Reklama

Reklama

Mrtvý les a jiný bulšit

Obsahy(1)

Pásmo Mrtvý les a jiný bulšit je složeno ze čtyř krátkých filmů. Úvodní snímek Narozeniny v parku byl natočen v petřínských sadech za pouhý jeden den. Stárnoucí oslavenec v něm zoufale prosí Kašpara, aby ho udělal mladším. Černobílý film Sklizeň je drsný příběh dvou stařenek v nemocničním pokoji, který svého času vyvolal na FAMU polemiku o filmařské etice. Základ scénáře k filmu Vychovatel ke strachu vznikl použitím techniky psychického automatismu v létě roku 1987. Postava Vychovatele je personifikací tušeného pocitu strachu a ohrožení a tak, jak se v průběhu filmu tajuplně zjeví na svých starodávných lyžích, tak na konci filmu zmizí. Posledním filmem v celovečerním pásmu je Mrtvý les, podivný příběh frustrovaného mykofága a jeho ženy - autosexuální psychoerotičky. V jedné se ze svých prvních filmových rolích se zde objevil herec Tomáš Hanák. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

honajz2 

všechny recenze uživatele

NAROZENINY V PARKU: Tak přece jenom, byly to začátky, takže nějak budu hodnější a odpustím, že mě to nudilo, avšak zajímavé základy tam byly. (3*) SKLIZEŇ: Tak tohle už bylo zajímavější, bylo to i celkem zvláštní a na svou délku dostačující. (4*) VYCHOVATEL KE STRACHU: Tak tady je ten Švankmajer hodně znát a je vidět, že se mu Pavel Marek snažil aspoň vyrovnat. Jenže upřímně, ono ho to i porazilo. Tohle je hodně surrealistické a baví to po celou dobu vším, co se tam děje, ať už to je podivná zašívárna nebo pohybující se lopaty nebo zběsilé natáčení budov. Upřímně, tohle je asi nejlepší český surrealistický film. (5*) MRTVÝ LES: Občas to celkem nudilo, ale nakonec je to i celkem zajímavé. Je tam znát opět ten Švankmajer, dokonce i lehce Lynch (podivnostmi) a hodně zvláštně to i skončí. Jen škoda utahaných momentů, no... (4*) Jako celek musím říct, že jsem z toho hodně překvapen. A je mi líto, že ten film naprosto zapadl a Pavel Marek nikdy neuspěl, protože kdyby se v tom cvičil dál, možná by tu byl režisér, který by české filmy posunul někam výš. Celkově hodnotím 4* Jo, btw, 100 minut to nemá ani náhodou. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Doposud jsem žil v domnění, že surrealistický režisér jako Jan Švankmajer je u nás jen jeden, ale kdo by to byl do Prťky ze Sněženek řekl .. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nevyrovnaná kolekce začíná nepříliš zajímavými Narozeninami v parku, pokračuje formálně i technicky odlišnou černobílou Sklizní, kafkovským Vychovatelem ke strachu, aby skončila opravdu povedeným titulním Mrtvým lesem. Jednotlivé položky hodnotím v samostatných odkazech. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tyhlety školní experimenty. Jestli se nepletu, Pavel Marek kdysi obětoval všechnu svou hotovost a bydlel v holobytě, aby si mohl splnit sen a točit filmy. Po svém. Což se mu povedlo, a kdyby točil v 60. letech, určitě zazářil mezi filmaři tehdejší nové vlny. V 90. letech, žel, už šla kinematografie jinudy a sofistikovanějším filmům nepřála a nepřeje. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ciste experimentalne se urcite jedna o zajimavy pocin. Nekolik zajimavych myslenek a ztvarneni, se tam najde. Jako celek to ale nudi. Povidka Sklizen je ovsem genialni, jakoby ani do filmu nepatrila. ()

gusman 

všechny recenze uživatele

Jojo, opravdu nevyrovnané. Nebýt úvodu, byla by to čistá pětka. Film naprosto typický pro FAMU. Intelektuální libůstka od začátku do konce. Neobvyklé pokusy a do toho typické Švankmajerovinky a dílo s nezapomenutelným koncem je hotovo. ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Teda bramborová polívka s obličejem to byl nápad , naštěstí se mi o tom nezdálo , přišlo mi to celé takové ovlivněné Janem Švankmajerem , je to docela úlet , ale v dobrým.. ()

Reklama

Reklama