Reklama

Reklama

Nebeský louda

  • Sovětský svaz Nebesnyj tichochod (více)

Obsahy(1)

Hluboký lidský příběh na pozadí krvavých událostí 2. světové války. Tři kamarádi na život a na smrt si přísahají, že se nezamilují do žádné dívky, dokud neskončí válka. Shodou náhod se však ocitnou v eskadře pilotek a ihned je jasné, že láska musí zvítězit. Předtím, než ale může být naplněna, musí trojice mladíků projít řadou těžkých bitev, které jsou zatěžkávací zkouškou jejich psychických i fyzických možností. Nejhůře přitom dopadne letec Buločkin, kterému je po těžké havárii znemožněno létat v jeho milované stíhačce. Místo toho mu byl přidělen skromný výcvikový stroj U-2. Ale i s tímto malým „nebeským loudou“ se dají vyhrát velké bitvy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Tři kamarádi, piloti, se zapřisahli, že do konce války se nezamilují.Toto spřísahání jim ovšem služebně narušuje ženská eskadra. Takže základní fabulace nic moc. Naprosto úchvatný byl již začátek filmu signalizující, že půjde o kravinu, kdy pilot vyskočil ze zasaženého letadla, padák mu po výskoku shořel a on takřka bez úhony přežil pád ze 6000 m. Inu, šlo o veselohru. Ale i tak by mě zajímalo předkládané vysvětlení, kdy před jeho dopadem pod ním vybuchlo na zem dopadnuvší letadlo, přičemž expanze plynů pád pilota výrazně zbrzdila. Ach, ta fyzika! Ty dvě hvězdičky dávám za dvě vcelku dobré písničky, co tam byly.V hlavních mužských rolích : Nikolaj Krjučkov, Vasilij Merkurjev a Vasilij Něščiplenko. V ženských rolích kromě již uvedené T. Aljošiny hraje Alla Parfaňjak a Ludmila Glazova. Režie Semjon Timošenko. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Sovietsky súdruhovia asi dlho nevedeli, čí chcú točiť komediálny muzikál alebo drámu, pretože nakoniec to nie je ani jedno ani druhé. Vzhľadom na rok výroby slušný obraz, triky už v úvode biedne, ale ani som žiadne zázraky neočakával. Leteckých súbojov minimum, ale "dévačky" v uniformách sa tu predvádzajú jedna radosť. Príbeh je úplne jednoduchý a nebyť tanečných a speváckych čísel, mohol byť ešte kratší, ale to už by nebol ani film. Legendárne, nenápadné lietadlo, Polikarpov PO-2 nazývané aj U-2 si napriek malej rýchlosti svoje úlohy plnilo naozaj spoľahlivo a patrilo k jedným z najvyrábanejších lietadiel počas 2. svet. vojny. Počet vyrobených kusov - 33000. Slabšie tri hviezdy. 50%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak z tohohle filmu jsem byl v šoku. Polikarpov Po - 2 na coveru, válečná komedie o třech letcích, kteří si slíbí žít po čas války v celibátu a rok vzniku filmu 1945 dával nemalé naděje vidět něco dobového z Východní fronty s dobovou technikou. Po2 byl jeden z mých prvních postavených plastikových modelů tuším od Kovozávodů Prostějov a já dodnes vidím ten obrázek z krabičky jak hrdý dvojplošník s rudými hvězdami přelétá hořící fockewulf stodevadesátku.. Vždycky mi vrtalo hlavou jestli se toto mohlo stát a co by musel německý pilot kromě usnutí či infarktu v kokpitu ještě vyvádět aby se touhle létající drátěnkou na nádobí nechal kulometem pozorovatele sundat... Už prvních 5 minut mi přerušilo přísun krve do srdečních chlopní a nebylo to od smíchu. Hlavní hrdina major Buločkin napadne coby stíhač německý Ju88. Nevím proč jej nesundá kulomety a rozhodne se jej taranovat!!! Skopčáckej bombardér jde v plamenech k zemi, ale i Buločkinova stíhačka. Co čert nechce, tomu po výskoku z neovladatelného stroje začne 6 kilákách hořet padák a on se před zraky pozemního vojska řítí volným pádem k zemi. Čekal jsem tedy tvrdý dopad a ten přišel. Padající letoun totiž v letu ,,předletěl'' ve svém piké nebohého vzduchoplavce a po nárazu vybouchl. Tlaková vlna z výbuchu narazila do letícího těla letce (ještě ve vzduchu), zastavila jej a obloučkem odhodila do větví nedaleké břízy. Z té pak spadl do tůňky pod břízkou a to přímo před zraky saniťáků od právě přijeté polní ambulance. Co myslíte..