Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro záchranu tradiční mužské úlohy ve společnosti neváhá Peter Sellers dokonce sabotovat vlastní firmu!

Angela Barrows (Constance Cummings) jako manažerka odboru zvyšování efektivity práce přivádí své mužské kolegy v americké firmě k šílenství. Aby se jejích proklatých feministických metod alespoň na čas zbavili, vyšlou ji na pracovní stáž do posledního místa, kde ještě chod společnosti určují muži - do skotského Edinburghu. Právě sem přijíždí vzdělaný hlupák Robert Macpherson (Robert Morley), aby po otci převzal vedení rodinné firmy vyhlášené po celém Skotsku produkcí té nejfajnovější ovčí vlny. Tihle dva se cestou potkají ve vlaku, a rozhodnou se stařičký podnik inovovat k obrazu dvacátého století. Místo ručně předené vlny strojně produkovaná syntetická vlákna! To se ovšem nelíbí kmetským zaměstnancům v čele s abstinentem Martinem (Peter Sellers). (dopitak)

(více)

Recenze (6)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Roztomiloučká komedie stařičkého střihu s vynikajícím Peterem Sellersem (opět hraje výrazně staršího). Komentáře kolegy Radiqa si opravdu nevšímejte, asi neměl svůj den anebo viděl jiný film. Je mi úplně buřt jestli tlouštík Morley byl nebo nebyl hetero, herec to byl vždy skvělý (a už mockrát mě o tom přesvědčil), i tentokrát se ve filmu objeví v omezeně superiorní roli (kterých zastal v kariéře asi nejvíce). O to omezení se stará feministka Constance Cummings (které jsem chvíli musel přicházet na chuť, než mě přesvědčila) a především přemýšlivý šéf kanceláře Peter Sellers, jehož zastaralá ale stále účinná metodologie porazí všechny stroje novověku. A když mu proti síle šéfových pudů nepomůže ani pečlivost, uchýlí se k drobnému sabotování nově zaváděných metod. Jedna z nejlepších Sellersových komedií! ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Hodně slabá napodobenina komedie, na kterou jsem se díval jen proto, že tam hrál Peter Sellers. Ten jediný tam taky stojí za to - dal postavě život, ale místy to trošku přeháněl. Robert Morley mi připadne od přírody homosexuál a Constance Cummings byla tak nepříjemná baba, že bych z toho prděl brambory. Humoru je tam bohužel hrozně poskrovnu a i když se tam konečně humor najde, tak není moc vtipný - je totiž klasicky anglicky suchý, asi instant. Příběh bych řekl, že je podle nějaké divadelní hry a dal by se říct tak za dvě minuty. PS: taky nevíte, proč ti úředníci nosili takový ty nasazovací rukávky??? ()

Reklama

DocBrown 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny filmu jsou takový slabší průměr, ale finále v bytě Constance Cummings stojí za to. I v padesáti vypadala pořád skvěle. Člověk by ji zabil i miloval zároveň. Dost mi to připomíná české situační komedie šedesátých let. Škoda, že se Donald Pleasence zdejchne tak brzo. 74% ()

Atron 

všechny recenze uživatele

Aby se agilní americké manažerky firma v Americe zbavila, pošle ji na studijní cestu do Skotska. Tam svými novátorskými nápady a šarmem nadchne majitele textilní firmy. Zaměstnanci této firmy změnami, které manažerka firmě vnucuje, ale nadšeni nejsou. Na to, že film je z roku 1959 se manažerské praktiky od té doby moc nezměnily, ta ženská je na zabití ještě dnes. Viz její věta "není výroba, která by se nedala racionalizovat" při pohledu na staříky s kolovrátkem. Vřele doporučuji shlédnout zejména zaměstnancům firem s manažery dosazenými ze zahraničí. No a Sellers skvělý jako vždy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Peter Sellers prostě nezklame a dokazuje to i v tomhle filmu, který sám o sobě má docela dobrý scénář. Za každou cenu ukázat, že společnost je mužská a že muž je tím důležitým. Samozřejmě, že není, a postava Petera Sellerse tohle krásně ilustruje. Snaha jeho postavy zabít hlavní protagonistku je krásně směšná. ()

Zajímavosti (1)

  • Film byl natáčen v exteriérech v Edinburghu a beaconsfieldských ateliérech v Londýně. [Zdroj Růžový panter Peter Sellers] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama