Reklama

Reklama

Lamerica

(festivalový název)

Obsahy(1)

Plán zřídit v Albánii „na oko“ fabriku ztroskotá ve chvíli, kdy italskému podnikateli Ginovi uteče pečlivě vybraný „ředitel“ továrny – stařec jménem Spiro. Muž bez rodiny totiž strávil desítky let v komunistickém žaláři a ze všeho nejvíc chce jít domů. Až posléze se ambiciózní Gino dozvídá o starcově pohnutém osudu, to už jsou ale dávno uprostřed ničeho, téměř bez prostředků i bez vidiny zisku z falešného kšeftu. Snímek je portrétem jedince vydaného napospas politickému zřízení, líčí bezútěšnou situaci země zničené fašismem a komunismem i zoufalství a chudobu obyčejných lidí, kteří věří v lepší zítřky všude jinde, jen ne ve své vlasti. (Febiofest)

(více)

Recenze (4)

shantim 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně konec socialismu a na druhé dravý a všeho schopný kapitalismus. To byla Albánie na začátku devadesátých let. Nikdo ničemu a nikomu nevěřil. Jedinou nadějí byla emigrace do Itálie, kde jsou krásné ženy, peníze, svoboda a budoucnost. Na pozadí tohoto dějinného zvratu se odehrává příběh dvou ztroskotanců. Jeden, Ital, propuštěný po padesáti letech z vězení a nucených prací, k nimž byl odsouzen v Albánii za to, že během války bojoval za mussoliniho Itálii. Druhý, také Ital, podveden obchodním partnerem zůstává zcela sám a bez prostředků v cizí zemi. Z obou se stávají uprchlíci, stejně jako desetitisíce Albánců kolem nich. Jejich jedinou nadějí je země zaslíbená ... Lamerica. 85% hvězdiček ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"You're still not used to western methods. That's how things work in Italy, to speed up bureaucracy."  Bezútešná výpoveď o biednych pomeroch v postkomunistickom Albánsku. Totalitný režim vohnal krajinu do totálnej chudoby, zaostalosti a izolovanosti od zvyšku Európy (bývalý diktátor, ktorý v krajine vládol dlhé veky, dosiahol to, že krajina získala status najizolovanejšej krajiny Európy). Lenže ani pád režimu situáciu nijak nezlepšil, oproti socializmu (to čo z neho stále zostalo) tu teraz stojí bezohľadný kapitalizmus, rozmáha sa organizovaný zločin, pyramídové fondy spôsobujú ďalšie zhoršovanie sociálnej a ekonomickej situácie, Albánsko je ako jedna veľká cigánska osada. Napriek tomu sa vždy nájdu nejakí bezohľadní hajzli, podvodníci, ktorí nemajú problém ťažiť zo situácie takýchto zúbožených ľudí. O tomto všetkom podáva film veľmi naliehavé svedectvo. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Film z přelomu věků, ze země, kde včera znamená středověk a na zítřek se raději neptat. Svým způsobem velmi netradiční roadmovie z velmi netradiční "zemičky". Plus (zejména na poměry italské kinematografie) perfektně vybalancovaný mix humorných i tragických stránek života, nota bene s takovým námětem... ()

Reklama

Reklama