žil Buločkin? žil. Jen byl vážně zraněn. Holt ruský človek, to je jinej materiál. Jinej by umřel, ale Ivan to je kluk kalená, ten vydrží! Lékaři po uzdravení nedovolí návrat ke stíhačům ani bomberům a tak je dosazen coby rozmrzelý velitel k jednotce kukuruzniků. Ty plní rozmanité úkoly od zásobování, doručování pošty po noční narušitelské akce a lehké bombardování. Podobně jako v A jitra jsou zde tichá tím komediálním doplňkem je skutečnost, že jednotka od kukuruzniků se skládá jen z ženských. A ty se také zařekly, že si do konce války s muži nic nebudou začínat... Já nevím a nebylo to mojí nějakou averzí k takové té ruské rozšafnosti, bodrosti a žoviálnosti, která z filmu přímo prýští. Mně to prostě vtipné nepřišlo. Dojde i na několik bojových scén a to jak bombardovacích, tak stíhacích. Vzhledem k době vzniku filmu budu milosrdný a tak jen dodávám, že uvidíte bojie mezi Me109, Ju88, Fw190, Me110 s Po2 a ruskou stíhačkou , kterou jsem neidentifikoval (asi Migem, nebo Jakem). Z reálných strojů divák uvidí Po2, La7 a na chvilku je dopřán i pohled na nádherný Pe2. Pokud to bylo celé koncipováno hlavně jako komedie, tak jsem se nesmál. Pokud jako válečný film z prostředí kurýrní letky, bylo to díky přemíře ,,humoru'' neválečné a podivné. Film je navíc prošpikován písněmi s tanci! :-). Já to beru, ale víc než dvě pumy nedám. * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Slušná sovětská komedie z války, které dodává značného šmrncu tehdejší filmová nutnost, tedy zpěv ruských písní a případně i tanec. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný film, jeden z klasiky sovětské válečné kinematografie. Komediálně laděný příběh pilotů na pozadí kruté a neúprosné války. Celkem neznámí herci, ale velice dobře zahráno i režírováno. Na tehdější dobu natočeno skutečně dobře. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Moskevské nebe se i tento snímek nese ve velice odlehčeném duchu (distributorova klasifikace filmu jako válečného dramatu je notně zavádějící). Sice obsahuje menší počet leteckých soubojů, za to ale obsahuje jedno výtečné estrádní číslo ;-) ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Nezvykle odlehčený válečný film ze sovětského svazu. Je to však celkem nudné a poněkud plitké. Ale hlavně je z toho cítit radost že válka už skončila. ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Poručík Buločkin přežívá kuriózní pád ze sestřelené stíhačky a po rekonvalescenci je mu opět dovoleno létat - ale místo prestižního stíhacího letectva jenom u pomalých a zastaralých dvouplošníků. A co hůř, zapřísáhlý odpůrce válečných románků a manželství se jako velitel dostává k jednotce tvořené samými ženami... Nebeský louda byl pro mě skutečně překvapením. "Hluboký lidský příběh na pozadí krvavých událostí 2. světové války" - houbeles! Tento film tvoří jednu z mála vyjímek mezi sovětskými válečnými filmy, nejde totiž o žádnou hrdinskou epopej nebo o drama, je to komedie. Dokonce poměrně zdařilá komedie, pokud se vám líbí veselohry té doby (tj. například včetně nekolika písniček). Fanoušci do letectví si opět můžou přidat malé plus za pěkné záběry (především) populárních "kukuruzníků" v akci. ()

jobina odpad!

všechny recenze uživatele

Bóóže to byla capina! Po prvních dvou minutách jsem kontrolovala, jestli jsem nepustila omylem jiné divko, neboť už na začátku to "ceněné válečné drama" byla pouze trapná komedie. Ještěže tenhle "skvost" není můj, jinak by okamžitě letěl do koše... ()

Reklama

Reklama