Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva kandidáti na vedoucí post. Jejich soupeření, střety a přesvědčování ostatních... tato volba se podobá tisícům jiných - rozdíl je ale v tom, že tady jde o volbu hlavy gangu! Proto nebude nouze o opravdové napětí a drsné scény! (oficiální text distributora)

Recenze (28)

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Volba je hrozně zvláštně pojatý mafiánský film. Zajímalo by mě jestli to takhle v triádách doopravdy funguje, že jsou ještě obřadnější než japonská jakuza, protože o tom tenhle film je především. Hlavní zápletka se točí kolem volby nového předsedy jedné z největších triád a o souboji mezi dvěma kandidáty na tento post. Námětově je to tak trošku podobné kitanovu Outrage, ale tohle na to jde úplně jiným a přímočařejším způsobem. Pořád jde totiž hlavně o samotný obřad volení nového předsedy, který je nutné za každou cenu dodržet a taky pochopitelně se s tím pojí i různá pravidla platící pro členy gangu. Jak tento problém volení nového předsedy tadyhle naši mafiáni řeší je taky poměrně zvláštní sledovat, protože docela významný podíl v tom má i policie, která věci tak trochu komplikuje, takže je v tom prostor i pro nějaká ta překvapení. Ve výsledku to sice je velmi zvláštně natočený mafiánský film s několika hodně působivými scénami a zajímavým pohledem na fungování čínských triád, ale je to tak trochu zmatené a hlavně mi to přijde takové bezcílné. Film sice chce ukázat fungování triády a má i určitou myšlenku v závěru, jenže k té se nakonec dopracuje takovým podivným způsobem, protože každá z posledních tří nebo čtyř scén vypadá už jako ta závěrečná a každá k tomu maličko s jiným vyzněním, jenže nakonec se z toho vyvrbí něco trochu jiného ale přitom zároveň i trošku čekaného. Každopádně k tomu závěru se to dostane tak podivně krkolomnou cestou, až se v tom ztratí veškerý dopad na diváka. Takhle je to jen zajímavý pohled na triádu a její rituály, ale to je tak všechno, protože jinak je to maličko bezcílné a hlavně pokud se člověk chce podívat na mafiánské soupeření o větší moc, tak tu je kitanův Outrage, který je v tomhle mnohem silnější, ikdyž na Volbu se určitě stojí za to kouknout přinejmenším pro zajímavost. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Johnny To ako režisér predvádza celkom zaujímavé kúsky (to prestrihávanie z detailov na malebné panorámy vnáša do diania na plátne slušnú dynamiku), ale je to iba štylistické cvičenie. Po scenáristickej stránke je totiž Volba slabota. Veľká slabota. O hlavných postavách sa vlastne vôbec nič nedozvieme, prejavujú sa len svojím "pohybom v príbehu". A ten príbeh tiež nie je žiadna veľká sláva. Pod pomerne komplikovanou chrastou v podstate svrbí len klasická čínska báchorka o súboji viacerých skupín o nejaký zázračný predmet, ktorý dá držiteľovi absolútnu moc. Akurát tu nie je kung-fu a mágia, ide o žezlo pre nového vodcu triády. Záverečná scéna s "vraždou čínskym kameňom" je solídne brutálna, ale po nej si poviete - no dobre, a ďalej? Akékoľvek pocity z filmu vyprchajú do 2 hodín - videl som ho dnes večer a už som k nemu absolútne ľahostajný a nechcem ho nikdy vidieť znovu. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Triáda si volí nového bosse a ačkoli Big D podplatil koho mohl a hodně se s tím nadřel, většina si zvolí Loka, který reprezentuje poněkud rozumnější a umírněnější vedení. Jenže Big D se nemíní vzdát, protože dokud nemá nový vůdce žezlo, což je starobylý symbol moci, tak nemůže být všemi uznán jako hlava gangu. A tak se rozpoutá šílená honba za získání Dračí hlavy. To všechno v situaci, kdy jsou špičky triády zatčeny policií. Vcelku zajímavý a drsný gangsterský film s poněkud překvapivým závěrem. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

