Reklama

Reklama

Kosmičeskij rejs: Fantastičeskaja novella

  • Sovětský svaz Космический рейс (více)

Obsahy(1)

Sovětský vědec Pavel Sedikh (Sergej Komarov) se dlouhodobě podílí na vývoji kosmických letů. Těsně před prvním letem na měsíc je napaden závistivým profesorem Karinem (Vasilij Kovrigin) z nekompetentnosti. Za pomoci mladé asistentky Mariny (Ksenija Mosklenko) a chlapce jménem Andryusha (Vassilij Gaponenko) se podaří odhalit Karinovi zákeřné plány. Všichni tři letí na měsíc, kde zažijí velké dobrodružství a navzájem si pomohou ve strastiplných situacích (MM11)

(více)

Recenze (5)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

No, čtu o tomto filmu jen samé superlativy a musím smutně konstatovat, že jsou to nesmysly. Ne, nevadí mi ani tak absence zvuku, němý film mám vcelku rád, ale v roce 1935 to snad byl již přežitek ne? U nás byl první zvukový snímek natočen již pět let předtím. Dobrá, ponechme stranou. Ale strůjci tohoto díla se ani neobtěžovali dát pravý obraz Měsíce, to co tam bylo byla jakási zpotvořenina. Trikaři se nesnažili zamaskovat lana, kterými herci simulují stav beztíže. Proti měsíční krajině nemám nic, ta byla udělána dobře, stejně jako pohyb figurek, byť bylo znát animace. Dějově nemá smysl film rozebírat, než dojde ke startu je hlucho. Takže závěr, snímek samozřejmě doporučit musím. Měl by jej vidět každý fanda SF žánru a to povinně. Ale ať neočekává bůhví co. Nebude pak zklamán. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Kuriózní Žuravľjova sci-fi o sovětském dobývání Měsíce na raketoplánu "CCCP 1 - Josef Stalin" v sobě kombinuje naivní dekorace měsíční krajiny s pečlivou technickou předpřípravou (na filmu se podílel Konstantin E. Ciolkovskij; jeho uvedení do kin se však nedožil). Žuravľjov naštěstí film nezanáší přílišným ideologickým balastem a spíše ho koncipuje jako dobrodružný film pro mládež. Pravda, místy značně bizarní (zejména např. samotné přistání již v roce 1946). ()

Reklama

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje velkou spoustu zajímavých technických detailů. Všimněte si třeba, jak fungují vstupní dveře do raketoplánu CCCP-1, nebo dveře kapalinových komor. Modely na začátku filmu s figurkami a pohybujícími se vozidly jsou také moc pěkné, stejně jako stop-motion výprava na povrchu měsíce. Zatěžovací odhoditelné měsíční pantofle taky asi jinde neuvidíte. Děj je naivní a celkově film vypadá jako o deset let starší, ale triky jsou fakt pozoruhodné. Ovšem cenu za nejnesmyslnější vesmírný skafandr získává ...  Díky Solárkovi za tip. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Skvela a roztomila nema sci-fi o vyprave raketou na mesic (a zpet). Milovnikum sci-fi lze durazne doporucit. Politika tam zadna neni, nebojte.... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nekomplikovaný, jednoduchý sci-fi, ktorý svojou naivitou prekonáva aj neskoršie Sovietske fláky a znalcov upúta dobre zvládnutou trikovou stránkou. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Když Pavel Ivanovič (Sergej Komarov) na Měsící vstává po záchraně ze závalu, vytrhne si z přilby vzduchovou hadici. V dalším záběru už ji má normálně připojenou. (Stejšn)
  • O posádce raketoplánu se v původních filmových azbukových titulcích několikrát mluví jako o „astronautech“. V dobách pozdějších skutečných vesmírných letů Sovětský svaz vždycky členy svých výprav označoval jako „kosmonauty“, zatímco slovo „astronaut“ používala americká NASA. (Stejšn)

Reklama

Reklama