenhle dokument mi předal aspoň pár základních informací. Ceaušescovi, to byli svině. Skončili tak jak si zasloužili. My jsme narozdíl od nich, v roce 89, udělali velikou chybu a to takovou, že jsme ty svině nepopravili. Rumunsko se s bolševismem vypořádalo po svym a geniálně. Kdybych to měl shrnout tak první dva díly staly celkem za hovno, jedině ten třetí byl supr. Taky nechápu, proč neudělali žádný díl o SSSR, ale to by ten díl musel trvat aspoň 4 hodiny. Cením ale, že ve druhým díle o ČSSR ukázali i nějaký dobový záběry, který jsem nikdy předtím neviděl (propaganda kolektivizace). Celkový hodnocení: 1. díl - 3 hvězdy, 2. díl. - 3 hvězdy, 3. díl - 4 hvězdy = 10:3 = 3,3 = 3 hvězdy. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Příliš krátký (proč se věnují jen třem státům východního bloku?) a proto někdy zkratkovitý seriál, ovšem prošpikovaný unikátními záběry - takový rychlo-soud s Ceauseskem a jeho manželkou ve školní třídě a následná poprava na dvoře - doporučuji. ()

Reklama

Reklama