Reklama

Reklama

Dobrodružství prince Achmeda

  • Německá říše Die Abenteuer des Prinzen Achmed (více)
Německá říše, 1926, 66 min

Obsahy(1)

Princ Ahmed se zamiluje do krásné víly Peri Banu. Zlý čaroděj však vílu unese a prince svrhne do jícnu sopky. Podaří se Ahmedovi najít ztracenou lásku v daleké Číně? Kouzelný animovaný film inspirovaný pohádkami Tisíce a jedné noci, ve kterém se sejdou létající koně, víly, princové, princezny i Alladinova kouzelná lampa. Německá výtvarnice Lotte Reinigerová (1899-1981) pracovala s vzácně používanou technikou stínového divadla. Celý film je tvořen z vystřižených siluet, které díky ladné animaci ožívají v kouzelném barevném světě světelných efektů. Na filmu DOBRODRUŽSTVÍ PRINCE AHMEDA pracovala Lotte Reinigerová se skupinou vynikajících animátorů (mj. Walter Ruttmann či Berthold Bartosch) dlouhé tři roky. Když Jean Renoir viděl výsledek, prohlásil: "Mistrovský kousek... Lotte Reinigerová se narodila s kouzelnýma rukama." (minus)

(více)

Recenze (42)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Čarokrásné v každém významu slova. Nevím, jestli jsem kdy jindy viděla krásnější a smyslnější princezny. A o princích to vlastně platí taky. Myslím si, že animovaným filmům by mělo jít rozumět i beze slov. (A možná i hraným, tam jsem ale na rozdíl od animace ochotna připustit nějaké výjimky.) Ty současné na to často zanevírají, ale tady je to pošušňáníčko. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nic podobného jsem nikdy neviděl, už je pro to si film zaslouží vysoké hodnocení. Je to krásná pohádka, která ale dětem od uvedení zvukových filmů asi mnoho neřekne. Jinak směle konkuruje dnešní tvorbě provedením i příběhem a rozhodně stojí za zhlédnutí. Už prvních pár minut je kouzelných: mechanický létající kůň, princ Ahmed v harému obklopen pěti dívkami, princ a Pari Banu v Číně...krása. Poté je Pari unesena démony Wak-Wak a princ potřebuje Aladdinovu kouzelnou lampu, aby je mohl dále pronásledovat..víc už prozrazovat z děje nebudu... A příběh není jednoduchý, jak by se mohlo zdát z Bouřňákova komentáře a už vůbec ne primitivní. Ve skutečnosti obsahuje třeba i vyprávění vzpomínek vedlejších postav a skoky v čase, dokonce se domnívám, že některým malým dětem by to nemuselo docvaknout:) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jako celovečerní film je to příliš předimenzované, jinak nemám co vytknout. Metoda skloubení orientu a siluet jako z rokokových hrnečků je bezchybná. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nádherně kouzelná podívaná a řekl bych, že také velká inspirace pro (tehdy šestnáctiletého) Karla Zemana. Pravda, film je možná trochu zdlouhavý, ale ta magická atmosféra oživlého stínového divadla vyváží jakoukoliv výtku. ()

