Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ačkoliv se celovečerní dokument známého evropského dokumentaristy soustřeďuje na mikrokosmos u pobřeží Viktoriina jezera v Tanzánii, vypovídá velmi naléhavě o globálních problémech současného světa. V šedesátých letech byl do tohoto největšího tropického jezera na světě (odkud vytéká Nil) vysazen nilský okoun. Tento predátor se zde rozmnožil takovým způsobem, že vyhubil všechno živé. Zároveň se ovšem stal zdrojem obživy pro chudý kraj a významným vývozním artiklem. Ruské dopravní letouny denně odvážejí do Evropy a do Japonska 500 tun ryb (a nazpět nezřídka ilegálně dovážejí zbraně). Vznikly tu moderní rybárny, ale také děsivé pracovní kolonie, v nichž domodorodé obyvatele kosí AIDS, alkohol a zločin. Hubert Sauper s kolegou natočili v obtížných podmínkách a pod různým krytím rozhovory s mnoha lidmi: od ruských a ukrajinských pilotů přes nočního strážce a prostitutku až po majitele rybárny a oficiální představitele. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (38)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Darwinova noční můra je typický příklad filmu, kde silné téma přebíjí zjevně nedokonalou formu. Stopáž je neúměrně přetažená, kdyby byl dokument o 20 minut kratší, divák by nebyl o nic z jeho obsahu ochuzen a poselství snímku by bylo mnohem údernější. Bez ohledu na svou délku je film špatně sestříhaný a z použitého materiálu je cítit určitá tvůrčí bezradnost - viz mnohokrát použité zdlouhavé záběry startujících a přistávajících letadel, protahované filmové detaily lidských tváří, záběry rodinných snímků ruských letců apod. Talentovaný tvůrce by dokázal z takového námětu vytěžit víc. Natvrdo řečeno, pokud bych se rozhodoval výhradně podle kvality zpracování, celkové hodnocení by se ustálilo na nějakých 45 %. Naštěstí je tu ale ještě téma - silné, znepokojivé a provokující. Téma chudoby, zaostalosti, všudypřítomné korupce a ekologické devastace střední Afriky. Z některých scén skutečně běhá mráz po zádech. Třeba při zpovědi vysloužilého vládního žoldnéře, který se nyní živí jako noční hlídač a přeje si novou válku, nebo pasáže s úředníkem Evropské unie, který vychvaluje moderní provozy na zpracování rybího masa se špičkovou hygienou, když divák vzápětí uvidí, jak se místní lidé živí rozkládajícími se zbytky z této továrny. Takový obsah si přece jen zaslouží čtyři hvězdičky, takže celkový dojem dělá 70 %. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Velmi silné téma, o něco horší zpracování, kdy mi chvílemi přišlo, že filmař jako by sám nevěděl, kam chce dál jít a jakým směrem chce příběh rozvíjet. Ono se není čemu divit, celá zápletka kolem týkající se Viktoriina jezera se dá hrát hned několika směry; můžeme sledovat příběh lidí, kteří ryby loví, můžeme se zaměřit na samotné ryby v jezeře, můžeme přiblížit problém AIDS, můžeme to vzít politicky a snažit se zjistit, jestli Evropská Unie dělá skutečně to, co dělat má, jestli jsou do Tanzánie skutečně dovážené zbraně nebo letadla létají prázdná. A tvůrce místo toho, aby poklidně přecházel od jednoho problému k druhému, vzal to od nejnižších vrstev až po ty nejvyšší, trochu zmateně přeskakuje od jednoho problému k druhému a snad proto, že se bojí, aby nic nevynechal, celý film nakonec ještě i moc natáhne. Co ale tyto slabiny naprosto vyvažuje je síla daného příběhu a vyprávění lidí, kterým daná situace přijde naprosto normální. Hlídač s lukem, který tvrdí, že si mnoho lidí válku přeje, a naprosto bez emocí říká, že si sám ani pořádně nepamatuje, kolik lidí ve válce zabil... Pohled na kostry ryb, jejichž maso bylo dovezené do Evropy, zatímco místní tyto kosti s hlavou suší, aby mohli jíst kousky masa, které na nich zbyly... Děti fetující obaly z ryb, aby dokázaly na ulici beze strachu usnout... Žena, která vypráví o tom, jak za 10 dolarů spí s piloty, kteří do země přiletí, no než se dokument dotočí, jeden z nich ji zabije... Duchovní, který tvrdí, že nebude podporovat kondomy, protože je to hřích a proti Bohu... a spousta dalších a dalších příběhů, které by se daly jmenovat. Škoda jen, že celkový zpracování a střih nebyly o něco lepší. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Sauper sa vyjadruje obrazmi, rozpráva ľuďmi, nepotrebuje zbytočne komentovať, hodnotiť ani dramaticky "malovať" hudbou. Technicky mám asi iba jedinú výtku a tou je stopáž, s ktorou začína v 2/3 film zbiehať do mierneho stereotypu a chvíľkami nudiť. Obrazy sa opakujú, ale na intenzite nenaberajú. Kaďopádne je Darwin's Nightmare presne ten typ dokumentu po, ktorom sa obzriete na svoj život a uvedomíte si, že sa vlastne „mám bohovsky dobre“. Nenájdete tu nič nové, objavné, len sa na chvíľu ponoríte do sveta, ktorý otvára oči. 80% ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Filmu trošku škodí tezovitost, která mi vadí třeba i u Michaela Moorea. Takový přístup totiž začíná u politického názoru a teprve potom sbírá fakta k jeho dokázání. Chybí mi tu větší pokora před skutečností a ochota poskytnout hlas různým stranám. Navzdory manipulativnímu nádechu je však Darwinova noční můra doporučeníhodnou a naprosto zdrcující podívanou. Styděl jsem se za blahobyt, v jakém žiji (žijeme), obzvláště při pomyšlení, že do značné míře stojí na strádání třetího světa. Nevím, jestli je globalizace skutečně takovým morem, jak se Sauper snaží ukázat, nicméně ty obrazy bídy byly skutečné, ať už jsou její příčiny jakékoliv. A určitě by nikoho neměly nechat v klidu. [Jen poznámka k tématu antikoncepce, které tu bylo v několika komentářích zmíněno: Představa, že odmítání kondomů katolickou církví stojí za šířením pandemie AIDS, je hodně přitažená za vlasy. Příčinou rozšiřování viru HIV je především promiskuita a řešením rozhodně spíše manželská věrnost, než prezervativ, který pouze jedno zlo nahrazuje druhým, jakkoliv na první pohled méně zřetelným .] ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Dle Darwinova zákona přirozeného výběru přežívá pouze ten silnější. Řadu lidí možná nenapadne, že tuto široce přijímanou teorii lze uplatnit i na druh homo sapiens sapiens z počátku třetího tisíciletí. Okoun nilský vyhubil všechny ryby z Viktoriina jezera a stejně tak člověk bohaté (a vládnoucí) euroamerické zóny dovedl řadu obyvatel třetího světa na pokraj zkázy. Moc peněz dováží do Evropy lahodná filátka a nechává v Tanzanii pouze zbytky (ryb, letadel, zbraní... cokoliv chcete), moc médií pak všechy to problémy zatemňuje. Medializace je síla stvoření, co není v médiích, to neexistuje. Nikaragua, Bolívie, Sierra Leone, Západní Sahara, Libérie, Nepál - všech tyto občanské války jsou naprosto marginlaizovány na úkor válek buď bližších (Izrael) a nebo atraktivnějších (Irák, Írán a jejich naleziště ropy). I když Sauperův dokument nedává mnoho prostoru evropské straně, je nesmírně cenný pro svou snahu prolomit bariéru mlčení. Každý divák je konfrontován s tím, co na plátně sleduje a záleží pouze na něm jaký postoj zaujme. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