S filmy Johnnyho Toa mám tu příjemnou zkušenost, že na začátku (a většinou ani během děje) nemůžete odhadnout, kam vás zavedou. S příběhem voleb hlavního bosse Triády je to stejné, výtečná režie i herecké výkony jsou u Toa samozřejmostí. Moc se těším na dvojku. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Pomenovanie "azijsky godfather" myslim nieje n mieste. Pribeh nema ani taku atmosferu, ani take charaktery. To vsak nic nemeni na tom ze je to kvalitna gangsterka s niekolkymi vypecenymi scenami. Kazdy gangsta bude spokojny. Urcite kuknem este raz (7.5) ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Každé dva roky si rada starších ze společnosti Wo Sing volí nového předsedu. Tentokrát přichází v úvahu dva hlavní kandidáti. Lok, který má respekt starších a proti němu ambiciózní Big D. Pro předsedu je však také nutné získat tzv. Dračí hlavu, symbol moci a vlády ve Wo Sing. Volba a pokusy o nalezení Dračí hlavy rozpoutají zápas mezi příznivci protivníků ale také mezi samotným Lokem a Big D… První myšlenka, která mě při sledování filmu napadla, byla, že Johnnie To opouští svou hravost (naštěstí ne docela), aby natočil dospělý film reflektující současnou situaci v Hong Kongu. Volí vděčné téma politických manipulací v hongkongské mafiánské organizaci. Děj je postaven na dvou povahově odlišně působících postavách: Na jedné straně symbol klidu a tradic (Lok), na straně druhé vláda peněz a násilí (Big D). Zároveň s nimi ožívá svět, kde je zákonem přání vůdce, úskoky, podplácení a násilí jako řešení problémů jsou naprosto běžné. Tím se film stává trochu problematický pro případného nevstřícného diváka. Není tu žádná vyloženě sympatická, "hrdinsky" vděčná postava, žádný charakter k identifikaci. A pokud si divák myslí že ano, závěr ho vyvede z omylu. Žánr gangsterského filmu je tedy jasný. Kde by však jiný režisér vytvořil rutinní snímek (např. Jiang Hu), Johnnie To originálně aranžuje (práce s mizanscénou) a komponuje záběry (střídání otevřené a uzavřené formy). Děj a žánr je pro film pouze základ, zbytek dotváří právě svébytný režisérův styl. Postavy jsou podle často proměnlivých vztahů komponovány do širokoúhlých záběrů, další informace vnáší otevřená forma záběru. Úhly kamery jsou přizpůsobeny pozici osoby nebo se váže na jejich stav (klasicky řadoví členové snímaní z nadhledu, prohrávající osoba usazená níže). Ve výsledku se Election jeví jako plnohodnotná studie soudobého gangsterského světa, kde nejsou důležité jen dialogy ale také filmová řeč, zejména díky výraznému autorskému stylu režiséra. Triáda Wo Sing je sice založena na demokratickém principu volby, ale jako mocenská organizace zrozená na zločinu a stavějící na násilí a korupci se nemůže oprostit od svých kořenů a podmiňuje tak jednání svých členů. Jakže to promlouvá jeden ze strýčků k Jimmymu: "Jimmy, if you stay in the Triad make sure you get absolute power… Otherwise, leave now…" PS: Wo Sing Society, jež ve filmu figuruje, je jedna z nejpočetnějších a nejznámnějších Triád (spolu s Yee On a 14K). ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Johnny To je proste skveli reziser ktery i z okoukane zanrovky dokaze vytrepat hodne dobrou podivanou. Mozna, ze se nekomu muze zdat pribehovost i charkterizace z pocastku velmi plitka, ale to jen pro to aby minutu po minute scenar kristalizoval oboje zminene do velmi slusne hloubky - pro me opravdu neprehlednutelne. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Po úchvatném Exiled jsem od dalšího filmu Johnnyho To, který se mi dostal do pracek čekal skutečně hodně. A bohužel moje očekávání vyslyšena nebyla. Ano, Election není špatný film a v jednotlivostech funguje výborně, třeba scéna převozu žezla z Číny do Hongkongu či závěrečná pointa jsou parádní, bohužel ale jako celek film selhává na celé čáře. Chybí tady větší gradace, film tak podivně skáče mezi událostmi a postavami aniž by nechal divákovi možnost se s někým identifikovat, někomu fandit a vlastně pro svůj chladný a studený styl neumožňuje prožívat žádné emoce, pouze nezůčastněně sledovat, jak se dva perou a ostatní okolo umírají. Není to ztráta času, na to je To příliš talentovaný režisér, ale taky nic, co by člověk musel nutně vidět. Škoda. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hneď od začiatku naznačí režisér, akým štýlom bude svojho diváka nasledujúcu hodinu štyridsať ohurovať. Nekonečnými žvástami postáv, v ktorých sa nevyzná ani divá sviňa, ani čínsky drak. Musíte sa do filmu skutočne zažrať, aby ste sa v tej spleti postáv začali orientovať. Ja som hneď od začiatku stratil niť s príbehom a istý To ma absenciou akčných scén a zaujímajších interiérov a exteriérov skoro uspal. Prečo nie sú v hong kongskej gangsterke poriadne akčné scény, iba sem tam nejaká solídna brutalitka? Prečo sa všetci mafiáni naháňajú za vecou, ktorá pripomína maltézskeho sokola, poprípade zdeformovaného robertka, ako keby sa jednalo o mimozemský artefakt, dodávajúci svojmu majiteľovi vládu nad svetom? Potešil a vytrhol ma z letargie iba výborný záver, ale to je trochu málo. Keďže nie som fanúšikom ani Johna Woo a jeho filmy som ohodnotil troma hviezdami, tu musím ísť nižšie. 50%. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Johnny To natočil výbornú drámu z prostredia Triád. Najviac mi to pripomínalo Kitanovo Outrage. Ale zároveň sa to atmosférou približovalo k Internal Affairs. Pre mňa pomerne našlapaná konverzačka z výborne vykreslenými charaktermi. Človek by čakal, že to bude uťahané, hlavne kvôli množstvu detailov, ale opak je pravdou. Najväčšiu pochvalu si zaslúži strihač, ktorý odviedol naozaj skvelú prácu. Výborný strih, precízna réžia a ktokoľvek kto sa chce dozvedieť nie len o histórií vzniku Triád ale aj ich tradíciach, nemôže nájsť lepší film. Ak vás teda podobná tématika zaujíma. Pekne premyslené vraždy a neúprosnosť zmien dopadajúca na každú jednu postavičku v komplexnej hierarchií v čínskej spoločnosti, na ktorú je polícia krátka. Pre mňa skoro dokonalé. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Základem filmu je nepatrně upravená zásadní foglarovská otázka, zda volit Losnu, či Mažňáka, zde tedy soupeří o post kmotra triády Lok a Big D, přičemž ježkem v kleci je dračí žezlo. Až na to, že Jimmy, který to rozsekne, není rozhodně žádný Mirek Dušín… ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Jé,jé jé,to byla sračka,nesnáší to ani můj bráška.Tak tohle drama je veliká nuda-vydržel sem do půlky a pak rychloposuv,ať to mám za sebou.Nevim to určitě,ale asi to byl první film J.Too,kterej sem viděl,a jestli točí všechno takhle blbě,tak potěšklacek,asi mu moc svýho času nevěnuju.20%. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