burina 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása. To platí aj v prípade tohto vyše osemdesiat ročného filmu. Výnimočný filmový zážitok s čarovnou atmosférou. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Okouzlení od první minuty. Jednoduchost a zároveň dokonalost animace mi naprosto učarovaly. Hudební podkres Wolfganga Zellera přidává dramatičnosti na místech, kde si obraz sám nevystačí a dělá tak z lehce naivního pohádkového příběhu melancholické drama. Díky Achmedovi a jeho létajícím oři jsem se na hodinu ocitla v krásném exotickém snu. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výjimečný filmařský počin, který nemá po výtvarné stránce konkurenci. Navzdory stáří je to stále okouzlující podívaná, která předběhla svou dobu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Invence nebývalých rozměrů, postavy mají gesta, mají mimiku, ale Reinigerová s Kochem opravdu neměli počítač. Tenhle pohádkový film skutečně ani za téměř sto let nezestárnul. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najúžasnejších animovaných a výtvarných počinov v histórii kinematografie. Originálny vizuál skvelo doplňuje aj hudba. Lenže je tu jedno lenže, v prípade Princa Achmeda mám pocit, že forma prevyšuje obsah. Ja viem, že sa jedná o rozprávku (navyše natočenú v kinematografickej dobe železnej), ale je tu napríklad taký Zlodej z Baghdadu (čo je síce hraný film, ale z trikového hľadiska rovnako úchvatný), ktorý má aj ten dej veľmi strhujúci a je k tomu dvakrát dlhší. Čo sa dialo v Princovi mi bolo v podstate jedno, s postavami som sa až tak nestotožnil, ale rozhodne mi nebolo jedno, ako to je celé natočené. Achmed je určite viac, ako povinná filmová čítanka pre animátorov a filmových historikov. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Je nepsanou povinností filmového fanouška dívat se alespoň z času na čas na snímky v jistém směru přelomové, novátorské a zapsané velkým písmem do zlatého fondu dějin kinematografie. Sice si někdy u nich připadám více jako během návštěvy technického či audiovizuálního muzea, než jako u tradičního filmového zážitku, nicméně Dobrodružství prince Achmeda patřilo k nejhezčím návštěvám takového muzea. Krásně vystylizované živé siluety s barevným pozadím fascinují svou hravostí a pěknými detaily i po necelých 100 letech od svého vzniku, pořád z něj vane ta kouzelná atmosféra oživlých ilustrací pohádkové knížky. Uznávám, že při tak jednoduchém ději se ty rovněž jednoduché animace mohou brzy okoukat a během hodiny občas i začít mírně nudit. Ale asi je pouze problém současného diváka, když zde nadobude pocit vítězství formy nad obsahem, protože v roce 1926 u tak originálně podané dobrodružné pohádky určitě nikdo nic podobného neřešil. Prince Achmeda řadím k mým nejpříjemnějším dosavadním setkáním s němým, experimentálním i animovaným filmem a po skončení mu s obdivem nad mravenčí prací tvůrců mohu udělit čestné 4 hvězdičky. [75%] ()

bassator 

všechny recenze uživatele

36. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA UHERSKÉ HRADIŠTĚ 2010 - INVENTURA - Film a živá hudba (Die Abenteuer des Prinzen Achmed / THE ADVENTURES OF PRINCE ACHMED / Dobrodružství prince Achmeda) + doprovod: Icon Orchestra - 30. 7. 2010 - kino Hvězda - Uherské Hradiště - 1/2 filmu - 60% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Prvý celovečerný animovaný film vyniká predovšetkým zaujímavou animáciou. Komplikovaný príbeh si skôr užijú dospelí diváci. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Krajkově něžné tmavé siluety kontrastující se světlým barevným pozadím, dobrodružný příběh z Orientu, k tomu patřičně dramatická hudba. Kouzelný pohádkový zážitek. Tady určitě našly inspiraci francouzské Pohádky noci. Viděno v rámci projektu 52 Films by Women. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Překrásný němý animovaný film (s krásnou vtahující hudbou) osobitě adaptující orientální pohádky. Lotte Reiniger jej pojala jako stínohru, čímž odlehčila využitou secesní zdobnost a znásobila melancholii výrazu. Její animace je mnotvárná, v různých jednobarevných tónech se rozličně zostřuje i rozplývá, navozujíc střídavě dojem snu i dramatu. Při sledování princových dobrodružství jsem živě pociťoval, že jsem v kontaktu s kořeny, z nichž vzrostla řada pozdějších animovaných filmů i dětských ilustrací. Řečeno s Jiřím Karáskem ze Lvovic: „Na chvíli byl jsem děckem důvěřivě, / Jež upoutáno pohádkou je snivě, / Jež Chiméra jen svádí… // Půvabné loutky sehrály hru stínů. / Teď cítím jedno: hynu, hynu, hynu / Po tobě steskem, Mládí!“ ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvý dlhometrážny animovaný film, ktorý sa zachoval a ktorý ani teraz skoro po sto rokov od svojho vzniku nestráca nič zo svojej čarovnosti. Siluetová animácia v pohybe predstavuje naozaj niečo úchvatné - čo na kreslenom pozadí pôsobí až nevšedne živo, orientálne a mýticky a čo svojim spôsobom aj dotvára predstavivosť divákov. Príbeh je pútavý, okorenený rozprávkami a mytológiou a v zručných rukách Lotte Reinigerovej naberá film tretí rozmer. Krásny film o láske a boji dobra zo zlom, ktorý rozhodne stojí za to vidieť. Nie len preto, lebo sa jedná o naozaj skvostný počin na poli animácie, ale aj tým, že jeho filmový presah zasahuje aj dospelého diváka. Je to zábavné, citlivo spracované a čo je podstatné vôbec to nenudí. ()

Reklama

Reklama