Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ačkoliv se celovečerní dokument známého evropského dokumentaristy soustřeďuje na mikrokosmos u pobřeží Viktoriina jezera v Tanzánii, vypovídá velmi naléhavě o globálních problémech současného světa. V šedesátých letech byl do tohoto největšího tropického jezera na světě (odkud vytéká Nil) vysazen nilský okoun. Tento predátor se zde rozmnožil takovým způsobem, že vyhubil všechno živé. Zároveň se ovšem stal zdrojem obživy pro chudý kraj a významným vývozním artiklem. Ruské dopravní letouny denně odvážejí do Evropy a do Japonska 500 tun ryb (a nazpět nezřídka ilegálně dovážejí zbraně). Vznikly tu moderní rybárny, ale také děsivé pracovní kolonie, v nichž domodorodé obyvatele kosí AIDS, alkohol a zločin. Hubert Sauper s kolegou natočili v obtížných podmínkách a pod různým krytím rozhovory s mnoha lidmi: od ruských a ukrajinských pilotů přes nočního strážce a prostitutku až po majitele rybárny a oficiální představitele. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (38)

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Dle Darwinova zákona přirozeného výběru přežívá pouze ten silnější. Řadu lidí možná nenapadne, že tuto široce přijímanou teorii lze uplatnit i na druh homo sapiens sapiens z počátku třetího tisíciletí. Okoun nilský vyhubil všechny ryby z Viktoriina jezera a stejně tak člověk bohaté (a vládnoucí) euroamerické zóny dovedl řadu obyvatel třetího světa na pokraj zkázy. Moc peněz dováží do Evropy lahodná filátka a nechává v Tanzanii pouze zbytky (ryb, letadel, zbraní... cokoliv chcete), moc médií pak všechy to problémy zatemňuje. Medializace je síla stvoření, co není v médiích, to neexistuje. Nikaragua, Bolívie, Sierra Leone, Západní Sahara, Libérie, Nepál - všech tyto občanské války jsou naprosto marginlaizovány na úkor válek buď bližších (Izrael) a nebo atraktivnějších (Irák, Írán a jejich naleziště ropy). I když Sauperův dokument nedává mnoho prostoru evropské straně, je nesmírně cenný pro svou snahu prolomit bariéru mlčení. Každý divák je konfrontován s tím, co na plátně sleduje a záleží pouze na něm jaký postoj zaujme. ()

1860 

všechny recenze uživatele

Prostě takhle to je a není to správné, na tom se všichni shodneme, ale udělat s tím něco? Přece je to jen Afrika a já s tím nic udělat nemůžu, maximálně někde přispěju na charitu a bude mě to chvíli trápit.. nestyďte se pokud máte stejné myšlenkové pochody, jste průměrným evropanem, který si dá k večeři zdravou rybu.. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Na první pohled zjevné nedostatky filmu - přemrštěná stopáž, tématická roztříštěnost, mizerný střih (z mého pohledu tedy určitě - neúměrně dlouhé naprosto banálně působící záběry a dialogy vedle krátkých, ale o to silnějších okamžiků) - naštěstí výrazně převyšuje jeho angažovanost - v dobrém slova smyslu. I poučený divák (východní Afriku jsem před lety navštívil a o tamních poměrech tudíž nemám nejmenší iluze) je zde svědkem scén nad nimiž jen nevěřícně kroutí hlavou ("sušárna" a následná úprava zbytků z rybí továrny, ekologická konference, návštěva komise z EU, děti z ulice atd.) Vzhledem k letopočtu vzniku snímku by mne nesmírně zajímalo, jak vypadá situace na březích Viktoriina jezera dnes. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dokument o siných témach. Bol dobre pripravený, má v sebe kopu myšlienok (deti ulice, prostitúcia...), poukazuje na ľudskú hlúposť (export, obaly na ryby...), vie šokovať ("vojna vyžaduje smrť")... ale občas sa hýbe dosť pomaly. Cítil by som sa previnilo, keby som filmu ukazujúcemu nepríjemnú pravdu dal 3*... ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

ako dokument pekne. prakticky takmer kazdy dokument ma nieco do seba, uz len preto, ze ponukne zabery z krajin, ktore su sto rokov za opicami a je to pre nas uchvatne pozeranie: waw, takto sa este niekde zije?!? ...ale to nestaci. sauper sice natocil pekny dokument, ale jeho snaha postrada nieco viac. poviem to otvorene, absolutne ma to nechytilo za srdce..neratam par momentov, ked pride cloveku luto, ako sa niekde bojuje o kusok jedla..smutne, ale stokrat videne.. ()

Galerie (10)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Reklama

Reklama