Reklama

Reklama

Patnáctiletý kapitán

  • Sovětský svaz Pjatnadcatiletnij kapitan (více)

Obsahy(1)

Mladý plavčík Dick Sand se vrací na velrybářské lodi kapitána Hulla z Nového Zélandu do Ameriky. Námořníky na lodi doplňuje paní Weldonová, manželka majitele velrybářské společnosti. Škuner se během plavby setkává s obří velrybou a ačkoliv účel cesty byl původně jiný, posádka i s kapitánem se vydává na pronásledování zraněného zvířete. Všichni záhadně zmizí a zůstává tak na Dickovi, aby loď bezpečně dovedl až k cíli. Proti němu ovšem stojí nečekaný a velmi silný soupeř, lodní kuchař Negoro.

Příběh mladého plavčíka nuceného okolnostmi zaujmout místo na kapitánském můstku velrybářské lodi zfilmoval ruský režisér Vasilij Žuravljov krátce po druhé světové válce. Jedná se o první z celkem dosud tří filmových adaptací dobrodružného románu Julese Vernea odehrávajícího se jednak na moři, jednak v otrokářské Angole. (dopitak)

(více)

Recenze (2)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Solidní spád, vystřídání dvou kontinentů, mezitím dobrodružství na moři. Solidně natočené "exteriéry" v džungli (ty ohně vypadají opravdově). Zápletka u vodopádů taky cajk. Na to že to vzniklo tak dávno, výborné. Knihu jsem nečetl, novější verzi v jejímž názvu je slovo Pilgrimu, jsem viděl. Španělskou adaptaci zatím ne, nejsou titulky. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Sfilmované knihy Julesa Verneho sú pre diváka vždy lahôdkou a platí to aj o tejto verzii slávneho románu. V našich kinách bežal film už v roku 1946 a zožal veľký úspech. Oprávnene. Film má striedmu minutáž, i tak dokázal obsiahnuť všetko podstatné, je atraktívne a realisticky natočený, má spád a napätie. Po rokoch som sa k nemu vrátil a zážitok bol opätovný. Prvý komentár. ()

Reklama

Reklama