ako dokument pekne. prakticky takmer kazdy dokument ma nieco do seba, uz len preto, ze ponukne zabery z krajin, ktore su sto rokov za opicami a je to pre nas uchvatne pozeranie: waw, takto sa este niekde zije?!? ...ale to nestaci. sauper sice natocil pekny dokument, ale jeho snaha postrada nieco viac. poviem to otvorene, absolutne ma to nechytilo za srdce..neratam par momentov, ked pride cloveku luto, ako sa niekde bojuje o kusok jedla..smutne, ale stokrat videne.. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dokument o siných témach. Bol dobre pripravený, má v sebe kopu myšlienok (deti ulice, prostitúcia...), poukazuje na ľudskú hlúposť (export, obaly na ryby...), vie šokovať ("vojna vyžaduje smrť")... ale občas sa hýbe dosť pomaly. Cítil by som sa previnilo, keby som filmu ukazujúcemu nepríjemnú pravdu dal 3*... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Na první pohled zjevné nedostatky filmu - přemrštěná stopáž, tématická roztříštěnost, mizerný střih (z mého pohledu tedy určitě - neúměrně dlouhé naprosto banálně působící záběry a dialogy vedle krátkých, ale o to silnějších okamžiků) - naštěstí výrazně převyšuje jeho angažovanost - v dobrém slova smyslu. I poučený divák (východní Afriku jsem před lety navštívil a o tamních poměrech tudíž nemám nejmenší iluze) je zde svědkem scén nad nimiž jen nevěřícně kroutí hlavou ("sušárna" a následná úprava zbytků z rybí továrny, ekologická konference, návštěva komise z EU, děti z ulice atd.) Vzhledem k letopočtu vzniku snímku by mne nesmírně zajímalo, jak vypadá situace na březích Viktoriina jezera dnes. ()

