Reklama

Reklama

Nejraději za sebe nechává mluvit svou dalekonosnou pušku. Sebevědomý americký ostrostřelec Matthew Quigley přijíždí za prací do Austrálie. Tam, hluboko v buši, najde zaměstnání u despotického majitele pozemků. Zjistí však, že místo slibované ochrany stád před divokými psy dingo byl ve skutečnosti najat na vybíjení původních obyvatel, což mu šéfa okamžitě notně znechutí. Tak začíná smrtící hra na kočku a myš, kterou může přežít jen jeden z nich... Titulního hrdinu ve filmu ztvárnil Tom Selleck, jehož celosvětově proslavil především televizní seriál Magnum. Roli jeho protihráče a ústředního záporáka si doslova vychutnává Alan Rickman, zatímco v roli krásné, byť poněkud bláznivé Cory exceluje Laura San Giacomová. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Western z Austrálie, a prečo nie? Zvieratá sú iné, ale krajina je divokému západu veľmi podobná a rovnako aj spôsoby, ako sa kolonizátori chcú vysporiadať s domorodcami. Príbeh strelca na inzerát je na začiatku slušne prekvapujúci, neskôr už menej, no až do konca som mu veľmi držal palce. Záver s ukecaným bláznivým hlavným podouchem je už dnes trochu obohraný, ale film stále zostáva nadpriemerným westernom. Aj vďaka bláznivej ženskej partnerke, výbornej hudbe, mysterióznej vložke a, samozrejme, hlavnej postave Roya Matthewa. –––– Říká se, že Bůh stvořil Austrálii jako poslední. Po tom, co ho přestalo bavit dělat pořád stejné věci. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jedna, dva, tři, čtyři, pět, šest, sedm.. Oswald bude břídil.. Ostrostřelec z Wyomingu sjednává u protinožců nápravu ve věci mentálního stavu krajanek i útlaku domorodých obyvatel a činí tak způsobem, který odpovídá v dobrém i zlém době vzniku. Devízou jsou charismatický kladný hrdina, Poledourisova hudba (magický závěr, kdy Aboridžinci ukazují, kdo je tady doma a kdo vítaný host) a samozřejmě terorista Hans Gruber, který zase podcení soupeře, aby se obrazně proletěl z budovy Nakatomi. Pravda, trošku mi zkazil zážitek dabing Ernesto Čekana, což je jako by Clinta v dolarové trilogii namluvil mladý Mišík, ale tohle nejde za tvůrci.. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Průměrný western s celkem povedeným dějem, výtečným střelcem Selleckem a typickým záporákem Rickmanem. Western, který jsem kdysi dávno sledoval na VHSce docela často. Zápletka je vymyšlena dobře, krásná australská příroda a také napínavý konec patří mezi to nejlepší, co může film nabídnout. 65% ()

Dzin01 

všechny recenze uživatele

Trochu netradiční "australský" western. Píši trochu netradiční, ale sám o sobě je až dost tradiční. Je tu kladný hrdina, kráska v nebezpečí, odporný padouch s bandou poskoků a nebozí domorodci, potřebující zachránit. Jenže vše je vždy o trochu jinak a všemu tomu vévodí střelecké souboje, kdy Quigley (Tom Selleck) střílí na vzdálenosti, na které obyčejní lidé stěží vidí jsou prostě úchvatné. A Alan Rickman je opět třešínkou na dortu skvělé žánrovky. Prostě takhle vypadá film, kdy nefalšovaného westmana pošlete do Austrálie k místním hošanům, kteří si hrají na kovboje. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Krásný hudební motiv, dobří herci, úchvatná krajina... a prapodivný scénář, který tvoří neuvěřitelný mišmaš žánrů. První hodina by se dala charakterizovat jako temný romantický film na pozadí vyvražďování australských domorodců (a nepřímo indiánů). Giacomo rozehrává své ponuré trauma, domorodci umírají po desítkách, a mezi tím vším se za zvuků jásavé Poledourisovy hudby potácí odstřelovač Quigley. Bezradnost scénáristy, který se snaží pomocí oslích můstků dostat Quigleyho do akce, je opravdu šílená (způsob, jakým Quigleymu zůstane jeho puška, i když byl odvezen do pouště, je opravdu WTF). V poslední třetině konečně dojde i na ten akční western, se skvělým Rickmanem a mladým Mendelsohnem, ale v kombinaci s ponurostí témat v prvních dvou třetinách to vypadá dost podivně. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama