Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve svém režijním debutu líčí herec Aksel Hennie, který zde ztělesňuje protagonistu Davida, drsný příběh mladíka, jenž se musí sám vyrovnávat s těžkými životními zkouškami. Otec umírá na rakovinu, bratr postižený Downovým syndromem potřebuje trvalou péči, matka jen rezignovaně vegetuje. Právě když má David zařídit otcův pohřeb, zaplete se v posilovně, kde pracuje, do obchodu s drogami, organizovaného Pákistánci. Jejich vydírání je nemilosrdné a David mu musí čelit docela sám poté, co ho opakovaně zradí nejlepší přítel. Ubránit se je nad jeho síly, David se však nevzdává, a navíc pochopí, že nejdůležitější hodnotou v životě je zodpovědný postoj. Kulisou tohoto dramatu je dnešní Oslo, pocity bezvýchodnosti a neustálého ohrožení umocňují scény uzavřené do těsných interiérů a opakované výjevy brutálních fyzických útoků. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Je tohle vize budoucího světa? Nebo už je to tady? V Oslu a jiných metropolích? Svět, ve kterém vlastní prospěch a vlastní zákony určují chod společnosti? Kde dohoda, kompromis, empatie, nemají žádné místo. Kde se lidé sdružují jen proto, aby tvořily gangy (dokonce národní - Pakistánci), které dočasně vedou k pákovému efektu? Film nám nic jiného neukazuje - ovšem až na rodinu Aksela Hennieho (scénář, režie, hlavní role - CV: graffitista, zatčen, prozradil pachatele, po propuštění ostrakizován), která je, nebo se snaží být, "tradiční" a problémy řešit cestou smíru. Prostředí bodybuilderů, jak ho známe i z jiných filmů, je takovým snahám bohužel nepříznivé. Pozn.: Film má značnou naturalistickou sílu už proto, že herci působí skutečně "jako živí" (na rozdíl třeba od Hitchcockovy Marnie, kterou jsem viděl předtím). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Niekedy sa ľudia dostanú do problémov, aj keď chcú druhým pomôcť. Nevinné odovzdanie správy rozpúta kolotoč udalostí, ktoré budú pre hlavného hrdinu dosť nepríjemné... Bolo to reálne, surové a bezútešné, presne ako mám v severskej kinematografii rád. Žiaľ na plný zásah mi tu chýbala výraznejšia negatívna postava, Floberg sa snažil, ale bola to len okrajovka, Pakistanec moc nepresvedčil. Možno by pomohla aj údernejšia hudba. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nórsko ma svojimi filmami zatiaľ nikdy extra nesklamalo. A o Akselovi a jeho hereckom výkone sa dá povedať to isté. Šikovný chalan ... a ešte aj réžia mu ide. Výborný film, skvelá hudba ... a chlapec, ktorému život rozdal naozaj karty o ničom. (filmová výzva 2017 - emma53) a Videné v rámci 30 dní so svetovou kinematografiou (marec 2017) ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Aksel Hennie je "borec" jako herec, ale koukám, že i jako režisér. Hlavní hrdina v jeho podání je na první pohled tvrďák, kterého jen tak nic nerozhází, uvnitř však má citlivou duši, což se snaží úspěšně maskovat.. Když se mu shodou něšťastných okolností život otočí o 180 stupňů, přijde o všechny přátele a ještě se nešťastně zaplete s Pákistánci, najednou nemá v životě žádné východisko a tady se (bohužel) žádný happy end nekoná. "Reálnější než realita".... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Život nerozdáva karty spravodlivo, a keď je v rodine rakovina a dieťa s postihnutím, netreba k tomu pridávať ešte problémy s drogami. Dráma je to naozaj drsná, posilovňa tu nie je miestom pre fair play šport a z bezohľadnosti sa zastavuje rozum. Ak je toto zobrazenie dnešného Nôrska, tak môžeme byť radi, že žijeme na našom malom Slovensku. Film ale nie je nejako zvlášť podarený, množstvo scén, kde sa posiľuje, prechádza, prípadne nedeje vôbec nič a to všetko bez hudby, často v úplnom tichu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • Během dvou týdnů po premiéře zhlédlo film v norských kinech zhruba 150 000 lidí, což znamenalo velký úspěch. (Cheeker)
  • Přestože se jednalo o Hennienův režijní debut, byl oceněn cenou Amanda za nejlepší režii. (morgos)

Reklama

Reklama