Tuomi 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma, ale jeho zpracování mě hodně zklamalo. Skákání z tétatu na téma, aniž by se každé pořádně rozvedlo a přitom se v průběhu dokumentu nachází spoustu prázdných míst, které jsou nic neříkající. čekal jsem rozhodně více ()

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Takove snimky by meli do podvedomi lidi. Poustet se do televizi a ne aby se hledelo na telenovely. Vzdyt nikdo si nedoze predstavit. Ze vubec neco takoveho existuje v nasi civiilzovane zemi. "Pro africke deti zbrane, pro evropske hrozny." ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

To není jen noční můra pro Darwina, ale snad pro všechny lidi světa, jen si to většina neuvědomuje. Je to jen malá rostlinka v džungli problémů dnešního světa, přesto je to velký problém. Tohle Vás prostě musí zasáhnout pokud máte svědomí a soucit. Jenže jak to můžeme my změnit??? ()

cab 

všechny recenze uživatele

Zrucne natoceny a podany dokument vypovydajici o jednom z mnoha problemu v dnesni Africe. Jedinou muskou tohoto dila je zbytecne dlouha stopaz. Kdyby to tvralo hodinu, dostavil by se mozna segestivnejsi efekt a nezacalo by se omylat to same dokola, coz kazdemu po hodine musi chca nechca dojit. Smutna pravda dnesniho sveta. 80% ()

1860 

všechny recenze uživatele

Prostě takhle to je a není to správné, na tom se všichni shodneme, ale udělat s tím něco? Přece je to jen Afrika a já s tím nic udělat nemůžu, maximálně někde přispěju na charitu a bude mě to chvíli trápit.. nestyďte se pokud máte stejné myšlenkové pochody, jste průměrným evropanem, který si dá k večeři zdravou rybu.. ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

StarsFan to celé skvele zhrnul. Autor sa snaží zamerať na všetky problémy v danej oblasti Tanzánie, až sa zamotá do spleti síce šokujúcich, ale zle zostrihaných faktov. Verím, že všetko povedané a ukázané je pravda, západný svet je zkurvene chamtivý a kvôli zisku kašle na to čo svojim konaním spôsobuje. ()

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele

Hodně působivé a zaměřené na širší důsledky, než jen zničení jednoho ekosystému. A hlavně to povídání nočního hlídače se zakalenýma očima - místní lidé se těší na válku, protože jako vojáci budou mít konečně dobře placenou práci. ()

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Reklama

Reklama