Reklama

Reklama

Začátek

(festivalový název)
  • Sovětský svaz Načalo (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
Sovětský svaz, 1967, 10 min

Obsahy(1)

Tento film Pelešjan natočil v prvním ročníku na slavné ruské filmové škole VGIK. Seminář na VGIKu probíhal tak, že učitelé dali svým žákům různorodý filmový materiál (jakýsi odpad - např. vystříhané pasáže z jiných filmů), a ten pak museli sestříhat v kompaktní dílo. Pelešjan se se svým studentským počinem okamžitě proslavil. V tomto díle také uplatňuje svou teorii distanční montáže, kterou se odlišil od Ejzenštejna nebo Vertova. (wovsi)

(více)

Recenze (4)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ten nezlomnej lidskej duch... Geniální sestřih různých historických dokumentárních (a d.m.s.n. i několikero ze starých černobílých sovětských filmů, jen si vybavit odkud - možná (!) "Deset dnů...", "Stávka", "Čapajev"... (?) - ;-) záběrů od první světové a ruské revoluce po vietnamskou válku - zběsilost a šílení lidského stáda do rytmů famozní hudby Georgije Sviridova ( http://www.imdb.com/name/nm0841305/ ) z filmu "Vremja vpered" (chtělo by se tedy taky vidět... http://www.imdb.com/title/tt0059888/combined ). Variace na nadčasové téma... . . . Každopádně pak strhující zážitek, šestnáct let před Koyaanisqatsi Godfreyho Reggia... - - - - - (Poprvé viděno 2.5.2009 na YouTube, komentář zde jako třetí - 2.5.2009) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* žádný kultivovaný názor se k k tomuto dílu ode mě nedozvíte, ale sestřih masových scén z historických záběrů působil majestátně obzvlášt ve spojení s působivou hudbou. Žádnou radost to nepřináší, ale jako doklad doby ... [ PŘÍBĚH: X /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 3 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 3 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

senor 

všechny recenze uživatele

Snímek zachycující zvláštním způsobem vývoj od ruské revoluce asi až někam do 60. let (jestli je to vůbec na prostoru 10 minut možné). Vše v pohybu, k tomu skvělá hudba. Peleshyanův filmový esej, který zpracoval jako svoji práci v 1. ročníku na VGIKU. Samozřejmě byl pozván na kobereček, protože natočil něco vskutku revolučního. Ten střih fakt šlape. ()

wovsi 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější je zde poslední záběr - pohled malé holčičky (je zajímavé si všimnout, že tento záběr je vlastně složený z velmi krátkého záběru, který je převíjen ve smyčce dopředu a dozadu). Ta holčička zde působí jako taková tabula rasa, která stojí v opozici proti těm masám, které sebou nechají vláčet v zajetí různých ideologií, až se jakákoliv myšlenka vytratí, a vytrácí se i člověk. ()

Reklama

Reklama