Reklama

Reklama

Zdroj

VOD (1)

Obsahy(1)

Řidič zastavuje u pumpy a čepuje benzin... V Baku, metropoli Ázerbájdžánu, byl otevřen první ropný vrt na světě. Okolí města je zničené. Zatímco si řidič kupuje bagetu, vtahuje film diváka na cestu za souvislostmi. Jaká tajemství skrývají stará ropná pole, do nichž byl prý zamilován Hitler? Spasí zemi "kontrakt století" a mohutný ropovod? Proč je matrojška prezidenta Alijeva dražší než matrjoška Bin Ládina? Vše souvisí se vším a cena je někdy vyšší, než se zprvu zdálo. Řidič sedá za volant a... Podle scénáře, který napsal s Martinem Skalským, natočil Martin Mareček film, jež je součástí projektu Auto*Mat, určeného všem Pražanům, které zajímá neutěšená dopravní situace v jejich metropoli. Zdroj získal na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Cenu diváků za nejlepší film a Zvláštní cenu poroty. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (17)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z formálního hlediska se tomuhle filmu dá vytknout ledacos, především neochota k nekompromisnímu prostřihu příliš dlouhých záběrů. Kdyby byl dokument o 15 minut kratší, nic se nestane. Na druhé straně má Zdroj silné téma, dobrý nápad a filmařskou odvahu. Celkový dojem 75 %. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, který nám ukazuje ropné vrty v Baku se všemi problémy, které k nim patří. Režisér dává prostor všem přímým či nepřímým aktérům problému jménem ropa a nechává je i reagovat na útoky jejich oponentů – konečný úsudek nechává na divákovi, i když prakticky není o čem pochybovat. Bohužel ho nejspíš moc lidí neuvidí a tak sotva někoho přiměje k nižší spotřebě benzínu... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zdařilý dokument s tísnivé atmosféře diktatury. Babička má pravdu, že dluhy bude splácet její vnouče. Nebo odmítne a vyhlásí mezigenerační válku, kterou nyní můžeme pozorovat v souvislosti s aktivistkou Grétou a změnami klimatu. ()

Tygrys 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování Zdroje by leckterému lidumilovi a hlavně ochráncům přírody notně poklesla čelist. Mě se sice zhruba po třiceti minutách podařilo usnout, to ale přičítám únavě ne nezajímavosti. Hlavně lidi: vyserte se už na auta a jezděte vlakem, na kole a nebo choďte pěšky. ()

Huntelaar 

všechny recenze uživatele

Film, který dokumentární formou ukazuje to co každý třetí americký triller. Že nadnárodní korporace jsou svině, které mají vliv na své vlády, které jsou schopné podržet cizí autokratické vlády, které jsou schopné udržet svůj skorumpovaný systém, který je schopný za hubičku nechat bohatnout nadnárodní korporace a obyčejný člověk je až na posledním místě. PS: 20 let od rozpadu sovětského svazu, ale byrokratický systém se nehl ani o den. Divák pak snad ani nemůže žasnout, co se před ním odehrává, načež aby hodnotil za víc jak tři. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Mareček je bojovník. A tak trochu don Quijote. Pokud byl Auto*Mat o beznaději, o čem je pak Zdroj? Co mne na snímku mrzí, je občasná snaha o filmařskou ekvilibristiku. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny namet, ktery tvurci premenili ve velmi zajimavou konfrontaci dvou stran. Dobry strih, atraktivni prostredi... S porovnanim s dokumentem Automat, nesrovnatelne lepsi. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený dokument o tom, co všechno se skrývá za těžbou ropy a jejím trasportem až k našim automobilům. Intenzivní korupce, potlačování lidských práv, ekologická degradace území, zahraniční intervence demokratických států ve prospěch autoritativních režimů a především přezírání jakýchkoliv problémů místních lidí spojených s těžbou ze strany naftařských společností. Ázerbájdžán je však pouze jedním z mnoha špinavých příkladů této arogance kapitálu. Na upřímné přání Česku ze strany jednoho z ázerbajdžánských představitelů, aby měl také to štěstí a našel ropu na svém území, lze pouze vykřiknout: Jen to ne! Na tento dokument navazuje film Auto*Mat, který se naopak zabývá tím, co "následuje" po automobilové dopravě. Ukazuje důsledky přebujelé individuální automobilové dopravy v Praze. Člověk tak má možnost komplexního zvážení důsledků našeho pohodlného chování. A nevěřím tomu, že by se našel jediný inteligentní člověk, který by se nezeptal: Proč? ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

Doopravdy realisticky natočený dokument o utrpení a bídě lidí, díky kterým jezdíme autama... Člověk by si řekl že po zveřejnění takového snímku přece není možné, aby vše zůstalo při starém....ale obávám se, že společnost BP a stát USA si todle dobře pohlídají....přece jen mají ropu skoro zadarmo tak co by se starali o ty, co ji těží..... ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Výtečný český dokument poukazující na vykořisťování Ázerbájdžánců západními nadnárodními giganty s podporou západních vlád. Proč bylo možné Ševardnadzeho odstavit a Alijeva ne? Gruzie přece nemá ani zdaleka tolik ropy. Až se někdy na západě odpálí nějaký Ázerbajdžánec, nebudu se vůbec divit. Ázerbájdžán je dalším z nesčetných důkazů toho jak Západ ubližuje muslimskému světu. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Koľko ešte si vravím. Koľko ešte podobných dokumentov sa musí natočiť aby sa ľudia konečne spametali a začali niečo robiť proti takémuto teroru. No to je už vrchol že Azerbajďzan pri takom ropnom bohatstve aké má je jednou z najchudobnejších krajín sveta na ktorej sa priživuje západný svet. 80% ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Bordel ako takmer všade. Všemocné peniaze vládnu svetom a poctivý človek hotová opica.. Niečo obdobné sa dá natočiť prakticky v každom štáte. Diktatúra to však znateľne zhoršuje. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Silné téma a dobrý film... Je dobře, že Zdroj vznikl. Škoda, že v něm není víc konfrontačních scén - jejich vznik by ale byl hodně riskantní, takže to chápu. Nejhorší ovšem je, že film neuvidí, či nechtějí vidět ti, kterých se týká a kteří mají moc situaci změnit... ()

pOne 

všechny recenze uživatele

60 minut. Víc bych tento dokument nenatahoval. Odhaluje jistě velmi zajímavé skutečnosti týkající se poměrů v Ázerbajdžánu. Ale jeho stopáž je podle mého názoru přehnaná a tomuto dokumentu vyloženě škodí. Jako oživení, když už se trochu vařilo z vody, posloužil kontrast pohledu BP a reality. ()

Názorožec 

všechny recenze uživatele

podle mě tomuto typu dokumentu více sluší aktivnější dokumentarista, který konfronaci vyvolává a ne jenom mozaika různých záběrů - i když i z nich je jasná ironie toho co zní z úst představitelů těžebních společností... ()

Reklama

Reklama