Reklama

Reklama

Zapomenutý svět komunismu

(TV film)
  • Velká Británie The Lost World of Communism (více)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus televize BBC, který připomíná jak se žilo v totalitních režimech za železnou oponou.

První díl, nazvaný "Socialistický ráj", ukazuje život v NDR - někdejší výkladní skříni socialismu. Prostřednictvím málo známých archivních materiálů i osobních svědectví obyvatel sestavuje mozaiku všedních dnů, starostí a problémů, práce i zábavy, snů i tvrdé skutečnosti. Ten život skončil před dvaceti lety, kdy se v celé východní Evropě komunismus zhroutil.

Druhý díl dokumentárního cyklu BBC o životě obyvatel východní Evropy, uvězněných za železnou oponou, ukazuje důsledky čtyřicetileté vlády komunistů v Československu i neúspěšný pokus reformovat nereformovatelné. Málo známé archivní materiály i výpovědi svědků té doby evokují proces, který byl nazýván normalizace a který změnil Československo v Absurdistan, v Království zapomnění. Připomínají, jak se tu žilo, než totalitě odzvonil cinkot klíčů na náměstích...

Třetí díl dokumentárního cyklu BBC o životě obyvatel zemí za železnou oponou je věnován Rumunsku. Je to také příběh jednoho manželského páru - Nicolae a Elleny Ceaușeskových - kteří téměř čtvrt století společně vládli této zemi. Rumuni to sarkasticky nazývali "socialismem pro jednu rodinu". Soustředění moci v jejich rukou a kult, který je obklopoval, se naprosto lišil od ostatních komunistických zemí. Ceaușeskovi totiž ovládali i soukromý život Rumunů, hlídali neprosto všechno a nelítostně potlačovali jakýkoli náznak nespokojenosti. Po pádu komunismu byli Ceaușeskovi jedinými východoevropskými vůdci, které stihl osud tyranů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Důchodci propagující komanče, komentujíc tehdejší hektickou dobu plnou úlisné rudé barvy a vyvoláváním SOUDRUHU! Co říct na to, že se opět stejně doba opakuje akorát v jiném pravděpodobně oranžovo modro červeném kabátku s tradičním a obvyklým tunelováním všeho, co ještě zůstalo. Chartu 77 takto propagovat ovšem nemuseli, jelikož nic není v žádném případě ideální a ani ona není. Marta Kubišová tehdy ostrouhala podobně jako většina civilistů nebo např. Palach. Nebylo a není tajemstvím co se tehdy dělo a my se jak vidím do toho opět hrneme, protože naše země je a BUDE vždy Královstvím zapomnění. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Coby třídílný dokument mající za snahu zmapovat fenomén komunismu ve střední a východní Evropě je tenhle projekt BBC velmi plochý a neobsáhlý, zasloužil by minimálně ještě tři další díly věnované sociálně vyvinutému komunismu v Polsku s hnutím Solidarita, specifikům Titova socialistického zřízení v Jugoslávii a osobité cestě Maďarska, když tedy nechceme do výběru zahrnout i stav v Sovětském Rusku, který by sloužil jako silný kontrapunkt ke status quo v západní části socialistického mocenského bloku. Když se ale blíže seznámíme s již existujícími jednotlivými díly, najdeme i přes výše zmíněné námitky v jednotlivých částech řadu rozhodně zajímavých kontextů, autentických filmových záznamů a pečlivou dokumentární práci, byť na malé ploše 3x50 minut. Standard dokumentární tvorby BBC se prostě nezapře... ()

Reklama

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Človek čo nad tým nerozmýšla si povie aký boli komunisti zlí. Hneď v úvode prvého dielu, keď bolo v Saxenhausene 150 000 ludí, kde 1/3 zomrela a chúďatka tam znásilnovali. Nebodaj si Nemci/Nemky mysleli, že keď napadli ZSSR a vo vojne zomrelo 20 000 000 Sovietov tak im budú pod nohy kvetiny hádzať. Pomohli im obydlia stavať, potraviny nosili, postavili krajinu na nohy a keď sa niekto nevie do kože vpratať, tak čo s ním. Prevažna väčšina boli fašistickí vojnoví zajatci....Tak skromne Nemci žili a tak zle, že im museli posielať zo západného kapitalistyckého Nemecka balíčky a pri tej skromnosti si to natáčali kamerou. Kde zobrali kameru pri tej biede v komunistickom východnom Nemecku? Bežná vec vtedy na západe však?.... Ďalšie čo ma vždycky pobaví, že pred postavením berlínskeho múru utiekli 3 000 000 Nemcov na západ. Kolko nezamestnaných a bezdomovcov utieklo na východ? Táto informácia nie je vhodná pre vymývanie mozgu!.... Nemecká vrhačka gulou nevedomky užívala anabolické steroidy a stal sa z nej muž. A akože ešte horšia obdoba nie je známa zo západu? Len niečo aktuálne - Pozrite sa momentálne na Tour de France. Všetky hviezdy dopovali akurát sa nemohli zmeniť na ženu viď Lance Armstrong....Nemecký stranníci poriadali hony na zver. Strielali všetko skoro ako amíci v Kórei a vo Vietname....Nemecký robotník si myslel, že keď vsúpi do strany, nebude musieť robiť a stačí klamať. Omyl! Ale oni ho neprepustili ako na západe, len musel povedať čo urobil pre socializmus....Napokom shromaždili nikolko fotiek presne štyri, možno zo západného, možno z východného nemecka a na základe ních akože si máme utvoriť strašný obraz....Starý ludia mali malú penziu. To snaď nie. Keby vedeli akú maju ludia teraz penziu, tak by zaplakali a boli by radi.... Ďalej to nemá cenu ani pozerať a ani popisovať odpad! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je vidieť, že je to točené Britmi, tí ani nevedia o akých krajinách vlastne točia dokument. Všetko je pre nich zaostalý východ, kde nie je ešte stále elektrina a chodíme na konských povozoch. Dokument navyše nie je dokument, je to sonda medzi pár ľudí, nič reprezentatívne. Tak trochu fušerská práca. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Je poučné a zajímavé vidět, v jaké ideologii žili naši rodiče, aniž si mnohdy uvědomovali, že v ní žijí. Mnozí byli přesvědčení, že se jich politika netýká a že žijí dobrý život. Nechtěli toho totiž moc. A pak tady byli ti, kteří bojovali, kteří zažili dobu, kdy byla jejich činnost omezena a jejich život ořezán na pouhé šedé přežívání. Vidíme i život v téměř diktátorském Rumunsku, kde komunismus získal nový rozměr. Každý díl je zaměřen na jiný stát: Východní Německo, Československo, Rumunsko. A v každém je patrná nesmyslnost režimu. Vždy vidíme jeho nástup, průběh i pád. Domnívám se ale, že k úplnému pochopení toho, co se za Komunismu dělo, těch 3x51 minut nestačí. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama