Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Každý má svoji pravdu, i krušnohorské krystalinikum ví své. Káně uchvátilo zajíčka a pavouk číhá na mouchu. Bejci půjdou do guláše. Sportovec chce zvítězit, kůň chce zvítězit, vinaři chtěj zvítězit a prezident Klaus chce zvítězit. Žaluji ptákům na nebesích, ovšem energetika musí zůstat trvale vážnou. Pustíte si někoho do bytu, ani nevíte koho a on vám ublíží. Dokumentární film režiséra Břetislava Rychlíka pojednává o životě ve znetvořené části světa krátce po přelomu milénia. Kamenolom Boží je zrcadlem k autorovu staršímu filmu Jeden rok, který byl svědectvím o lidech z Horňácka, usedlých po staletí na moravsko-slovenském pomezí. Provázanost životního stylu, kultury, hospodaření karpatských horalů s okolním světem, úcta k přírodě a přirozenému i Božímu řádu světa se na první pohled propastně odlišuje od života lidí v měsíční krajině severních Čech. Ale lidské sny a touhy jsou stejné i v této části země, která měla být odepsaná: od Velikonoc roku 2003 do Velikonoc roku 2004 pracovali, žili, zpívali a hovořili – Ing. Vladimír Petrovský, důlní inženýr; Jan Rajter, sedlák; Ing. Ivan Váňa, vinař; Radek Fridrich, básník; Vladimír Buřt, stavební technik; Eva Mikšová, nezaměstnaná; Karel Dzurko, nezaměstnaný; Karel Žídek, kuchař a metalista; Skupiny Dekubit a Děti pohřebního kvítí. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

cross 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrný dokument, který ovšem obsahuje několik velmi zajímavých fragmentů umně ukrytých pod nánosem nicneříkajícího balastu... V podstatě se celý film seznamujete s vybranou sortou lidí žijících v Severních Čechách, u nihž mi tedy ovšem není tak úplně jasné, jakým způsobem si jednotlivce autor vybral a hlavně proč např. satanisty, učitele-básníka nebo imitátora Karla Gotta, kteří nemají k dokumentárnu daného tématu v podstatě vůbec co říci. Naopak, oba zemědělci, muž kterému bourají vesnice a hlavně důlní inženýr jsou přesným opakem.. Moc se mi líbila konfrontace pohledu jednotlivců a závěrečná hádka, která filmu dala smysl. Ve výsledku ovšem dokument až tak nepropaguje svou pravděpodobnou myšlenku, zbytečně odchází od tématu a poměrně hodně místy i nudí... Škoda... Severní Čechy totiž nabízejí k námětu materiálu požehnaně, jen by to chtělu lepší, odhodlanější a hlavně vyprofilovanější přístup a snahu něco sdělit. Takhle to bohužel vypadá, že autor natočil pouze pohledy a příběhy lidí z kraje, kde žijí, ale kteří vlastně nemají pořádně co prostřednictvím média předat... ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Jakožto ten! zlej! ošklivej ropák (ano - jsem opravdový nefalšovaný řádně vystudovaný báňský inženýr) dlouholetý odběratel, konzument a fanoušek a neúnavný propagátor produktů pana vinaře - Ivana Váni (BTW - jedinný producent košer vína v ČR!) a člověk, který je a bude vždy mostečák (a Kopisťák) nemohu hodnotit jinak než za 5*. Není to sice moc objektivní, ale v tomto případě na to kašlu :-) Laskavý čtenář jistě jemné neobjektivum promine... to je intimní záležitost :-) ()

Reklama

faced 

všechny recenze uživatele

Dokument mapuje krajinu severu Čech poznamenanou poválečným odsunem Němců (společnost) i komunistickým důlním inženýrstvím (prostředí). Na konci Rychlík setkáním sedmi protagonistů, jimž po dobu jednoho roku citlivě naslouchá, spojuje segmenty výpovědí o světě, životě a duchu, nebo jak on říká démonu, krajiny ve které žijí. Mísí tak i staví proti sobě názory básníka, důlního inženýra, vinaře, romské rodiny, metalové kapely, sedláka a ekologa, v duchu víry v znovuzrození krajiny a znovunalezení a očištění jejího genia loci. ()

alenka 

všechny recenze uživatele

ja naopak vidim silny momenty skoro ve vsem. vsechny ty postavy se mi strasne libily; nektery az tak moc, ze bych jim nejradsi vrazila facku (jisty inzenyr ;o) a o to myslim v dokumentu jde - zobrazit cloveka jako osobnost, jak uz je pak ta osobnost hodnocena, to zalezi na konkretnim divakovi. jakozto devce z chomutova sem docela chapala, o cem se v kamenolomu mluvi, a pochopit postavy, tj. lidi, tak to dokaze vazne kazdej, jenomze malokdo je vypreparuje tak dobre jako rychlik. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Zajimavy dokument mapujici nestastnou situaci okolo uhelnych oblasti severnich Cech. Kde je pravda v dokumentu nehledejte, pouze si zde muzete udelat obrazek a prohloubit nazor na toto ozehave tema. Jedno je jiste vsak jiz nyni. Stejne jako lidi nejdrive vypali vsechen benzin, misto toho aby nasli uz nyni adekvatni nahradu na bazi vodiku, stejne tak radeji vybrakuji veskere uhelne zasoby a pak tam mozna postavi jadernou ci jinou mene devastujici nahradu. Dodatek pro metalove fanousky: do dokumentu prispela tamni metalova sebranka, ktera tak doplnuje dokument zajimavym zvukovym doprovodem =P ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama