Reklama

Reklama

Respice finem

  • angličtina Respice finem
Krátkometrážní / Dokumentární
Československo, 1967, 15 min

Režie:

Jan Špáta

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jan Kačer (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokumentární film Jana Špáty o starých osamělých ženách, dožívajících svůj život na venkově. „Ty ženy vesměs nemají strach ze smrti, snad jen z umírání, a to ne proto, že se bojí bolesti, ale že by někoho obtěžovaly, potřebovaly. Smrt je pro ně součástí života, je jeho samozřejmou složkou,“ říká režisér v explikaci svého filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

stub 

všechny recenze uživatele

Moje srdcová záležitost, neskutečný objem sdělení vtěsnaný na minimální plochu patnácti minut. Hlavní motiv je dokonale vystižen názvem, téměř nekonečný řetěz dalších je v divákovi spuštěn celistvostí sdělení o lidské přirozenosti, kde je zachyceno snad úplně vše - jako každé dokonalé umění tak tento klenot poskytuje bezednou studnu další inspirace. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nedá sa nezaspomínať. Od starých, často úplne neznámych žien na dedinách dostanem raz pohár mlieka, inokedy vajíčko-dve, inde zase makovú buchtu a podobne. A keď aj nič, tak negatívne skúsenosti sa dajú rátať na prstoch jednej ruky. Od starých mužov zväčša zamračené pohľady, nadávky alebo opilecké spevy. Pozitívne príbehy sa síce nájdu, no výrazne menej ako u starých žien. Špáta - vedome či nevedome - zohľadňuje práve tento rozdiel a zameriava sa výlučne na osamelo žijúce babičky. Ticho spomínajú, bilancujú a v objatí každodennej rutinnej práce okolo domu a záhrady sa pomaly pripravujú na večné spočinutie. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

To snad není dokument, to je poezie života! Jan Špáta pořídil vynikající snímek díky tomu, že poskytl veškerý prostor skutečným lidem, vdovám na vsi (nelze nevzpomenout na ideál babičky Boženy Němcové). Pamatuji takové ještě v sedmdesátých letech a i dnes se na venkově s nimi lze setkat. Za myšlenku věnovat se něčemu tak "obyčejnému", jak jsou staré ženy, zaslouží tvůrce uznání! Stejně tak i za formu, jakou je ta myšlenka podána. Netušil jsem, že čeští filmaři jsou něčeho tak hlubokého schopni. Malá zapomenutá perla! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

To jsou komunistické paradoxy, žena si od nich musela koupit vlastní zabavenou krávu a nakonec jí dali důchod tři stovky....Celkově je to dost depresivní. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Smutné. Moc smutné, ale ve své obyčejnosti také velmi dojemné a krásné. Mám rád tyhle "obyčejné" typy dokumentů. ()

Bast 

všechny recenze uživatele

Smutně krásné, něco z toho se vám prostě dostane pod kůži. Bylo to až krutě pravdivé, až jsem se sama začala bát stáří...samoty..., ale ne smrti. Smrt je tu brána jako nedílná součást života, jako kus skládačky, bez kterého by obraz nebyl úplný... ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Milý dokument - nenásilný, nevnucující, dávající volný průchod prostému člověku a tíze stáří, jež mluví samo za sebe bez nějakého násilného vemlouvání. Tohle je umění v dokumentu a pan Špáta dokazuje, že natočit dobrý dokument chce alespoň občas duši umělcovu. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Staré vesnické ženy starých časů jsou jako staré stromy – existence mezi životem a smrtí, prosté dění, dávné naplnění, vyčlenění a zastavení, vzpomínky a zapomnění, nenáročnost a smíření, ztišení až k mlčení. Příroda zrodí, využije a zapomene včas uklidit. Osamělý list na zasněžené větvi čeká, až přijde vítr. ___ "Že život rosa / a jako rosa taje, / až příliš pravda." --- "Rozplyň se v mlze, / ptáčku puštěný z klece / s touhou na křídlech." (Kobajaši Issa) ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Pánové a dámy tomuhle říkám dokument. Mě to chytlo tak moc, že bych těm babičkám hned šel trochu pomoct. Fakt je to suprová a hlavně neuvěřitelně dojemná záležitost. Špáta byl zkrátka velkej borec. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Na své krátké ploše skvěle využité, nabité emocemi a nenudící. Skvělé propojení obsahu s podzimním, značně depresivním vizuálem. Nedivím se přívalu cen. Moje první setkání s Janem Špátou, jestli budou i jeho další filmy podobně působivé, bude sledování jeho čtyř DVD skutečným zážitkem. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Smířlivé zpracování smutků obyčejných lidských příběhů s kupou moudrosti. "Hora ruit, respice finem" (Čas kvapí, pamatuj na konec) s vyzněním jiným, než současné "starej se o sebe". ()

Reklama

Reklama