Reklama

Reklama

Bojovník od Žluté řeky

  • Čína Huang he da xia (více)

Historický epos odehrávající se na konci prvního tisíciletí, kdy se Čína zmítala ve víru dobyvačných válek mezi jednotlivými šlechtici, kteří usilovali o uchvácení moci. Režisér Čang Sin-jen, otec žánru wuxia z prostředí šaolinských klášterů a muž, který objevil Jeta-Li. I přes absenci „Tryskáče“ dosáhl Čang Sin-jen v tomto filmu zenitu své kariéry, v ještě odlehčené, výsostně manické formě. Nejchaotičtěji odvyprávěná a sestřihaná propagandistická filmová jízda osmdesátých let. (NFA)

(více)

Recenze (15)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Zřejmě poslední kultovní "bojový martial arts film", který šel za komunistů do kin. Byl jsem na něm tenkrát s tatíkem asi v deseti letech a už tenkrát se mi velmi líbil. Fantastické na tom filmu prostě je, že tři krutovládcové se řežou se svými vojsky mezi sebou, sami ovládají bojová umění a náhodou se mezi ně připlete úplně obyčejný rolník ovládající bojová umění. A postupně je vlastně nechtěně vyrube ... Úžasné!! Film sice trpí některými šílenými nedostatky v technickém zpracování jako takovém. například střih, střihová posloupnost, časová a prostotorá posloupnost ... prostě základní premisy filmu občas tvůrcům úplně selhávají. Ale na druhou stranu tady máme jednak nostalgii (alespoň pro mne), jednak dobrý nápad, špičkovou výpravu, kostýmy, velké množství soubojů a některé opravdu dech beroucí scény. Tím myslím zejména rubanice na ledu a na konci u řeky, to je opravdu masakr, objevení se hlavního hrdiny v klášteře na konci a nájezd kamery na jeho postavu, chvílemi na původ filmu drsnou brutalitu (hrad osázený usekanými hlavami, vraždění dětí atd. ... s tím se soudruzi fakt nepárali ...). A i když je to čínský film a komunistická propaganda, musím dát za 4*, protože si je opravdu zaslouží. Zejména tím, že jako celek diváka neuvěřitelně baví a ty menší i větší chyby mu prostě v klidu odpustíme ... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Choreografie bojových scén pěkná, natočení jakbysmet a hlavní postava skvělá, ale ta omáčka kolem soubojů je prostě nudná, což ale zase vynahrazuje skvěle nabušený finále ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Bojovník od žluté řeky pojednává o souboji tří armád, které spolu zápolí někdy v minulosti o nadvládu a sjednocení Číny. Do toho se připlete chasník, který také ovládá umění meče, a jemuž vojáci zabili dcerku, takže hledá pomstu... Jedná se o typický čínský velkofilm s typickými neduhy tohoto žánru: Film sice obsahuje krásnou výpravu a velké množství epických bitevních scén, jenže právě tyto masivní souboje desítek a stovek vojáků na koních nejsou podány dostatečně zajímavě - chyba bude zřejmě u režiséra - a film je tak občas dost nudný. Některé souboje jsou ovšem povedené - jakmile se děj přestane soustředit na masy a zaměří se na jednotlivce, a také tu teče krev, což oceňuji. Jo a hlavní hrdina tu také předvádí opilý souboj - variaci toho, co se objevilo ve filmu Drunken Master s Jacky Chanem, ale tentokrát s mečem. A co se týče ideologie, tak jako v úplně všech ostatních filmech zasazených do tohoto období, je zde prosazována myšlenka, že sjednocení národa (blaho všech lidí) ospravedlňuje válku. Klasika. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Hezounká oldschool bojovka s mnoha humornými momenty (sidekick se činil), kterou u mě ze 3,5* na 4* zaokrouhlily mně tolik milé promluvy o trpícím čínském lidu. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

