Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černá noc je film utkaný ze spojení černé a bílé, sněhu a noci, krve a mléka, ze spojení staré koloniální Evropy a temné Afriky. Noční můra, ve které se zčistajasna objeví kreslená postavička Tintina. Příběh roztříštěný na stovky fragmentů. Mazací hlava spojená s Hodinou vlků. Celovečerní debut belgického režiséra nás provede světem hlavní postavy Oskara, sledujeme jeho pátrání po něčem hluboko zasunutém v podvědomí. Vždyť Oskar má spoustu času na vlastní introspekci, pracuje v přírodovědeckém muzeu, kde se pečlivě věnuje katalogizaci hmyzu. Smolders plně využívá surrealistických „vyprávěcích postupů“ poprvé využitých Luisem Buňuelem ve filmu Andaluský pes (Un Chien Andalou, 1929) – koláže, citace, burleskní provokace. Černá noc je fascinována světem za hranicí jasného světla rozumu. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Dobrú noc dobre spi, ať ti to zahraje Gillespie." Nebo jeho dcera Jeanie Bryson, ta by se tu hodila asi nejvíc. A co? Samozřejmě "What A Little Moonlight Can Do". Postmortální verze Kafkovy "Proměny" (nebo něčeho jiného, ale rozhodně kavkovského). Hlavní město (Brusel nebo Praha, to je jedno), muzejní pracovník (stejně jako bankovní úředník nebo obchodní cestující - i když těch bylo ve filmech už hodně). Škoda, že Kafka začal nejslavnější úvodní větu světové literatury ("Als Gregor Samsa eines Morgens aus unruhigen Träumen erwachte, fand er sich in seinem Bett zu einem ungeheueren Ungeziefer verwandelt.") hmyzem (broukem), mohli jsme prožít dokonalou proměnu. Ta se nám nabízí až tady. Ale koho v čeho? Sama v sebe, v nic jiného se člověk proměnit nemůže. Snad jen ve filmu (a v literatuře). ()

janouch 

všechny recenze uživatele

Nač točit snímek z filmů, které tady už jednou byli a nesmazatelně se zapsali do podvědomí všech filmových fanatiků??? Snímek je plný odkazů na tyto filmy a místy budí pocit přeintelektualizovanosti. I přesto, že z větší části obsahuje nepůvodní "nádhernou" atmosféru a "úžasné" obrazy, stojí Černá noc za shlédnutí. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Opravdové umění s řadou možných vysvětlení a nabízející divákovi možnost pořádně zapřemýšlet o smyslu filmu. Perfektní obraz a kamera, skvělá atmosféra, na začátku dokonalá hudba (která bohužel už poté mám pocit nezazněla), v průběhu a na konci se rovněž objeví u nás známá lidová píseň Dobrů noc má milá. Také se usmějete u pár úletů. Stále vás ale napadá myšlenka, zda vůbec autor smysl filmu zná a jestli si z vás nedělá jenom srandu, ale tak to u surrealismu netřeba....myslím, že kdybych film viděl dnes, bude se mi líbit rozhodně mnohem víc, asi mě zastihl ještě "nepřipraveného". ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Koukám, že zatím všichni, kdo film hodnotili, tak k němu napsali i komentář - no nemžu zůstat pozadu, chjo... Ale absolutně nevím, co o tomto snímku napsat. Tak to zkusím, tři slova na začátek: Surrealismus, Mazací hlava a Kafka. To se mi asi při sledování vybavilo jako asociace. Ale zase si nemyslete, že se tento film snaží vykrádat nebo něco podobného, je to originál. A panečku, jaký originál. Chvílemi jsem jen zíral co všechno se dá pospojovat dohromady, co všechno může na plátně být. Pak jsem zase propadl typicky Kafkovským depresím a nakonec jsem odcházel z kina s těmi nazvláštnějšími pocity, které ani sám neumím zařadit. Je to neskutečně silný film, pokud mu podlehnete. Není jednoduché sledovat některé šílené obrazy, které vám nemusí dávat smysl, ale když to zkusíte, budete odměněni silným filmovým zážitkem. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

V jednom kotlíku se povaří Greenaway, Cronenberg a Lynch, přisype se trochu Freuda a vše servíruje za noci, kdy úplněk se schová do černých mraků. Bizarní, surreálné, symbolistní, neobarokní, dekadentní, báječné. Švábi, střevlíci, motýli (atlasové), tesaříci, roháči, strašilky, kudlanky, kobylky...kuklení, zrození, smrt, preparace. Fetišismus, pedofilie, masky, obsese. Ovšem napsat poetický je dosti odvážné. Pokud tedy shledáváme poetiku v dívčím těle s utrhanými končetinami či v mrtvole potažené pavučinou a plnou červů, pak je to vpořádku. Téměř beze slov můžeme sledovat prapodivné vize hlavního hrdiny mísící se se skutečností tak, že hranice obojího postupně splývá. Čarokrásná kamera nám ukáže fantastický svět hmyzu i noční můry, které vytrvale Oscara pronásledují. Nejděsivější záběr? Umírající střevlík nabodnutý na špendlík...není divu, že v titulkách nestojí: během natáčení se žádnému příslušníkovi hmyzu nic nestalo. Je to psycho a já děkuji panu psy.cho za titulky. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama