Reklama

Reklama

Zavři mi oči

  • Česko Zavři mé oči (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Drama milostného vztahu bratra a sestry. Richard a Natalie jsou sourozenci, kteří vyrůstali odděleně. Po letech se setkávají v Londýně. Natálie je provdána za bohatého podnikatele, je sebevědomá, žije pohodlným životem. Richard je zasažen její krásou a vyrovnaností. Při jedné návštěvě v Richardově bytu se sourozenecký vztah mění v milostný. Druhý den se Natalie snaží všechno smazat a tuto epizodu zapomenout, ale Richard odmítá. Milostný vztah pokračuje, zdá se, že pouze čas vyřeší jejich absurdní situaci. (ČSFD)

(více)

Recenze (25)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné drama o zakázané lásce mezi bratrem a sestrou. Všichni tři hlavní protagonisté hrají výborně, jejich postavy jsou propracovány a mají hloubku, ale scénář mi připadal malinko nedotažený. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Stephen Poliakoff .. V podstatě jen tradiční milostný trojúhelník, který je obohacen incestní zápletkou. Nijak zvlášť náboje z ní ovšem nevytěží a podstatná nosná síla tak zůstává především na dvojici mužských představitelů, kteří ji také náležitě využívají. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Film, kde oba hlavní mužové mají zelené oči? Ano, prosím! A když tedy zanechám sexistických poznámek, tak přesto že tenhle film moc "není můj styl" a dnes už působí dost zastarale (formálně), tak čím déle jsem se na něj dívala, tím víc mě dostával na svou stranu. Bude asi těžké popsat tu hlavní vlastnost, kterou jsem v něm viděla, nejspíš to bude nějaké slovo příbuzné propracovanosti nebo pečlivosti, zejména v souvislosti s postavami a jejich psychologií nebo spíš zkrátka existencí před kamerou. Postava Alana Rickmana (samo)zřejmě kraluje celému ansáblu, ale stejně jako on mě dostaly i jiné, mnohem menší role jako kolegyně z práce nebo ta slečna roznášející objednané jídlo, ta byla prostě skvostná. A když se ještě vrátím k tomu, že jsem film označila jako formálně zastaralý, protože zároveň působí dost otevřeně a ve svém přístupu k tělesným aspektům života je možná skoro až nadčasový. Víc se v tom šťourat nebudu, protože komentář přímo k obsahu psát nehodlám, ale film "sám o sobě" mě mile překvapil a vlastně na mě docela zapůsobil. Jediná věc, která by mě závěrem zajímala, je ta, jestli má Poliakoff smysl pro humor. Tenhle film mi na to definitivní odpověď nedal (a ani ty ostatní, které jsem od něj viděla). "Something tells me it's the end of the party." ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama o zakázané lásce mezi bratrem a sestrou, podpořené výbornými výkony a zajímavými charaktery. Mladý Clive Owen, který zde vypadá jako nevinný náctiletý studentík, krásná Saskia Reeves a jako vždy noblesní Alan Rickman. Jeho postava Sinclaira byla skvělá a téměř všechny věty, co pronášel, byly hotové perly:) Jeden by jeho postavu mohl obdivovat, protože bych řekla, že to byl fakt "cool guy.":) ()

