Reklama

Reklama

V jednom kalifornském zábavním parku vykolejí horská dráha a neštěstí si vyžádá řadu obětí. Vyšetřováním je pověřen inspektor Harry Calder, který předpokládá, že katastrofa byla způsobena technickou závadou, přestože shodou okolností sám před časem stav dráhy kontroloval. Jenže krátce nato vypukne požár v jiném zábavním parku. Harry zjistí, že to má na svědomí maniak, který vydírá majitele a chce milion dolarů, jinak dojde k dalším neštěstím. Požaduje, aby peníze předal sám Harry. Ten, ač nerad, přijímá. S kufrem plným peněz se Calder, pečlivě sledován agenty FBI, vydává na místo předání. (Nova Cinema)

(více)

Recenze (45)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ve své době naprostá bomba a i dnes mimořádně povedená podívaná. Kvalita snímku stojí a páda na skvělých hereckých výkonech, u nichž nemáte jediný důvod k pochybnostem. Horská dráha si však zaslouží hold i jako předchůdce v dnešní době velmi oblíbených podobně zaměřených žánrových kousků. Geniální dovětek kterým snímek končí je překvapivou třešničkou na dortu. Teď když se opět na plno rozbíhá pouťová sezóna u nás, mohli by jej naše televizní stanice znovu úvést. Svého času neustále opakovaný snímek by se jistě ani dnes neztratil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Přechytralý inženýr na nikotinové odvykačce a Cowleyho brácha z federálního úřadu vs. ješitný bomber, co chce nabýt dolarů vydíráním šamanů. Myslím si, že kdyby u našich kolotočářů své exploze usměrňoval pouze na reproduktory, z nichž se linou disko skřeky Michala Davida, dalo by se jeho teroristické počínání i schvalovat.. Solidní thriller s dobrou porcí nadhledu a finále naplněným ironií osudu - škoda jen zbytečného rozmělnění napětí délkou některých scén, ale holt, takový byl v 70.letech filmařský koncept žánru. Kdo objeví v asi pětivteřinovém štěku S.Guttenberga, dostává cukrovou vatu zdarma! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sympatický fakt je v tom, že se tvůrci vykašlali na komplikovanost děje a dali se cestou nejmenšího odporu - psychohrou mezi psychopatem a policistou. Film po svojí téměř dvouhodinovou stopáž díky zručně vystavěné atmosféře a skvělým hercům nedokáže nudit. George Segal velmi dobrý, ovšem Timothy Bottoms si svého psychouše náležitě užil. Skvělý thriller ze staré školy tak, jak to dnes už snad nikdo neumí (s výjimkou "Telefonní budky"). 85%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Více než poctivý thriller s příměsí katastrofického žánru. Vše začíná špičkovou scénou havárie horské dráhy, pokračuje nepolevujícím pátráním, které vpřed žene duel obdivuhodně sympatického George Segala a nebezpečně "obyčejného" psychopata Timotyho Bottomse, a končí strhujícím, doslova dechberoucím finále. Pro snímky tohoto typu mám velkou slabost... A Rollercoaster je téměř srovnatelný dejme tomu s Černou nedělí, tedy s jedním z nejlepších zástupců žánru. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Když mě nějaký film, o kterém jsem ani nevěděl, jak se jmenuje a na který jsem náhodou přepnul, dokáže zaujmout během jediné minuty v okamžiku, kdy jsem se chystal od televize odejít do jiného pokoje, tak to určitě nebude špatný film. Nakonec jsem film viděl celý a vůbec toho nelituji. Když si vezmu, jak ten film začínal pohodově (záběry na zábavní park a jeho spokojené návštěvníky), tak se z toho podařilo tvůrcům vytřískat docela solidní thriller, který i přesto, že je 33 let starý, neztratil nic na své atraktivitě a zajímavosti a divákovi rozhodně nabízí maximální dávku napětí a nervozity. Vůbec se nebojím tento film označit za nadčasový a velice kvalitní, který působí opravdu hodně zajímavě. Když k tomu navíc hlavní záporák, který má na svědomí teroristické útoky v zábavních parcích po celých Státech, je takový ohromný sympaťák, tak prostě tenhle film nemohu označit jako průměrný. Skutečně musím říci, že i přes odporné teroristické útoky na nic netušící bavící se lidi, mi byl ten záporák vzhledově velmi sympatický a dokonce jsem se přistihl, že snad ani nechci, aby ho chytili. Což znamená, že obsadit Timothyho Bottomse do této role byl vynikající nápad, rozhodně to byla nejvýraznější postava celého filmu a díky výkonu tohoto herce je tenhle film tak kvalitní. Když k tomu navíc připočtu suprové záběry kamery z horské dráhy, tak mám naprosto jasno. Já si to užil a uděluji filmu nadprůměrné čtyři hvězdy. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Typický zástupce klasické thrillerové školy 70 let. Filmy z této doby mají svá specifika a já je mám vesměs rád se všemi jejich plusy i mínusy. V tomto případě máme celkem originální námět a parádní schizofrenní atmosféru dokreslenou Schifrinovou hudbou. Segal táhne hlavního hrdinu bez problému. Mladý Bottoms v roli teroristy pak přímo exceluje. Nekompromisní hra kočky s myší může být rozehrána. Hlavním mínusem je asi trochu zbytečně natahované finále, kdy jsem měl pocit, že film vyvrcholil hlavně scénou kdy Bottoms nahání Segala po parku za účelem předání peněz, nakonec se všemi geniálně vychčije, ale musí dostat označené bankovky, aby se nasral, chtěl se pomstít a při tom byl odhalen. Takže konec už nic moc, ale jako celek kvalitní nadprůměr.65% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

O něco levnější, než jiné katastrofické filmy 70.let ( Skleněné peklo, Zemětřesení, Letiště, Dobrodružství Poseidonu...). Také je na něm asi nejvíce vidět, jak zestárnul. Přesto herci hrají dobře, stupňující se nejistota a především jízda na horské dráze s klaustrofobní hudbou vytvářejí patřičné napětí a úvodní scéna sabotáže působí velmi přesvědčivě. V dnešní záplavě technicky vypilovaných filmů vypadá tenhle snímek jako chudý příbuzný. Pokud se ale necháte vtáhnout do děje, zcela litovat nebudete. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý film plný vzrušení a akce, psychopatický mladík odpaluje kolejnice na horské dráze a přitom umírají lidé, chce spousty dolarů a nezastaví se před ničím, v poslední části filmu, když už mu jsou policisté na stopě, hraje děsivou hru s mužem činu, nebojácným technikem z dráhy v zábavním parku, zároveň je zde jasný tlak ze strany jeho nadřízených, aby se nepříjemné zprávy neprovalily na veřejnost a ta hromadně neopouštěla park.! To dává vrahovi příležitost dojít si pro "své" peníze... Avšak díky bleskovému zásahu technika, výborného herce G.Segala, je pachatel odhalen přímo na místě a obklíčen policisty. On se však nechce vzdát a míní uniknout ze spárů spravedlnosti, která si však vše zařídí podle sebe sama... geniální konec chladného maniaka pod koly soupravy. T.Bottoms mi tímto filmem na dlouho utkvěl v hlavě, v políčku pro dobré, velmi dobré herectví...:-) ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Nahoru... ... dolů! Doleva, doprava. Nahoru ... ... dolů!!! Vražedná zábava." Naše 50 let stará horská dráha fungovala, až do zákeřné nálože pod kolejnicí, bez závad. Tenhle 42 let (!) starý film funguje dodnes. My kluci a holky prostě máme poutě rádi a napínavé krimi taky, ideálně kombinaci obojího. Tři poctivé hvězdy za zábavu a čtvrtou jako bonus filmu, který pro mě (již viděno, kdysi v pravěku) odolal nejen korozi, ale i hladovému zubu času. A taky za sysifovskou snahu hlavního hrdiny přestat kouřit! To bylo moderně strašidelné, zejména elektrošoky nad plným popelníkem od odborného psychofelčara, kapitola sama o sobě... Btw, ještě malé info. Padouch se narodil ve stejném roce jako já! Viz jeho ročenka ze střední a můj profil ;-) Ale to jen tak. Přeju hezkou zábavu na pouti, ulepené pusy od cukrové vaty a spoustu balónků, nafukovaných až k prasknutí. BUM! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skrytý perla. Výborná atmosféra, jíž asi nejvíc utváří "hitchcockovská" hudba smyčci. Začátek není zbytečně dlouhej, rychle se jde na věc, zapojení technika Harryho Caldera je krásně logické (což, ruku na srdce, občas tvůrcům ve scénáři skřípe - hlavního hrdinu mají, ale jeho motivace bývá přinejmenším sporná, a tak často sledujeme, jak bankovní úředník místo aby nahlásil loupež, raději vyrazí gangsterům po stopě...) a muž na pozadí je perfektně zmáklou rolí Timothy Bottomse. Ten to má naprosto vychytaný, a když jako hotelový zřízenec dorazí do jámy lvové, budete mu snad skoro držet i palce. Konec je zbytečně roztahovaný (to celá druhá polovina) a určitě to celé šlo udělat jindy než na den nezávislosti. Přesto, sedmdesátkový klenot, který si drží dobovost a nenudí. Solidní dabing ČT, v menší roli i Henry Fonda. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušný katastrofický snímek druhé poloviny 70. let, kterému se narozdíl od jiných z té doby (ROJ, ZA DOBRODRUŽSTVÍM POSEIDONU, CONCORDE - LETIŠTĚ 1979) dá věřit. Filmu od samého začátku nechybí slušný spád, napětí a dusná atmosféra, na čemž má velký podíl skvělá hudba (Lalo Schifrin), kamera (mj. geniální je sekvence imitující vykolejení horské dráhy) a nebo také nápad, že hlavní hrdina v tom neustálém stresu zkouší přestat kouřit, což má za následek řadu úsměvných situací a hlášek. Nakonec je nutné ocenit i dobré herecké obsazení, Georgem Segalem v roli inspektora zábavních parků počínaje a Timothy Bottomsem v roli záporáka konče. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Když přestaneš kouřit, měla bys přibrat a ne hubnout !!" - "Myslím, že vypadáš dobře.. na chlapa v mužské menopauze !!" ;) Katastrofické filmy mám rád, především ty klasické, Horská dráha Jamese Goldstonea určitě patří především hereckým obsazením v čele s Georgem Segalem, Henry Fondou či mladičkou Helen Hunt a Stevem Guttenbergem v miniroličce fotografa k tomu lepšímu, co bylo v rámci žánru natočeno, jistě se nejedná o nějak extra výjimečnou či originální záležitost, byť prostředí zábavního parku se dá považovat za bezesporu celkem neotřepané a dodává filmu velmi netypickou atmosféru. Rollercoaster, ač se bere hodně vážně, odlehčuje především vtipná linie, mně osobně dobře známá, s hrdinou George Segala odvykajícího cigaretám, kterou maximálně kvituji !! Napětí by se i díky výbornému Schifrinovu soundtracku a parádnímu padouchovi Timothyho Bottomse dalo krájet, ačkoliv všichni předem víme, kam celý film směřuje.. Bohužel zub času se právě na Horské dráze dost podepsal, slaboučké triky i přetahované akční scény také zůstávají poplatné době vzniku filmu, a tak mohou působit až směšně, já ji však řadím ke svým žánrovým srdcovkám, byť právě Goldstoneův hit Když se čas naplnil ještě výše.. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

perfektní nakládačka segala miluji timotha taky. ostatní byli taky skvělí Helen Hunt tam byla jako děvčátko tu taky myluji deda honza nervoznideda :-) už jsem ho viděl mockrát ale stále mě napíná deda honza nervoznideda:-) i dnes 8.9 .2019, když se dívám na am. filmy tak se bojím :-) i dnes 27.5.2021 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny fryler starej skoly 70. rokov o teroristovi, ktory ma na praci kopu skaredych a spolocnosti neprospievajucich veci. Vyborna je atmosfera nedelneho cirkusu zaliateho slnkom... a par drsnych, neprijemnych scen. Ucast Henryho Fondu /12 angry Men/ len potesi oko a dusu divaka vecne hladneho po kvalitnom filmovom zradle. 86 % ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Špatné špatné, člověku se až nechce věřit co všechno jsou schopné strčit do svého nedělního programu české TV stanice. Film u kterého je napnutá snad jen guma u velikostně špatně zvolených trenýrek. A závěrečná "honička" kdy muž s postřelenou nohou uteče z policejního obklíčení a utíká rychleji než banda pronásledovatelů, skutečně poslední tečka. ()

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama