Reklama

Reklama

Fantasmagorie

  • angličtina A Fantasy (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Fantasy
Francie, 1908, 2 min

Režie:

Émile Cohl

Obsahy(1)

Jeden z vůbec prvních animovaných snímků, které kdy byly natočeny. Jedná se o vytváření postaviček a jejich činů na černé tabuli. (ČSFD)

Recenze (41)

Abiosis 

všechny recenze uživatele

Krátky film o transformáciách a podobné stvárnenia často vídavam v moderných hudobných klipoch. Je úžasné uvedomiť si, aké staré nápady a postupy sa aj v súčasnosti recyklujú a stále recyklovať budú. Predstavivosť autorovi nechýba a keby to bolo o niečo psychadelickejšie (ja viem, že chcem priveľa), bolo by to aj za ***** P.S. Scéna so stoličkami je výborná. 10.08.2010 ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film z prvopočátků animace, kterému fantazie opravdu nechybí. Zajímalo by mě, který film byl opravdu ten PRVNÍ a ráda bych ho někdy shlédla... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nádherné, divoké variácie animácie, obsahujúce okrem iného živú ruku v obraze, kresliacu obrázky. Jedno z pionierskych diel animácie nie je žiadnym ustráchaným pokusom, ale riadne uletenou kreslenou jazdou! Zodpovedá názvu. I keď názov je v skutočnosti poctou dobovo polozabudnutému prístroju "fantasmograph". Išlo o druh premietacieho prístroja- laterny magiky - diaprojektoru, používaného v polovici 19. storočia, premietajúceho strašidelné obrázky, prenášajúce sa cez steny. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních animovaných filmů u kterého je znát takové jednodušší propojení (načrtnutí) hran postav. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Tady už jsou opravdu rozpohybované obrázky. Jde vlastně o řadu na sebe navazujících groteskních surrealistických situací kolem jednoho panáčka, navíc se skvělou poutavou hudbou. Musel jsem se taky podívat dvakrát za sebou, abych si trochu zapamatoval, co jsem vlastně právě viděl. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tehdy asi překotná, dnes spíše k jakémukoli pousmání hodná, animátorská prvotina, která svým názvem opravdu diváky neklame ... hotová fantasmagorie!!! ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Je to asi jako hodnotit první filmy Lumiérů. Nejde hodnotit příběh ani způsob narace, ale spíše cenit význam, který to pro film a pro lidstvo znamenalo v historické perspektivě. A konečně, ta surrealná ujetost je vlastně legrační. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Sled krátkych obrázkov na čiernom pozadí, ktorý ale nedáva žiaden hlbší význam. Fantasmogoria ako vyšitá, hodnotenie je odrazom toho, čo som považoval za najobjektívnejšie. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Taková švankmajerovská ulítlost nakreslená stylem Pana Vajíčka (což je vlastně argument pro slova uznání, zmíněný reklamní předěl byl představen až o šedesát let později). Moc mi to ale neřeklo, což je vlastně důvod, proč se zmohu maximálně na tři hvězdy. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Výstižný název. Je to opravdu fantasmagorie, i když 100 let stará. Z úcty ke stáří snímku jedna hvězdička k dobru. ()

Novada 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních pokusů animace ve filmu. Film je velice nápaditý, groteskní a zamotaný, ale stojí za to vidět!! Pak teprve můžeme vidět jakou cestu jsme s animací za plus, mínus 105 let ušli..=) ()

Reklama

Reklama