pm 

všechny recenze uživatele

Podívat se na film o incestu s odstupem tolika let nebyl vůbec dobrý nápad: to, že to je téma nestravitelné, je jedna věc, a potom, že té dvojici jsem vůbec nevěřila. Vybudovat si vztah k ženské hrdince je tady pro mě nemožné, a ona je ten nejslabší článek psychologie filmu, taky nemám ráda hysterky a Natalie je skutečně nepříjemná kráva. Všechny ostatní postavy byly zajímavější, městská architektura jako jedna z kulis: výborně. Ovšem posledních pět minut stojí za vidění kdykoliv... Alan Rickman bere dech. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a dramatický príbeh vzťahu brata a sestry - Richarda a Natalie. Film si v prvej polhodine vytvára nenápadnú cestu k hlavnej, zápletke a samotný dej začína byť zaujímavý nástupom postavy Sinclaira (Alan Rickman) čoby snúbenca a následne manžela Natalie, ktorého postava je veľmi zaujímavo spracovaná a dodáva filmu zrazu správny náboj a divák s napätím začne očakávať ako sa toto skončí. A teda koniec samotný je netypický a možno práve preto taký zaujímavý. Oceňujem skvelé herecké výkony všetkých zúčastnených, ale nemôžem si pomôcť najviac ma znova očaril výkon Alana Rickmana, pretože robí každú postavu neuveriteľne uveriteľnou. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Srdcová záležitosť ! Extrémne citlivá téma brilantne vybalancovaná geniálnymi hercami. Toľko superlatív v jednej vete hovorí za všetko. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Scénář se mi zdál poněkud děravý a role Saskie Reeves nestála za nic. Tahle žena byla velmi nezajímavá a to nejhorší, co film nabídl. Vůbec, ale vůbec se mi nelíbila, vzhledem, gesty, přitažlivost absolutně nulová. Mladinký Clive Owen v roli jejího bratra, který ji svede - ovšem ne přes její odmítnutí - k incestnímu vztahu , tak o dva stupně lepši a Alan Rickman, coby její velmi bohatý a vážený manžel, ten byl parádní, nejen ve své roli, ale i jako chlap. A ta grácie na závěr! Pouze on mě donutil dát tři hvězdy a škoda, věčná škoda...... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Mě se to moc nelíbilo. Samozřejmě všichni tři hlavní herci předvedli skvělé výkony a hlavní milenci dokonce i svá nahá těla, ale co mě zklamalo a nudilo byly dialogy. Naprosto zbytečné a dlouhé řeči, které by ve filmu vůbec být nemuseli. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Zakázané ovoce mezi sourozenci. Skoro se nepotkávají a poměr se nestane v dětství, ale ve středním věku, kdy se něco takového většinou nestává. Možná z osamocení, možná z nudy, možná ... Není důležité proč, ale jak dlouho to utají. Velmi vášnivý vztah je silnější než strach před odhalením. Sestra si vždy najde záminku a nakonec ona chce ukončit vztah. Bratr tomu ale propadne. Ona ho stále vidí jako brášku. On ji jako milenku. Vztah těch dvou je něco víc než sexuální poměr, je to porozumění sourozence, který není cizí, zná toho druhého celý život. Saskia Reeves je tak nejistá, plná strachu, sesterská = úžasná. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Súrodenecký incest prevedený na plátno so všetkým, čo k láske patrí. Teda nielen samotná láska či sexuálny styk, ale aj túžba, žiarlivosť a nenávisť, ktoré s láske patria, od kedy je človek človekom. Škoda len, že už nič iné nad tým nie je, žiadna nadstavba. Čo sa týka hercov, mladý Owen aj Rickman sa držia dobre, aj keď Rickman hrá paradoxne iba druhé husle. U hlavnej predstaviteľky by som si prial, aby ju hrala Helen FitzGerald, ktorá sa vo filme objaví iba v jednej scéne, ale zato nepriehliadnutelne. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Názorná ukážka toho, čo všetko mohol spôsobiť strach z AIDS na začiatku 90-tych rokov.____Nie. Teraz vážne. Odhliadnúc od "fin-de-siècle" námetu, je film zaujímavý delikátnym sexuálnym napätím determinovaným strhujúcim herectvom hlavných aktérov, ktoré zatieňuje defektnú dejovú líniu s Owenovým šéfom zomierajúcim na AIDS. Režisér chcel pridať aj sociálny rozmer, práve ten tu však pôsobí cudzo a prvoplánovito. ()

KubykF 

všechny recenze uživatele

Rickman a Owen hrají skvěle, a taky jsou asi největším pozitivem filmu. Postava Natalie nepřesvědčivá a ten konec se mi zdál takový nijaký.. ()

hobbitko 

všechny recenze uživatele

Fantastické herecké výkony, zejména Alan Rickman (koho by to ovšem překvapovalo, že ano), kterého postava je důveryhodná, dojemná a na konci odehrána s takovou přecizností, až z toho člověka mrazí. Co se hodně nepovedlo, je scénář. Naprosto mě nepřesvedčil o tom, že ti dva (sourozenci) mají důvod to všechno dělat. Proměna sourozeneckého vztahu v milostný je v naší společnosti naprosté tabu a zlomit ho potřebuje silnější důvod, než to, že ti dva zůstali bez rodičů. Navíc jsem z filmu absolutně nepochopila, proč se postava Saskie Reeves na svého bratra tak vytrvale vrhá a proč on posléze tak vytrvalo v tom "vztahu" chce zůstávat. Nevysvětlené motivy, chybějící hloubka. Dvě hvězdy za božského Alana, jedna za výkon Clive Owena a Saskie Reeves. ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Hnusný, blbý, nechutný. Hraje si to na romantiku, na drama, na erotiku, a celkově si to hraje na film. Je to jenom ubohý pokus o šokování diváků, je to nuda, je to oplzlý, a celkově se tam NIC NESTANE. Saskia Reeves je fakt odporná ženská, a prohlížet si ji nahou ze všech stran fakt nemám zapotřebí. Hrozný, fakt hrozný. ()

MilesTeg 

všechny recenze uživatele

Pořád si na něj, po 15 letech co jsem ho viděl naposledy, docela pamatuju. A to o každém filmu rozhodně říct nemůžu. ()

Reklama

Reklama