Reklama

Reklama

The Cabinet of Jan Švankmajer

  • Slovensko Kabinet Jana Švankmajera: Pražský filmový alchymista (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní
Velká Británie, 1984, 14 min

Obsahy(1)

Britové milují Švankmajerovy krátké surrealistické filmy, a proto bratři Quayové natočili vlastní film, který je poctou tomuto velkému umělci. I když vycházejí z umění českého animátora, ve filmu je poznat britský styl. (Rosana)

Recenze (17)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výrazně pocitová záležitost. Dokument založený na obrazových sděleních a podmalovaný hudebním motivem. Kamera bloudí po výtvarných artefaktech použitých Švankmajerem v jeho filmech, výtvarných instalacích a kolážích, které vytvořil. Pro fanoušky Jana Švankmajera a surrealismu povinnost. Celkový dojem: 70 %. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Vizualně to bylo zajímavé, to žádná. Leč o čem to sakra bylo? Jasně pocta Švankmajerovi s jeho dvorním autorem hudby Liškou. Ale příliš přeumělizované a přeintelektualizované. Bezpečně jde identifikovat jen pomrknutí na Kostnici. A to jen díky úryvku hudby z tohoto kraťasu. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Ó jak subtilní lichocení dušičce čecháčkově. Švankmajerovi jako by se klaněli nikoli angličtí švankmajerovci, nýbrž čeští předšvankmajerovci. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tohle si člověk asi užije více, když už má Švankmajera projetého(a to nejenom filmově!). Poklona je to parádní a já s tím nemám absolutně žádný problém.. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Pokus o poctu Švankmajerovi je to dobrý, ale pokud vám ho pustí po jeho vlastních filmech tak poznáte, že prostě žádní Britové prostě nesahají našemu animátorovi ani po kotníky. ()

reqiuem 

všechny recenze uživatele

Originální dokument měl mít údajně 54 min. Násilné sešrotování informací, přehledů, a víceméně dost obecných myšlenkových výkřiků na 14 min. mu vůbec neprospělo. Je to spíš taková reklama, která může někoho strhnout k tomu, aby se do Švankmajerovy tvorby zakoukal trochu víc. ()

boogieman 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca hommage kde sa Quayovci štylizujú do role chlapčeka na výlete u Švankmajera. Symbolika je pomerne jednoduchá a dobre pochopiteľná. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Snaha o poctu "pražskému filmovému alchymistovi" a zároveň jakýsi jeho patnáctiminutový animátorský portrét z kamery jeho britských kolegů. Série animovaných záběrů, většinou s tématikou Prahy a Čech vůbec, nebo na švankmajerovské motivy. Má to sice nepochybnou technickou a animační kvalitu, nicméně narozdíl od Švankmajerových filmů jsou kolážové, loutkové a animační hříčky zcela samoúčelné a nejsou ničím spojené nebo dané, nejsou tak bizarní ani schizoidní a jsou o dost nudnější. Chápu snahu poctít svého mistra, ale pokud jinak nic neznamená? A především, pokud je (čtvrthodinový!) film přes technickou kvalitu nesmírně nudný, bezbarvý a nicneříkající? Chápu to jen jako důkaz tohl, že v surrealismu je originalita důležitější, než v jakémkoliv jiném směru. Video: http://www.dailymotion.com/video/x2izgj_the-cabinet-of-jan-svankmajer_shortfilms ()

Vodou 

všechny recenze uživatele

Jakási magie, vytvořená z řetězení různých zvuků, obrazů, výrazů a hudby pramení z filmů těchto dvou bratrů. Emocionálně velmi dráždivé. Zapomeňte na narativní vyprávění, existují i jiné světy. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Má interpretace pro ty kteří, byli unešeni a třebas nepochopili. Já Švankmajera zbožňuju, a tento hold jemu nebyl výjimkou. Příběh se odehrává v Praze, kde profesor, co má místo rukou nůžky přijme žáka. Vyndá mu z hlavy vatu a hračky, symbol zbytečnosti. To má poté otevřeno hlavu novým podnětům. Poté mu začne vysvětlovat iluze a perspektivy - předmět objevuje skrze zásuvky, přeměnu hmoty. Chlapec poté přinese krabici s tarantulí, profesor poté strčí své ruce/nůžky do krabice a popisuje co nahmatává (nemá ani tucha). Poslední látka se týkáanimace a natáčení filmu, profesor mu na konci dá do hlavy otevřenou knihu - symbolika.. _________ 80% ()

Napoleon-B 

všechny recenze uživatele

Tak nevim nevim....o čem to tak mohlo být... Asi na mě moc složité dílo. Ale každopádně po výtvarné stránce je to velmi dobré. ()

Reklama

Reklama