Reklama

Reklama

Purpurové řeky

  • Francie Les Rivières pourpres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když je Pierre Niemans (Jean Reno), francouzský vyšetřovatel masových vražd, povolán vyšetřit krutou vraždu, vstupuje do tajemného světa lží a nemyslitelné hrůzy. Mrtví zbavení rukou a očí jsou klíčem k strašlivému konání vraha, které však nebude mít dlouhého trvání. Každá vražda znamená něco víc, každá oběť je viníkem ve spiknutí a velkém pochybném experimentu... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (568)

POMO 

všechny recenze uživatele

Francúzsky klon Se7en (niektoré scény sú vykradnuté záber po zábere), ponorený do slušnej atmosféry, no zavŕšený smiešnym finále. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Režisér Kassovitz zdařile vykresluje temnou atmosféru, Reno s Casselem jsou natolik charismatičtí, že v pohodě utáhnou celý film. Ale že v některých dílčích momentech, respektive celých scénách, je to tak nehorázně vykradené SEVEN, je až trapné. A závěr je vykonstruovaný a plný klišé. Škoda, nebýt toho, šlo by o velice povedený thriller. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Přesně, jak píše Radyo - první hodina je fantastická - doslova hustá atmosféra, zajímavě konstruované vyšetřování, Reno i Cassel jsou výteční ve svých rolích, jenže pak přijde pointa a s ní strašný šok. Nemůžu si pomoct, ale ten konec sráží film strašně dolů. Za první hodinu bych dala 5*, za konec tak 1*, takže výsledek za 3*. A mimochodem, když už mluvíte o vykrádání SEVEN - není ta věc s dívčiným prstem tak trošku vykradená z Harryho Pottera? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Románová prvotina Jeana Christopha Grangé nedopadla coby film vůbec špatně. Výborné obsazení, dobrá práce kamery, tísnivá atmosféra evokující v divákovi ty "nejlepší" dojmy z Fincherova Sedm, kterému se celkem vyrovnává i co do nechutnosti spáchaných zločinů (a těmi nemyslím jen ty vraždy). Nicméně jsou tu jisté vady na kráse...třeba Casselova "vandammeovská" vložka:) Btw konec je opravdu...weird...lepší slovo mě nenapadá. Právě kvůli němu nemůžu v žádném případě dát víc než 80% - a upřímně řečeno, uvažoval jsem, jestli nedat míň. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tři čtvrtiny filmu v podstatě jenom sledujeme jak někdo někam jde (jede) a následně se s někým baví. A když se sem tam blýskne na nadějnější scénu (noční sprint), obvykle ji režisér předčasně ukončí nebo nechá uvrhnout do zapomnění dalším děsivým odhalením. Vyústění všech těchto odhalení raději ani nebudu komentovat (IMHO LOL). 65% Zajímavé komentáře: Punisher10, cross, Death, Cimr ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Oproti filmu má kniha temnější a drsnější atmosféru, ale zhustit knihu do filmu...však víte. Ale povedlo se. A ten konec je úplně jasnej. Jenom si vezměte, jak to dopadlo v knize. To by nebyl moc efektní a pro oko diváka lahodící záběr... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

První hodina je naprosto skvělá, doslova nabitá hustou atmosférou. Obě zdánlivě nesouvisející vyšetřování, vedená nezávisle na sobě Vincentem Casselem a Jeanem Renem, jsou dostatečně napínavá, aby udržela diváka vtaženého do děje. Zmíněné hvězdy také podávají výborný výkon, takže celých prvních 60 minut bych zhodnotil 5 hvězdičkami. Ale... V závěrečné cca půlhodině se jaksi tvůrcům vypařila invence a začali kombinovat a kombinovat, až překombinovali. Vyvrcholení celého filmu je pak natolik tristní, že by se člověku chtělo až brečet nad promarněnou šancí. Nicméně se neodvážím dát filmu méně než 4 hvězdičky, jelikož se přes všechny zápory jedná o jeden z nejlepších francouzských thrillerů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mysteriózních thrillerů je hodně, ale opravdu hodně málo. Ale zdá se mi, že Francie má dost solidní podklad na to, aby v něm některý takový mohl vzniknout. Purpurové řeky jsou přísným příkladem onoho dokonalého thrilleru, který atmosféru nechá krájet na extra malinké kostičky a nakonec vyvrcholí v relativně rozumné vysvětlení, což se od takových filmů čeká, ale většinou nedodrží, tak jako u dvojky řek. Jednička je jedinečná prostě v tom, že je první a taky jedna z mála těch, které za to stojí. Výborné herecké výkony, slušný spád, zajímavý průběh, vstup do historie. Nic mu nechybí a věřím, že si vždy najde místečko v mé hlavě, pokaždé si vzpomenu na slovo: mysteriózní, protože po shlédnutí už na nic jiného ani nedám dopustit. Purpurové řeky jsou a vždy budou tou nejlepší kriminálkou s historickým a drastickým podkladem, které mám tak rád, a které jsou filmařsky dosti bídné. Vyjma tohoto filmu. --- Na nic nešahej. - No jo. A dejchat můžu? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet FRF 95miliónov($14miliónov)Tržby USA $594,966Tržby Celosvetovo $60,094,966║ Na Francúzov moc vydarený thriller čerpajúci ponurú atmosféru z kultového filmu Se7eN, k lepšej dokonalosti tomuto filmu chýba len lepšie doladenie na určitých miestach ako príbeh, prepojenie scén, záver dosť kolísa. /65%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neí to zlé... Mathieu Kassovitz dokázal podle mého názoru velmi slušně naředit klasický akční styl slušivého amerického střihu a klasickou francouzskou konverzační detektivku, přičemž nepůsobí při snaze evokovat temnou atmosféru tak legračně upjatě jako režisér dvojky Olivier Dahan. Dost prostoru dostává Jean Reno i jeho parťák Vincent Cassel, který mě zklamal jediným... není tak sympaticky rasta jako jeho knižní protějšek. A to je vlastně problém celých Purpurových řek. Oproti knižní předloze nemají ani polovinu napětí a tajemství, na fígl s vraždami se přijde až příliš brzo a celou dedukci na vás postavy naprosto zmateně vychrlí uprostřed automobilové honičky. Inu, film není kniha, to všichni víme, ale adaptace do scénáře má prostě dost much... a "velkolepé" a diletantsky působící finále je toho důkazem. V knize se ta křečovitost ještě jakž takž ztratí, ale tady udeří do očí hlavně díky naprostému přehrávání Nadii Farés... Prostě pokud neznáte knižní předlohu, tak se vám Purpurové řeky budou hodně líbit, pokud ano, neubráníte se jistému zklamání. Ale formálně je vše naprosto v cajku. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat dobře odvedená práce s francouzským podpisem. Dva výborní herci v rolích, které jim padnou a příběh temný jak si divák přeje. Docela je překvapivý i příběh, kterému pomáhají nepříliš ukecané postavy, což skvěle dotváří atmosféru... I po letech si na Purpurové řeky vzpomenu, na tělo na zemi s hmyzem stejně jako na závěr na ledovci. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ach ty konce, ach ty konce, ach ty konce.... Aneb Kassovitzův atmosférický boj s větrnými mlýny. V tomto případě se zjevují v podobě scénáře. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jakýsi hybrid mezi Sedm, Sběratelem Kostí a Jménem Růže a celé to má skvěle navozenou atmosféru. K tomu si přičtěme mého oblíbeného Jeana Rena a vycházející hvězdu Vincenta Cassela a máme skvělý thriller jako na dlani. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ŠŤASTNÝ JE TEN, KDO OBJEVÍ SKRYTÉ PŘÍČINY VĚCI. J.Reno, V.Cassel, vrah, který chce aby oběť co nejvíc trpěla, napětí a překvapení - to jsou věci, které by měli být zárukou dobrého thrilleru. a když si k tomu přidáte zajímavý scénář a kameru, myslím, že se nudit nemůžete. jen by mě zajímalo, co má J.R. proti psům? ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Atmosféra u tohodle filmu je nezapomenutelná a cítíte ji i po skončení filmu. Škoda jen druhého dílu, ten neměl vůbec vzniknout. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Paráda a lituji, že jsem film tak dlouho odkládal. Crimson rivers je velmi inteligentní, mrazivý a napínavý thriller v čele s vynikajícím Jeanem Renem a Vincentem Casslem. Kdo má rád filmy, kde se vrah uhádne až na konci, tak nebude litovat . Podobnost s Finchrovým Seven je až hmatatelná, avšak neurážející, naopak silně konkurující díky velmi působivému zpracování mrtvol. 80% ()

Reklama

Reklama