Reklama

Reklama

King John

všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
Velká Británie, 1899, 3 min

Obsahy(1)

Krátky film predstavuje adaptáciu Shakespearovej hry. (Marek1991)

Recenze (10)

dwi 

všechny recenze uživatele

Jedna z prvních Shakespearových adaptací do filmové řeči vznikla ještě na sklonku 19. století, kdy možnosti kinematografie byly úzce ohraničené. Z původních tří minut se dodnes dochovala pouze minuta a půl, přesněji jednolitá scéna, v níž král Jan prožívá závěrečnou smrtelnou agonii. Teatrální rozmáchlost gest hlavního aktéra (zároveň i režiséra) výstižně dokumentuje sepjatost divadla a nového média, jehož budoucnost nebyla zdaleka tak suverénní jako dnes. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

První zfilmované Shakespearovo dílo o posledních minutách krále Jana. Z původních 3 minut se dochovala pouze 1 minuta a 16 vteřin. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní snímek. Jedna z mnoha krátkých filmových abstrakcí, natočena Williamem K.L. Dicksonem. Aneb zde se píše historie filmu! Prakticky jeho počátek. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

První filmový Shakespeare a víc než polovina je v prdeli :( Hodnotit pak těžko, kdo ví, co se v té ztracené půlce mohlo všechno odehrát ! Zatím za lidovku, třeba to někdo jednou najde. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Shakespeare poprvé na filmovém plátně a zachovala se jen polovina, kde král Jan umírá. Vzhledem k tomu, že celou minutu zabírá jeho umírání, zajímalo by mě, co bylo vlastně v té první polovině. ()

Veruli147

všechny recenze uživatele

Tohle se nedá objektivně hodnotit. Když vezmeme v úvahu, že je to první zachycené zpracování Shakespearova díla, zasloužilo by si to 5 hvězdiček. Na druhou stranu se tento divadelní výkon nedá srovnávat s dnešními, takže by stejně dobře mohla posloužit hvězdička jedna. Nebudu proto hodnotit klasicky, nýbrž jen tímto komentářem. Respekt. ()

Reklama

Reklama