BOJOVNÍK OD ŽLUTÉ ŘEKY je epos o šermíři jménem Ma Yi, který je zapleten do války tří králů o oblast kolem Žluté řeky, je znám z našich kin. Dneska jde sehnat pouze s děsivým anglickým dabingem, kterému po 1/3 není skoro rozumět a zbytek tak tak, abyste věděli, o čem to je. České titulky k tomuto kousku zde. Bojové scény jsou naprosto skvělé. Jsou to většinou soboje s meči, ale dočkáme se i ostatních zbraní, místy dojde i na pěsti. Skoro jsem nevěřil, že jde o čínský film. Bohaté kostýmy a velká výprava dává tušit, že do něj Strana hodně investovala. Vyplatilo se, spolu s Úderem otevřenou dlaní asi nejlepší čínský akční film. 90 % ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Šlabikárový príklad žánru zrady a pomsty a následné naloženie po papuli všetkým, kto si to zaslúžia. Či je to stráž tyranov, či oni sami. Na veľkom plátne v tej dobe rozhodne veľký zážitok. Napriek všetkému snímok ale veľmi zostarol. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,DOBYL SOM CELÝ SVET, ALE NIKDY MA NENAPADLO, ŽE ZOMRIEM RUKOU SLEPCA." __ Aj keď sme mali tento film nahratý na VHS, nikdy som ho nevidel a nakoniec sa stalo, že sme na jeho miesto nahrali zrejme nejakú kravinu. Ostal mi však po ňom aspoň originálny český obal, kde ako sa priznávam som opísal jeho obsah. Film je uložený na internete v starej VHS kvalite so vsunutými titulkami a je myslím len na škodu, že zatiaľ nepodstúpil nejakú digitálnu očistu a nebol distribuovaný na DVD. K formálnej stránke. Film má celý rad kladov; jednak má sympatickú 92 minútovú stopáž a okrem toho je prakticky nabitý stálou akciou čím stále drží pozornosť. Palec dávam rozhodne hore aj za choreografie a tiež fakt, že film je nakrútený bez akýchkoľvek špeciálnych efektov, takže si herci (prípadne kaskadéri) svoje ,,tanečky" museli okrútiť celé sami. Postava zlodejíčka a druha hlavného hrdinu je síce svojou ustavičnou vtipnosťou niekedy až otravná, často krát to však ale dobre schytá (až ,,dochytá") a treba tiež vyzdvihnúť násilie vo filme, kde je bežné vidieť zomierať ako ženy tak aj deti. A myšlienka filmu o tom ako sme všetci len figúrkami v rukách mocných je aktuálna v každej dobe. 4.5* (31. hodnotenie, 6. komentár k filmu) ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Zasa som na pochybách, ako ohodnotiť "historický" film. Pre ľudí, ktorích bavia kung-fu filmy, kde pri každom prudšom pohybe ruky počuť fu-fuu, je film veľmi dobre pozerateľný. Budú tu však počuť väčšinou šu-šuu, ako meč prerezáva vzduch, a to v rôznych polohách Kamasutry. Bojové scény, ako dobývanie hradu, či samotné boje armád nevyzerajú moc autenticky, pretože niesú masové (na úkor techniky v dobe natáčania). Film to však kompenzuje perfektnou choreografiou pri samotných šermiarskych súbojoch, aj keď hlavý hrdina hrá spitého xDD. Niektoré scény vyzerajú príliš neprirodzene a nereálne, ale tak isto to dávam na vrub neskoršiemu dátumu vzniku. Film, pri ktorom sa nebudete nudiť, už len kvôli ukecanosti "parťáka". ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mám doma s titulky na VHS. A vždy jsem obdivoval výborné a svižné souboje. Na svou dobu nevídaně parádní akční film. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý historický epos, v ktorom popri početných súbojoch dominujú naozaj nádherné lokácie - masové scény vojakov na koňoch prebiehajúcich cez kamenisté púšte, staré kamenné pevnosti či scény pri rozbujnelej rieke Chuang che. V historickom akčňáku pritom nebadať žiadne známky nacionalizmu či verbovanie do boja, práve naopak, film vojnu odcudzuje. Aj keď len takým prvoplánovým spôsobom. Vadila mi komická postava v jednej z hlavných úloh, ktorá bola strašne otravná a svojou ukecanosťou uberala na atmosfére filmu a tiež tomu nepridával ani miestami krkolomný dej. ()

Tamten 

všechny recenze uživatele

Starší film, u kterého když se ovšem oprostíte od zpracování (na tehdejší dobu slušnému, ale nyní už přeci jen nestačí), tak dostáváte kvalitní film se slušnými souboji a dějem, který je lepší než u obdobných "mlátiček". ()

PedroPo

všechny recenze uživatele

Nebudu hvězdičkovat, protože o kvalitách filmu po těch letech určitě nejsem schopný říct nic víc, než: ty vado! Jo, to byl tehdy můj dojem z asi prvního filmu bojových umění, které jsem jako devítiletý měl možnost u nás vidět (tuším, že v kině, ale mohla to být i televize). ()

Srokis 

všechny recenze uživatele

Opět mikulovické kino, sakra to už je let. Ale je to jedna z těch starších věcí, co se mi vryla do paměti. Vím, že se mi to tenkrát dost líbilo a že to byla drsná řežba. Dlouho jsem to tady nemohl najít, i když jsem si názvem byl téměř jist. Zřejmě byl tento snímek do databáze doplněn relativně nedávno. ()

Reklama

Reklama