ač oplývající bezvadnou gangsterskou atmosférou, něco tomu chybí - možná trochu akce, větší spád nebo výraznější charaktery, každopádně jsem moc zvědavej na dvojku. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Zákulisní pohled na triády, který patří k takřka bezkonkurenční špičce žánru. Všehovšudy komorní akční film si je sebou tak jistý, že budí zasloužilý pocit velkoleposti. Pasáž s postupným předáváním "žezla" dozajista zmate nejednoho nepozorného diváka, ale možná i díky tomu tato část patří k vrcholu filmu. Election a její pokračování jsou jedněmi z nejčistějších Toových žánrovek. Zatraceně precizní a maximálně chlapské. ()

t_gon 

všechny recenze uživatele

První volba hlavy triády v podání Johnnieho se povedla výtečně. Místo aby naservíroval krvavou řež mezi jednotlivými členy, sledujeme jejich pomalá a klidná sezení a slovíčkářské postrkování mezi dvěmi kandidáty, Big D a Lokem. Každý má jinou taktiku přesvědčování ostatních členů gangu a hlavně jinou metodu jak získat Baton (něco jako velitelská hůl, bez ní by nemohl být bosem nikdo a ceremoniál by neproběhnul), kolem kterého se točí většina stopáže. Takže sečteno podtrženo je to výtečná gangsterka s pohledem za oponu „typických gangsterů“ s dobře zahranými party postav a několika twistery… Ale kdo od Johnnieho čekal méně? ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

No tak v prvom rade si treba ujasniť, že nejde o typickú komerčnú gangsterku, akými sme v rokoch minulých boli - najmä z americkej produkcie - zásobovaní neúrekom. Žiadne drsné hlášky, prehnane charizmatickí a vždy elegantní mafiáni, dokonca ani žiadna brutalita navyše. Čím skôr sa s tým divák zmieri a akceptuje to, tým lepšie (pre neho). Pretože ak sa tak nestane, s najväčšou pravdepodobnosťou bude tento film považovať za jednu obrovskú frašku, stratu času. Ono to skutočne na prvý pohľad nie je také príťažlivé a oku lahodiace ako filmy od De Palmu, Scorseseho či napríklad Coppolu, jasné že nie. To ani zámerom nebolo, Johnnie To očividne stavil na realistickejší obraz mafie, nič prikrášľovať nechcel. Napriek tomu je vidno, že ako režisér sa do obrovskej miery vyžíva v rôznych detailoch, ktoré sú na prvý pohľad len málo viditeľné, dalo by sa ich dokonca označiť za také vcelku nepodstatné maličkosti. Lenže práve tie sú výsledkom režisérovho puntičkárstva a svojského ľahko identifikovateľného rukopisu. Škoda len, že miestami tak ťažko stráviteľného. Niektoré scény sa mi však okamžite vryli do pamäte, ako napríklad rybačka. No a samozrejme Big D a ten jeho ťažko popísateľný (rozťahaný?! / spevavý?!) akcent. 3/5 ()

Reklama

Reklama